Ήττα 2-1 για την Εθνική Νέων, ασίστ ο Κατίδης

Χωρίς επιβράβευση έμεινε η σπουδαία προσπάθεια της Εθνικής Νέων απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, Ισπανία, από την οποία ηττήθηκε με 2-1 στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ-19, στην Εσθονία. Για την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν βασικοί οι Κατίδης και Γιαννιώτας, με τον πρώτο να δίνει μάλιστα την ασίστ στο γκολ του Διαμαντάκου, ενώ και οι δύο είχαν επιπλέον ευκαιρίες για να σκοράρουν.

Απέναντι στο φαβορί της διοργάνωσης, που πρωταγωνιστεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία σ’ αυτές τις ηλικίες, η ομάδα του Κώστα Τσάνα προσπάθησε για το καλύτερο στην πόλη Χααπσάλου της Εσθονίας, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Και στα 90′ της αναμέτρησης έπαιξαν οι Γιώργος Κατίδης (φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού) και Γιάννης Γιαννιώτας, ενώ στον πάγκο έμεινε ο τρίτος εκπρόσωπος του Άρη, Σωκράτης Διούδης.

Με πρωταγωνιστές τον δεξιό εξτρέμ Ζεράρ Ντεουλοφέου και το μεσοεπιθετικό Χεσέ Ροντρίγκεθ, που έχουν ντεμπουτάρει στις ανδρικές ομάδες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, οι Ίβηρες είχαν την πρωτοβουλία στο μεγαλύτερο διάστημα του α’ ημιχρόνου, παρότι παρουσίασαν αμυντικά προβλήματα όποτε πιέστηκαν.

Μάλιστα, η Εθνική Νέων ήταν εκείνη που θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ σε μια αντεπίθεση στο 27’, όταν ο Γιαννιώτας βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το σουτ του από το ύψος του πέναλτι κόντραρε στον Σαούλ σχεδόν πάνω στη γραμμή και εξουδετερώθηκε.

Η «ροχίτα» άνοιξε το σκορ αμέσως μετά, στο 29’, με τον Χεσέ, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα αφού προηγουμένως απέφυγε τέσσερις παίκτες με καταπληκτική προσπάθεια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 40’ έγινε το 2-0, με κοντινή κεφαλιά του Οσέντε έπειτα από άστοχη έξοδο του Καπίνο σε εκτέλεση κόρνερ.

Η ελληνική ομάδα είχε τεράστια ευκαιρία να μειώσει πριν την ανάπαυλα, με πρωταγωνιστή τον Κατίδη, αφού στο 44’ έκλεψε την μπάλα από τον τελευταίο αμυντικό Οσέντε και βγήκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα, αλλά το συρτό διαγώνιο πλασέ του πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Η Εθνική μπήκε πολύ πιο δραστήρια στην επανάληψη, αποκτώντας τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή και δημιουργώντας κάποιες καλές στιγμές. Στο 55’ ο Φουρλάνος επιχείρησε μακρινό σουτ χωρίς να βρει στόχο, ενώ στο 58’ ο Γιαννιώτας σπρώχτηκε από τον Οσέντε μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής δεν «είδε» πέναλτι.

Ο Διαμαντάκος άγγιξε το γκολ στο 65′ έπειτα από πάσα του Μαυρία, αλλά τα κατάφερε αμέσως μετά, γράφοντας στο 66′ το 2-1 με πλασέ μέσα από την περιοχή, αξιοποιώντας την έξυπνη ασίστ του Κατίδη και ξαναβάζοντας την Ελλάδα στο παιχνίδι.

Ωστόσο, η πολυπόθητη ισοφάριση δεν ήρθε για τους παίκτες του Κώστα Τσάνα, που άγγιξαν το δεύτερο γκολ στο 88′ με τον Μπακασέτα, αλλά το γυριστό πλασέ του δεν βρήκε στόχο.

Πλέον, η ελληνική ομάδα στρέφει την προσοχή της στις επόμενες αναμετρήσεις με τη διοργανώτρια Εσθονία (Παρασκευή 06/07) και με την Πορτογαλία (Δευτέρα 09/07), από τις οποίες και θα κριθεί η ενδεχόμενη πρόκρισή της στα ημιτελικά, ή έστω η κατάληψη της 3ης θέσης του ομίλου, που δίνει το εισιτήριο για το παγκόσμιο κύπελλο Κ-20 του 2013.

Διαιτητής: Βαντίμς Ντιρεκτορένκο (Λετονία).

Κίτρινες κάρτες: Λυκογιάννης, Φουρλάνος, Ρουγκάλας – Χεσέ, Αριθαμπαλάγκα.

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Τσάνας): Καπίνο, Μαρινάκης, Μπουγαΐδης, Μπάλλας (73′ Μπούζας), Λυκογιάννης, Φουρλάνος (82′ Μπουχαλάκης), Ρουγκάλας, Κατίδης, Μαυρίας (78′ Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Διαμαντάκος.
Στον πάγκο: Διούδης, Τριανταφυλλόπουλος.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Γιούλεν Λοπετέγκι): Αριθαμπαλάγκα, Μανκίγιο, Γκριμάλντο, Οσέντε, Χουάνμι, Σούσο, Ζόνι, Σαούλ Νίγκεθ, Όλιβερ Τόρες (64′ Καμπάνια), Χεσέ (52′ Αλκάθερ), Ζεράρ Ντεουλοφέου (84′ Μπερνάτ).
Στον πάγκο: Ορτολά, Ραμάλιο, Ινσούα, Σουάρεθ.

Το πλήρες πρόγραμμα του Α’ ομίλου (οι δύο πρώτοι προκρίνονται στα ημιτελικά, αλλά και ο τρίτος παίρνει το εισιτήριο για το Μουντιάλ Κ-20 του 2013):

Τρίτη 03/07: Ελλάδα – Ισπανία (17:30, Χααπσάλου)
Τρίτη 03/07: Εσθονία – Πορτογαλία (20:45, Λιλεκούλα)
Παρασκευή 06/07: Εσθονία – Ελλάδα (17:00, Κάρντιοργκ)
Παρασκευή 06/07: Πορτογαλία – Ισπανία (20:00, Λιλεκούλα)
Δευτέρα 09/07: Ισπανία – Εσθονία (17:00, Λιλεκούλα)
Δευτέρα 09/07: Πορτογαλία – Ελλάδα (17:00, Χααπσάλου)

To Top