ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας …Άρης στη λίστα των κορυφαίων υπολογιστών του κόσμου

Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, μία ελληνική υποδομή, ο υπολογιστής υψηλών επιδόσεων ARIS (Advanced Research Information System), με βάση το διεθνές πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης Linpack (http://www.top500.org/list/2015/06/?page=5).

Ο εθνικός υπερ-υπολογιστής βρίσκεται στην 468η θέση και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους ερευνητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, για την υλοποίηση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και την υποστήριξη των χρηστών.

Το νέο υπερ-υπολογιστικό σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα NeXt Scale της ΙΒΜ και τους επεξεργαστές IntelXeonE5 v2 τεχνολογίας IvyBridge. Η θεωρητική υπολογιστική του ισχύς φτάνει τα 190 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Με 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Η υποδομή ολοκληρώνεται από ένα αποθηκευτικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μεγέθους 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), το οποίο βασίζεται στο IBM Elastic Cloud, εξέλιξη του Παράλληλου Συστήματος Αρχείων της ΙΒΜ (General Parallel File System – GPFS). Τέλος, το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

Παράλληλα με τη λειτουργία του συστήματος, προγραμματίζεται η επέκταση και η αναβάθμισή του με επιπλέον υπολογιστικούς κόμβους και νέες υπολογιστικές δυνατότητες, εντός του 2015. Η επέκταση αυτή αναμένεται να διπλασιάσει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογών που θα μπορεί να ικανοποιήσει, καθιστώντας την ισχυρό εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων και των ερευνητών.

Η νέα υποδομή ενσωματώνεται στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερ-υπολογιστών και ενισχύει την πρόσβαση των ελλήνων χρηστών τους στην Πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE (PartnershipforAdvancedComputinginEurope).

πηγή: onsports.gr

To Top