Άρση μέτρων: Πλημμύρισε με κόσμο η αγορά της Θεσσαλονίκης

Μάσκες, γάντια, θερμομέτρηση, ουρές και σακούλες ανά χείρας συνθέτουν το σκηνικό της σημερινής, πρώτης, ημέρας της δεύτερης φάσης της άρσης του lockdown που είχε επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Η αγορά της Θεσσαλονίκης ζει πλέον σε ρυθμούς βγαλμένους από το πρόσφατο παρελθόν… πασπαλισμένους με σκηνές από το μέλλον.

Όπως αναφέρει η Voria.gr το λιανεμπόριο, σήμερα, σχεδόν στο σύνολό του, ξαναπήρε μπροστά, με τους Θεσσαλονικείς καταναλωτές να μην μένουν αδιάφοροι. Μάλιστα το γεγονός πως ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ελλείψεις στην παλέτα των καλλυντικών που χρησιμοποιεί κάθε γυναίκα για το μακιγιάζ της ώθησε μαζικά πολλές εξ αυτών να στηθούν σε ουρές έξω από πολυκαταστήματα, μη τηρώντας την απαραίτητη απόσταση, φορώντας ωστόσο μάσκες.

Μάλιστα σε κάποιο εξ αυτών, υπάλληλος του πολυκαταστήματος θερμομετρούσε όσους περνούσαν τις πύλες του προκειμένου να δημιουργείται μία μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Ουρές σχηματίστηκαν και έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων ενδυμάτων με υπομονετικούς πελάτες να περιμένουν τη σειρά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολυκατάστημα στην Αριστοτέλους η ουρά έφθανε μέχρι τη Βασ.Ηρακλείου.

Διαφορετική ήταν η εικόνα σε μικρές επιχειρήσεις, που αν και ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι ανέμεναν τους πελάτες με τις απαραίτητες, πλέον, μάσκες τους, δεν έβλεπαν καταναλωτές να περνούν το κατώφλι των επιχειρήσεων τους.

Πέρα όμως από τις ουρές έξω από καταστήματα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν για μία βόλτα προκειμένου να χαρούν την ηλιόλουστη ημέρα.

Δεν ήταν πάντως λίγες οι επιχειρήσεις που θέλοντας να δελεάσουν τους καταναλωτές προχώρησαν σε προσφορές. Στα ενδύματα αγγίζουν και το 50% για την ανοιξιάτικη κολεξιόν, που χάθηκε στα μαύρα σύννεφα του κορωνοϊού, και το 30% για τα υποδήματα. Και τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών πραγματοποιούν προσφορές σε συγκεκριμένους κωδικούς.

Επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα

Συνολικά στα δύο στάδια επανεκκίνησης της αγοράς (η πρώτη ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα) εκτιμάται πως έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών στις οποίες απασχολούνται, ενώ εκτιμάται πωβς έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Τι προβλέπεται για τη λειτουργία των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά στους κανόνες για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου ισχύουν τα παρακάτω:
– Έως 20 τμ-4 άτομα
– Από 20 έως 100τμ -4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ
– Άνω των 100 τμ -12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
– Άνω των 300 τμπου αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σημειώνεται πως την 1η Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Μέγιστη παρουσία ενός πελάτη ανά 20 τ.μ. ενώ ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.

Πηγή: www.voria.gr

 

To Top