Έντονες αντιδράσεις στην ιταλική Βουλή για την μεταγραφή Κατίδη στη Νοβάρα!

Η Νοβάρα φαίνεται διατεθειμένη να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον Γιώργο Κατίδη παρά το αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην καριέρα του ο ναζιστικός χαιρετισμός του σε ματς της ΑΕΚ την περασμένη σεζόν, όμως η κίνηση του ιταλικού συλλόγου σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εντός των συνόρων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βιτόριο Παβοντσέλο, προέδρου της Maccabi (εβραϊκή αθλητική κοινότητα), ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους ανθρώπους της Νοβάρα για την κίνησή τους να διαπραγματεύτούν την απόκτηση του Έλληνα μεσοεπιθετικού.

Η μίμηση κρύβεται στη γωνία και οι παράγοντες, πριν ακόμα από τους οπαδούς, πρέπει να έχουν την αντίληψη για να αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις.

Στη Νοβάρα μιλούν για μία δεύτερη ευκαιρία και κάνουν λόγο για μία χειρονομία που έγινε από τον αθλητή χωρίς να έχει επίγνωση του τι έκανε.

Ο παππούς μου, Βιτόριο, ο οποίος πέθανε στο Άουσβιτς, δεν την είχε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία και ήταν ένα πολύ ήπιο άτομο που δεν είχε κάνει ποτέ τέτοιες απερίσκεπτες χειρονομίες.

Έτσι μου έχουν διηγηθεί επειδή εγώ δεν μπόρεσα να τον συναντήσω”, τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε στο ίδιο έντονο ύφος:

“Το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο ταλανίζεται από επεισόδια στις εξέδρες δεν έχει ανάγκη από νέους τροφοδότες. Η UEFA, η FIFA, η ίδια η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία κάνουν μία τεράστια προσπάθεια η οποία κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Σύμφωνοι, είναι ένα παιδί 20 ετών, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για μία αυθόρμητη χειρονομία, είναι ένας κατηχούμενος νεαρός που έκανε μία προσχεδιασμένη πράξη, το αποδεικνύουν και τα τατουάζ με τα οποία έχει καλύψει το σώμα του.

Στην Ιταλία έχουμε ήδη τον Ντι Κάνιο που ήταν το έμβλημα μίας συγκεκριμένης πολιτικής που δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Ο Ντι Κάνιο έγινε σύμβολο: δεν έχουμε ανάγκη από ένα άλλο πρόσωπο ο οποίος θα έρθει και θα ωθήσει τις εξέδρες να μιμηθούν τέτοια φαινόμενα”.

Μην μας αφήνετε μόνους. Δεν μπορεί να είναι πάντα μόνο η εβραϊκή κοινότητα που διαμαρτύρεται. Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό και τους αφορά όλους, όχι μόνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οι ιθύνοντες θα πρέπει να συναισθάνονται κάποια πράγματα, να αξιολογούν τα υπέρ και τα κατά μίας κίνησης. Ο ναζισμός και η μηδενική ανοχή απέναντί του, αγγίζει τους πάντες.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ο ναζισμός είναι αναχρονιστικός, θα πρέπει να σβήσουμε τη φλόγα που τον αναθερμαίνει”.

Κλείνοντας την αναφορά του στον Κατίδη, ο Παβοντσέλο έφτασε μέχρι το κόμμα της… Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. “Η Χρυσή Αυγή δεν σας δίδαξε τίποτα;

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αυτές τις καταστάσεις, δεν ήταν μία αυθόρμητη κίνηση αυτή του Κατίδη. Και ο κίνδυνος της μίμησης είναι πάρα πολύ έντονος τη σημερινή εποχή.

Πιθανότατα ο Κατίδης να γίνει πρωταθλητής, όμως τώρα στο όνομα του χρήματος κινδυνεύουμε να πετάξουμε στα σκουπίδια όλες τις αξίες πάνω στις  οποίες θα πρέπει να στηρίζεται ο αθλητισμός.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους και ανεκτικοί, στη Νοβάρα μιλούν για το χαμένο πρόβατο που θα το καλωσορίσουν και πάλι, αλλά είναι απαραίτητο να τον υποδεχτούμε σε αυτή την περίπτωση;

Είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την ανοχή με τη μισαλλοδοξία. Και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε”.

Σημειώνεται πως η επικείμενη μεταγραφή του Γιώργου Κατίδη στη Νοβάρα απασχόλησε ακόμα και το ιταλικό κοινοβούλιο, με τον Φάμπιο Λαβάνιο, βουλευτή του αριστερού κόμματος Sel να καταθέτει επερώτηση προς την Υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Γιοζέφα Ίντεμ και στον Υπουργό Εσωτερικών, Αντζέλικο Αλφάνο.

“Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα πρέπει να αποτελούν φορείς υγιών αξιών και να είναι παραδείγμα για τους νέους.

Εύχομαι οι οι ιθύνοντες της Λίγκας και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να επέμβουν στο θέμα για να αποφευχθεί κάθε μορφή ανοχής απέναντι σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: sport24.gr, Repubblica

 

To Top