Ένας Έλληνας στην Τσεχία σκιαγραφεί τη Νίμπουρκ

Ο Σάββας Μανούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας που αγωνίζεται στο τσέχικο πρωτάθλημα. Πριν από λίγη ώρα η ομάδα του, Οστράβα έχασε από τη Νίμπουρκ με σκορ 79-66. Υπάρχει κάποιος καλύτερος από αυτόν για να σκιαγραφήσει τον αντίπαλο του Άρη την Τρίτη στη πρεμιέρα του Γιούροκαπ; Ο Έλληνας σέντερ μίλησε στο PRESSARIS για την Νίμπουρκ και το μπάσκετ στην Τσεχία.

Ένα καμπ στα τέλη του περασμένου Ιούνη που έγινε στην Θεσσαλονίκη ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το φλερτ ανάμεσα στον Σάββα Μανούσο και την μελλοντική του ομάδα, Νόβα Χα Οστράβα. Λίγες ημέρες μετά ήρθε και η επίσημη πρόταση με τον 26χρονο σέντερ να την αποδέχεται, από την στιγμή που οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν ήταν και οι ιδανικότερες όπως παραδέχεται και ο ίδιος. Εδώ και λίγους μήνες δηλώνει κάτοικος Τσεχίας και πιο συγκεκριμένα μιας όμορφης πόλης 310.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Το τσέχικο μπάσκετ άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και αρκετές είναι οι ομάδες που προσπαθούν να «σπάσουν» την πρωτοκαθεδρία της Νίμπουρκ.

Eίχατε πολύ καλή παρουσία στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κόντρα στη Νίμπουρκ. Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία στο παιχνίδι της;
Είναι μία ομάδα η οποία έχει παίξει μέχρι στιγμής γύρω στους 20-25 αγώνες. Έχει έξι αμερικάνους τους οποίους τους αλλάζει παιχνίδι με το παιχνίδι. Είναι πολύ αθλητική ομάδα και τρέχει πολύ. Στην πίεση κάνουν εύκολα λάθος. Έχουν πολύ καλούς παίκτες και μάλιστα δύο αρκετά καλούς Aμερικανούς οι οποίοι είχαν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα και αναφέρομαι στον Σίμονς (ΠΑΟΚ) και τον Έιμπραμς (Τρίκαλα). Ο Σίμονς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Στο σετ παιχνίδι προσπαθούν να βρουν τον Έιμπραμς και τον Σίμμονς και αυτοί είναι οι παίκτες που εκδηλώνουν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της. Είναι μία ομάδα πλήρης σε όλες τις θέσεις με πολύ καλούς ξένους και την αφρόκρεμα των Τσέχων οι οποίοι είναι νεαροί και ταλαντούχοι. Είναι πάρα πολύ οργανωμένοι με πολλούς παίκτες και πολλά λεφτά. Για να φανταστείτε το ρόστερ της έχει 18 παίκτες τους οποίους το προπονητικό τιμ αλλάζει ανά παιχνίδι. Έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους κάτι στο οποίο υστερεί ο Άρης.

Υπάρχει κάποιος παίκτης στον οποίο θα πρέπει να εστιάσει το τεχνικό επιτελείο του Άρη;
Θα πρέπει να εστιάσουν στους Σίμονς και Είμπραμς οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην επίθεση το οποίο συμπληρώνει ο Άντριου Ναούμικ ο οποίος αγωνίζεται κοντά στο καλάθι. Είναι γρήγορος ψήλος και πηδάει σε κάθε ριμπάουντ. Όλοι οι Τσέχοι είναι πολύ καλοί παίκτες. Ο Σοκολόφσκι και ο Κρεμέν είναι πολύ καλοί σουτέρ όπως και ο Παλίζα. Τέλος υπάρχει και ο Πάβελ Πούρμπελ ο οποίος είναι πολύ αθλητικός».

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Άρης αν θέλει να μπει νικηφόρα στο Γιούροκαπ;
Πρέπει να τους σταματήσει τον αιφνιδιασμό. Είναι ομάδα που επιδιώκει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και αυτό ακριβώς το πράγμα θα πρέπει να σταματήσει ο Άρης. Να σταματήσει τον ρυθμό τους γιατί είναι πολύ γυμνασμένη ομάδα και να τους πιέσει αρκετά. Ο Άρης έχει την έδρα κάτι το οποίο μπορεί να τον βοηθήσει αρκετά. Η Νίμπουρκ είναι το φαβορί αλλά είναι μπάσκετ και ποτέ δεν ξέρεις. Έχω μάθει ότι ο Άρης δεν παίζει καλά και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να μπει δυνατά από την αρχή. Είναι ομάδα που και από την παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κερδίσει κάτι.

Τα τελευταία χρόνια στην Τσεχία έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και το πρωτάθλημα προσελκύει καλούς παίκτες. Που δίνουν βάση οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις ομάδες;
Δίνουν λίγα χρήματα αλλά η συνέπεια είναι αυτή που προσελκύει πολλούς παίκτες. Είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλες οι ομάδες μπορούν να κερδίσουν τον οποιοδήποτε. Οι περισσότερες ομάδες στηρίζονται στους ξένους παίκτες. Η Πρόστετζοφ και η Παρτουβίτσε που είναι ψηλά στην βαθμολογία έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ από ΠΑΟΚ και Άρη. Όσοι έρχονται εδώ ξέρουν ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ. Όλα είναι πολύ οργανωμένα και θεωρώ πως στο μέλλον θα γίνει ακόμα καλύτερο. Μάλιστα έχουν μπει και δύο ομάδες από την Σλοβακία κάτι που κάνει ακόμα πιο δυνατό το πρωτάθλημα.

Εσύ με ποιον θα είσαι την Τρίτη;
Εύχομαι να κερδίσει ο Άρης. Μπάσκετ είναι και εύχομαι να κερδίσει η ομάδα της χώρας μου. Ας αφήσουν οι παίκτες τα προβλήματα στην άκρη και ας μπουν να παίξουν μπάσκετ. Όταν μπαίνεις μέσα στις τέσσερις γραμμές τα ξεχνάς όλα.

To Top