ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχεται ο… θηλυκός Μπολτ! (video)

Πέντε μήνες πριν ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών, Γιουσέιν Μπολτ, πει «αντίο» στα ταρτάν, φαίνεται πως βρέθηκε ήδη αντικαταστάτης… Μόνο που είναι γένους θηλυκού και 12 χρονών!

Στον στίβο υπάρχουν ακόμη αρκετά «στοιχειωμένα» ρεκόρ.

Όπως το μυθικό 2,45 του Χαβιέ Σοτομαγιόρ, στο άλμα εις ύψος, από το 1993.

Ή εκείνο του Ανατολικογερμανού Γιούργκεν Σουλτ στη δισκοβολία, με 74,08, από το 1986, και στη σφυροβολία, την ίδια χρονιά, του Σοβιετικού Γιούρι Σέντιχ, που είχε… εξαφανίσει τη σφύρα στα 86,74 μέτρα.

Στις γυναίκες, από την άλλη, τα δύο πιο χαρακτηριστικά ρεκόρ ανήκουν στην Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ, η οποία πέθανε το 1998, πριν καν συμπληρώσει τα 39 της χρόνια, πιθανότατα -αν και δεν αποδείχτηκε ποτέ- από την εκτεταμένη χρήση αναβολικών ουσιών. Η Τζόινερ, το 1988, πέτυχε στα 100 μέτρα παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 10,49, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, την ίδια χρονιά, έτρεξε τα 200 μέτρα σε χρόνο 21,34.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, λοιπόν, μια πιτσιρικά έρχεται να… τρελάνει κόσμο και να δώσει ελπίδες ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα «σπάσει» και τα δύο ρεκόρ της Αμερικανίδας! Και το όνομα αυτής, Μπριάνα Λίστον! Η μόλις 12χρονη(!) Τζαμαϊκανή έκλεψε τις εντυπώσεις σε πρωτάθλημα νεαρών και νεανίδων.

Τι έκανε; Στον τελικό των 200μ. κατέρριψε το ρεκόρ με χρόνο 23,72, δύο δευτερόλεπτα, δηλαδή, κάτω από την επίδοση ρεκόρ της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 100 μέτρα με χρόνο 11,86, 1,37 δεύτερα πιο αργό από το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ της θρυλικής σπρίντερ!

Αν σκεφτεί κανείς, λοιπόν, πως ο συμπατριώτης της, Γιουσέιν Μπολτ… ξεπετάχτηκε στα 14 του, τότε καταλαβαίνει γιατί η Μπριάνα έχει προκαλέσει, ήδη, ντόρο!

 

https://youtu.be/F-oKnIqo8AU

To Top