ΜΠΑΣΚΕΤ

Άλλο το 3-0, άλλο τα πλέι οφ

Η τρίτη νίκη του Άρη τη φετινή χρονιά ήρθε με τον πιο δύσκολο τρόπο από τις δύο προηγούμενες και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ΑΕΚ και ίσως αποτελεί και ένα δείγμα για το τι θα παρακολουθήσει ο κόσμος στα πλέι οφ.

Υπάρχουν πολλές αναγνώσεις για τον συγκεκριμένο αγώνα, κυρίως ως προς τις μελλοντικές (ενδεχομένως) αναμετρήσεις των δύο ομάδων, ειδικά μετά από αυτό που πολύ σωστά είπε ο Δημήτρης Πρίφτης. “Τον εγωισμό του κάθε παίκτη δεν τον γνωρίζεις και δεν μπορείς να τον κάνεις σκάουτινγκ”, ήταν η ατάκα του.

Εκεί θα παιχτεί εν πολλοίς μια σειρά του Άρη με την ΑΕΚ, αν βρεθούν αντιμέτωποι στα πλέι οφ. Θα έχουν οι παίκτες της ΑΕΚ “πληγωμένο εγωισμό” απέναντι στο 3-0 του Άρη; Θα έχουν οι παίκτες του Άρη τον εγωισμό να κερδίσουν εκτός από την ΑΕΚ και τις κακές διαιτησίες, όπως την προχθεσινή; Είναι ερωτήματα που δεν απαντώνται από κανέναν πλην των παικτών μέσα στο γήπεδο.

Ο Άρης έχει κερδίσει την ΑΕΚ με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Κλειστό παιχνίδι στον προημιτελικό, αλλά νίκη χωρίς να απειληθεί σοβαρά στο φινάλε. Καθαρή νίκη στο ΟΑΚΑ και νίκη στην εκπνοή προχθές. Νίκη με πρωταγωνιστή τον Χάγκινς, νίκη με πρωταγωνιστές τον Γουάιτ και τον Μακ Νιλ, νίκη ακόμα κι όταν οι… συνήθεις ύποπτοι ήταν σε μέτρια βραδιά, με τον Πελεκάνο και τον Κοέν να παίρνουν την σκυτάλη.

Οι κίτρινοι αναμφισβήτητα έχουν αγγίξει πολλές φορές φέτος το ταβάνι τους, έχουν δείξει ότι παίζουν στα όριά τους, κάποιες φορές τα έχουν ξεπεράσει κιόλας.

Η ΑΕΚ, από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Ζντοβτς, πέραν των τεράστιων προβλημάτων που παρουσιάζει σε ζητήματα “χημείας” και αγωνιστικής συμπεριφοράς, προχθές εμφάνισε ένα πρόσωπο πολύ πιο “σκληρό” σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Πλέον, παίζουν ως επί το πλείστον όχι αυτοί που μπορούν να βάλουν εύκολα τη μπάλα στο καλάθι, αλλά αυτοί που παίζουν άμυνα (Μιλόσεβιτς, Σαρικόπουλος, Κάρτερ).

Είναι δύσκολο πάντως αυτή η ΑΕΚ, ακόμα και με την βελτίωση που πιθανώς θα παρουσιάσει, να μπορέσει έστω και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να φτάσει στο σημείο να παίζει άμυνα που μπορεί να κερδίσει τέτοια παιχνίδια, διότι οι περισσότεροι παίκτες του ρόστερ δεν το έχουν στο DNA τους.

Από την άλλη πλευρά το επιθετικό ταλέντο και το βάθος της ΑΕΚ είναι στοιχεία που υπερτερεί έναντι του Άρη. Σε μια σειρά πέντε αγώνων ανά τρεις μέρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ροτέισον και οι “πραγματικές” λύσεις των ομάδων.

Η ΑΕΚ μπορεί να είναι ομάδα με μεγαλύτερο – ίσως και ποιοτικότερο ατομικά – ρόστερ, αλλά ο Άρης είναι η ομάδα που έχει αναδείξει 10 διαφορετικούς πρωταγωνιστές στους 39 επίσημους αγώνες του και αυτό τον κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο στο μέλλον.

To Top