ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Άρης-ΑΕΚ: Μεγάλο αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στο παιχνίδι που ανεβάζει τον… κίτρινο πυρετό

Είναι σίγουρα το πιο σημαντικό παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας με τον Άρη τέταρτο στη βαθμολογία (15-5)  υποδέχεται την τρίτη ΑΕΚ (16-4) και έχει ανεβάσει ήδη τον κίτρινο πυρετό…  

Ο ΕΣΑΚΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του, έχει ένα αφιέρωμα δια χειρός Βασίλη Σκουντή.

Διαβάστε εδώ:

“Ενα ντέρμπι σε κίτρινο φόντο, ανάμεσα σε δύο ομάδες, οι βίοι των οποίων άλλοτε υπήρξαν παράλληλοι και άλλοτε αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση ο Αρης και η ΑΕΚ αποτελούν ένα και μάλιστα διπλό και ομόχρωμο- άλλοθι στην πόλωσης που κυριεύει  το ελληνικό μπάσκετ, υπό την έννοια ότι -κατά περιόδους- και οι δύο αντιστάθηκαν σθεναρώς στο κατεστημένο των “αιωνίων αντιπάλων”.

Αυτή είναι μια επιεικής προσέγγιση, διότι και οι δυο τους διεκδικούν κάτι (πολύ) παραπάνω από το να είναι απλώς μέσα στο κάδρο, άλλωστε πριν από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ το 2001, οι δυο τους μαζί με τον Παναθηναϊκό ήταν οι μόνες τρεις ομάδες με ανελλιπή παρουσία στην Α’ Εθνική. Πέραν τούτου ο Αρης (21) και η ΑΕΚ (13) ως αυτόνομο ζευγάρι μπορούν να υπερηφανεύονται για το  πλούσιο παλμαρέ τους, που περιλαμβάνει 34 εγχώριους και διεθνείς τίτλους, έναντι των 81 τους οποίους μοστράρουν οι πράσινοι (57) και οι κόκκινοι (24).

Οι δυο ομάδες σημάδεψαν -αφενός λόγω της κυριαρχίας τους και αφετέρου για το στιλ μπάσκετ το οποίο λάνσαραν – δυο εποχές του ελληνικού μπάσκετ, η μεν ΑΕΚ τη δεκαετία του ’60, ο δε Αρης τα 80s. Αμφότερες επίσης απέκτησαν και διατηρούν παρατσούκλια που παραπέμπουν σε… γαλαζοαίματους, η ΑΕΚ ως βασίλισσα και ο Αρης ως αυτοκράτωρ!

Εδώ τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζουν τα δυσάρεστα, διότι  ο οικοδεσπότης Αρης νηστεύει από τίτλους εδώ και δώδεκα χρόνια, ενώ η επισκέπτρια ΑΕΚ βρίσκεται στη δίαιτα επί δέκα τέσσερα και συν τοις άλλοις έλειψε από την κεντρική σκηνή για τρεις σεζόν.  Ο τελευταίος τίτλος που προστέθηκε στην τροπαιοθήκη του Αρη είναι το Κύπελλο Ελλάδος του 2004 στη Λαμία, ενώ η ΑΕΚ έχει να ανοίξει από τη βιτρίνα της από το 2002, όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος, μετά από 32 ολόκληρα χρόνια!

Ο τέταρτος Αρης και η τρίτη ΑΕΚ βρίσκονται ενώπιος ενωπίω αύριο στο “Nick Gallis Hall”, σε ένα (κρίσιμο από βαθμολογικής πλευράς) ματς που πέρα από τις ένδοξες στιγμές ενός εκάστου, ανακαλεί επίσης και μεγάλες αναμετρήσεις, που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη του ελληνικού μπάσκετ. Ντέρμπι που έχουν σημαδέψει την πορεία του Πρωταθλήματος, αλλά και του Κυπέλλου, στον τελικό του οποίου αναμετρήθηκαν (στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) στις 13 Μαΐου του 1992, σε μια βραδιά που μένει παγωμένη στο πέρασμα του χρόνου. Ο λόγος; Υπήρξε το κύκνειο άσμα του Νίκου Γκάλη με τη φανέλα του Αρη, λίγες εβδομάδες προτού πάρει διαζύγιο και “παντρευτεί”, σε δεύτερο γάμο, τον Παναθηναϊκό.

Οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν στον τελικό Κυπέλλου (της πρώτης Φεβρουαρίου) του 1998, που εξελίχθηκε σε έπος για τον Αρη, ο οποίος με υπηρεσιακό προπονητή τον Χρήστο Μαγκώτσιο και παρά τις διαρροές παικτών, τα προβλήματα τραυματισμών και τα οικονομικά ζόρια επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 71-68.

 

 

Πέρυσι (2014-15), που οι δυο ομάδες ξανασυναντήθηκαν μετά από τρεις σεζόν, οι δυο ομάδες μοιράσθηκαν τις νίκες στην κανονική περίοδο  (93-77 η ΑΕΚ, 86-75 ο Αρης), ενώ οι Θεσσαλονικείς  επικράτησαν στον πρώτο γύρο των πλέι οφς με 2-1 (71-69, 54-92, 79-68) και έστειλαν την ΑΕΚ σε πρόωρες διακοπές.

 

Στον πρώτο γύρο της τρέχουσας περιόδου (2015-16),σ τις 28 του περασμένου Νοεμβρίου ο Αρης άλωσε το ΟΑΚΑ και υποχρέωσε την ΑΕΚ στην πρώτη ήττα της μετά από επτά σερί νίκες σε ισάριθμους αγώνες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει  και δυο διαδοχικές νίκες-προκρίσεις (63-57 και 64-61) στο Κύπελλο Ελλάδος.

 

Τη σεζόν 2010-11 ο Αρης άλωσε το Ελληνικό, όπου στεγαζόταν ακόμη η ΑΕΚ (64-75) σημειώνοντας μόλις την τρίτη εκτός έδρας νίκη του σε μια μακρά περίοδο 18 ετών! Σε αυτό το χρονικό διάστημα (αρχής γενομένης από τα πλέι οφς της σεζόν 1993-94 μέχρι και τη σεζόν 2005-06) η ΑΕΚ έτρεξε ένα εντυπωσιακό σερί 16 νικών σε ισάριθμα εντός έδρας ματς επί του Αρη, συμπεριλαμβανομένης και μιας επικράτησης που υπήρξε τόσο εκκωφαντική ώστε να μοιάζει απίστευτη και προϊόν… τυπογραφικού λάθους!

 

Πρόκειται για το 110-56 που σημειώθηκε με πρωταγωνιστή τον  Ιμπραήμ Κουτλουάι ( 5/6 τρίποντα) και   με την ΑΕΚ να έχει  11/17 αιφνιδιασμούς στα πλέι οφς της περιόδου 2000-01: μια ιλιγγιώδης διαφορά 54 πόντων που δεν έχει να επιδείξει ούτε ο Αρης (κόντρα στην ΑΕΚ) την εποχή της αττοκρατορίας του! Για του λόγου το αληθές, ως ευρύτερη νίκη του Αρη επί της ΑΕΚ καταγράφονται οι 44 πόντοι και μάλιστα δυο φορές: 95-51 τη σεζόν 1984-85 και 128-84 τη σεζόν 1986-87.

 

 

Στον αντίποδα του 16-0 που σημείωσε η ΑΕΚ σε εντός έδρας αγώνες, ο Αρης έχει να αντιπαραβάλει το δικό του 17-0,που οικοδομήθηκε από το 1982 έως το 1991, όταν διακόπηκε εξαιτίας μιας… φωτοβολίδας, που έφυγε από τα χέρια του Μηνά Γκέκου!  Με ένα απίθανο σουτ ο αρχηγός της “Ενωσης” έγραψε τον επίλογο σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και συγκλονιστικά ματς στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος: ΑΕΚ- Αρης 92-90 με τρίποντο στην εκπνοή που μάλιστα αμφισβητήθηκε ως εκπρόθεσμο!

 

Απλώς από τότε πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια και το (ενδεχόμενο) αδίκημα έχει παραγραφεί, άλλωστε η ήττα δεν κόστισε στον Αρη, ο οποίος επιβίωσε των “κολασμένων” τελικών με τον ΠΑΟΚ και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για δέκατη (και τελευταία από τότε) φορά στην ιστορία του. Και πώς; Ακριβώς όπως την είχε πατήσει στο γήπεδο “Γεώργιος Μόσχος” και μάλιστα δύο φορές: με το τρίποντο του Παναγιώτη Γιαννάκη και με το “buzzer beater” του Μπραντ Σέλερς!

 

Tα καλάθια της τελευταίας στιγμής έχουν την τιμητική τους στο παρελθόν των αγώνων Αρης – ΑΕΚ. Με ένα τέτοιο του Γιώργου Αμερικάνου νίκησε η ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη (100-99) το 1967, η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε δύο φορές με δράστες τον “Παγκόσμιο” και τον Γιώργο Τρόντζο την περίοδο 1968-69 (75-73 και 86-85), ακολούθησαν τη σεζόν 1978-79 τα διαδοχικά “κτυπήματα” του Χάρη Παπαγεωργίου (83-82 και 91-89) σε δυο ντέρμπι που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου από τον Αρη και πάει λέγοντας…

 

Πράγματι η λίστα των ανθρώπων της τελευταίας στιγμής εμπλουτίζεται διαρκώς: το 1991 ήταν ο Γκέκος και στις 27 Σεπτεμβρίου του 2006, στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ- Αρης 67-64, πήρε σειρά ο Χρήστος Ταπούτος που εκτέλεσε εν ψυχρώ την μετέπειτα ομάδα του με τρίποντο από τη γωνία στη λήξη  μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα του Τερέλ Κασλ από τα 6,25μ. και την αδυναμία του Σεραπίνας να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ και να “σώσει” τουλάχιστον την παράταση.

 

 

Μεταξύ των 114 αγώνων ανάμεσα στις δυο ομάδες από την περίοδο 1963-64 και εντεύθεν ξεχωρίζει μία που κατεγράφη ως το ματς της χρονιάς και αποτέλεσε μια σαραντάλεπτη διαφήμιση του μπάσκετ: στα πλέι οφς της σεζόν 2003-04, όταν η ΑΕΚ (που εξελίχθηκε σε κακό δαίμονα του Αρη στην post season) νίκησε στο Ιβανώφειο με 107-101! Η “Ενωση” είχε ως πρωταγωνιστές σε αυτή την μπασκετική ραψωδία τον Νίκο Χατζή (22π. με 5/8 τρίποντα) και τον Νίκο Ζήση (18π.), ενώ για τον Αρη υπήρξε μοιραίος ο Σμους Πάρκερ (με 2/14 βολές!) και ως εκ τούτου πήγαν στράφι οι 37 πόντοι (με 9/10 δίποντα) του Τόμπι Μπέιλι…”

To Top