Έρχονται επενδύσεις 1,2 δισ. σε 300 μικρομεσαίες την επόμενη διετία

Φρέσκα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη διετία, μέσω του προγράμματος ΤΑΝΕΟ που θα συγχρηματοδοτήσει τις επενδύσεις μαζί με 20 funds.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Σύμφωνα με το insider.gr ξεκινώντας από τον Μάρτιο, το πρόγραμμα εναλλακτικής χρηματοδότησης του Υπουργείου Ανάπτυξης θα «ρίξει» στην αγορά ευρωπαϊκά κεφάλαια 700 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης έως 70%. Το υπόλοιπο 30-50% θα αντληθεί από ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα διαχειρίζονται ειδικά επενδυτικά σχήματα (funds) που θα συσταθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Τα funds θα έχουν υποχρεωτικά την έδρα τους στην Ελλάδα, ωστόσο, στόχος είναι να προσελκύσουν επενδυτές τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Η πρωτοτυπία και το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι το Δημόσιο γίνεται επενδυτής με στόχο να ρευστοποιήσει τα κέρδη του σε μία δεκαετία και να τα επανεπενδύσει στην ελληνική οικονομία, εξηγούν στο insider.gr πηγές του Υπουργείου. Από την έρευνα της αγοράς (premarketing) προκύπτει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και το πρώτο εξάμηνο του προγράμματος αναμένεται να υπάρξει έντονη κινητικότητα. Μάλιστα, για τη διαχείριση (funds) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, ενώ ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Τα εναλλακτικά αυτά εργαλεία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά -όχι ανταγωνιστικά- προς το τραπεζικό σύστημα», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές και εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα παρέχουν στα νέα επενδυτικά σχήματα την αναγκαία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, συνδράμοντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι τα 10 έτη και χωρίζεται σε ίση επενδυτική και αποεπενδυτική περίοδο. Το αργότερο εντός 12 ετών ,το το Δημόσιο να έχει ρευστοποιήσει κέρδη του, τα οποία θα επανεπενδύσει στην ελληνική οικονομία.

Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια του ΤΑΝΕΟ

Τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κατανεμηθούν ως εξής σε νέες ή υφιστάμενες ΜμΕ μέσω απόκτησης μετοχών/μεριδίων ή και μετατρέψιμων ομολογιών:
•    50 εκατ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη στην τεχνολογία (κατηγορία: 4η Βιομηχανική Επανάσταση)
•    50 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων ελληνικής προέλευσης (κατηγορία: Made in Greece)
•    150 εκατ. ευρώ  σε ΜμΕ που χρήζουν αναδιάρθρωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση (κατηγορία: ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ).

Ουσιαστικά πρόκειται για «πορτοκαλί» επιχειρήσεις -όσες δηλαδή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και κινδυνεύουν να καταστούν υπερήμερες. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει σημαντικό ποσοστό των εγχώριων ΜμΕ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες προσπαθούν να τους δώσουν χρονική παράταση ώστε να μην «κοκκινίσουν».

  •  450 εκατ. ευρώ σε νέες εταιρείες venture capital (κατηγορία: Debt Funds): Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την έκδοση χαμηλότοκων ομολόγων, με κουπόνι που δεν θα υπερβαίνει το 3-4%, ώστε ο δανεισμός να πραγματοποιείται σε ανταγωνιστικούς όρους. Η διάρκεια των εκδόσεων θα είναι 3-5 έτη, ώστε να παρέχεται περιθώριο αποεπένδυσης για το ΤΑΝΕΟ. Επιπλέον, θα προσφέρει στον ομολογιούχο και μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη της επιχείρησης της τάξης του 12% (structured bonds).

Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να προχωρήσει στη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (funds) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΝΕΟ ανάλογα με το μέγεθος και το επενδυτικό τους προφίλ.

Ενεργητικό (σε εκατ. ευρώ) Έως 30.000.000 30.000.000- 60.000.000 Έως 60.000.000
Επένδυση σε: Μικρές επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις Μεγάλες επιχειρήσεις
Ύψος/στόχος επένδυσης Έως 2.000.000 2.000.000- 5.000.000 Έως 5.000.000
Συμμετοχή ΤΑΝΕΟ Έως 70% Έως 60% Έως 50%

Η χρηματοδότηση των funds θα πραγματοποιείται στη βάση «first come/first served» και η διάρκεια του προγράμματος εκτείνεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, οι πόροι του προγράμματος θα εξαντληθούν σε ορίζοντα διετίας. Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα επενδυτικά σχήματα που θα χρηματοδοτηθούν συνοψίζονται στο τρίπτυχο «ομάδα διαχείρισης/σχέδιο επένδυσης/κεφάλαια».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, οι πρώτες προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν εντός Μαρτίου. Η αξιολόγηση των funds θα διαρκέσει 4-5 μήνες και στο στάδιο αυτό, οι διαχειριστές του ΤΑΝΕΟ θα συνεργαστούν με εξωτερικό σύμβουλο. Κατόπιν, θα ακολουθήσει η νομική σύσταση των επενδυτικών σχημάτων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 2-3 μήνες. Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχήματα θα απαρτίζονται από τα επενδυτικά κεφάλαια και από την ομάδα διαχείρισης που θα «τρέξει» την επένδυση.

To Top