Έκθεση μπάσκετ γεμάτη από Άρη! (photostory & video)

Το σορτσάκι του Γκάλη… Το γούρικο σακάκι του Ιωαννίδη… Η πρώτη φανέλα του Αλεξανδρή. Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 1993. Το Κύπελλο Κόρατς του 1997. Πρωταθλήματα και κύπελλα περασμένων δεκαετιών. Φανέλες… “Πότε; Ποτέ…”. Κάθε γωνιά της Έκθεσης του ελληνικού μπάσκετ έχει τον Άρη. Γίνεται διαφορετικά;

Στο Ολυμπιακό Μουσείο η έκθεση για το ελληνικό μπάσκετ που εγκαινιάστηκε χθες έχει πολύ από Άρη… Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς από τη στιγμή που ο Άρης ως “Αυτοκράτορας” του ελληνικού μπάσκετ αποτέλεσε όχι απλά την ομάδα όλων των Ελλήνων την δεκαετία του ’80, αλλά ένα κοινωνικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το “Αυτοκράτορας” δεν του το έδωσαν ως προσωνύμιο οι οπαδοί του, αλλά άνθρωποι του μπάσκετ εκτός Άρη!

Υπάρχει μια γωνιά για την ομάδα, στην οποία εκτίθενται κύπελλα από παλιότερα πρωταθλήματα και κύπελλα, όπως και παλιές φανέλες. Εκεί είναι και η πρώτη στολή του Αλεξανδρή.

Ακριβώς δίπλα από τα εκθέματα του Άρη δεσπόζει μόνο του το θρυλικό σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη. Το γούρικο σακάκι το οποίο ποτέ ο “ξανθός” δεν αποχωριζόταν!

Λίγο πιο κάτω υπάρχει η γωνιά του Νίκου Γκάλη, ο οποίος έδωσε στο Μουσείο τα σορτσάκια του Άρη και της Εθνικής, καθώς και φανέλες από το Σίτον Χολ, το πανεπιστήμιο στην Αμερική από όπου αποφοίτησε.

Υπάρχει επίσης το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1993, στο οποίο εντός του κυπέλλου έχει χαραχθεί η φράση “ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣ”. Φράση από την οποία θα πρέπει να πάρουν δύναμη και να παραδειγματιστούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον Άρη σήμερα εντός και εκτός διοίκησης!

Λίγο παραπέρα το κύπελλο Κόρατς που κατακτήθηκε μέσα στην Προύσα της Τουρκίας το 1997 μαζί με τη μπάλα με τις υπογραφές των παικτών θυμίζει άλλη μια συγκλονιστική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου…

Υπάρχουν αρκετά τεύχη του περιοδικού “Τρίποντo” εκείνης της εποχής. Το περιοδικό του μπάσκετ που μεγάλωσε γενιές και γενιές και φυσικά έχει στα περισσότερα εξώφυλλα τον Άρη και την Εθνική, δηλαδή πάλι τον Άρη… Υπάρχει εκεί ανάμεσα και η έκδοση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1990, τότε που επινοήθηκε το σύνθημα “Πότε; Ποτέ”.

Δείτε τις γωνιές του Άρη στην έκθεση του ελληνικού μπάσκετ στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
{gallery}siridis/ekthesi_basket{/gallery}

Το βίντεο με τα εκθέματα που αναδεικνύουν την προσφορά του Άρη στο ελληνικό μπάσκετ:
{youtube}jWb6S-VzrAg|640|360|1{/youtube}

To Top