Αίτημα την UEFA να διπλασιάσει τα ποσά “αλληλεγγύης”!

Το προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών ζήτησε από την UEFA να διπλασιάσει το ποσό που καταβάλλει σε ετήσια βάση σε συλλόγους, που δεν συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, ως μέρος των συνολικών προτάσεων που αποσκοπούν στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων στο ποδόσφαιρο της «γηραιάς ηπείρου».

Το 4% των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις διανέμεται σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε αυτές, ως «πληρωμές αλληλεγγύης». Η European Leagues, ανέφερε σε τοποθέτησή της την Παρασκευή (11/12) ότι θα προτείνει να αυξηθεί αυτό το ποσό σε 8% για την περίοδο 2021-24.

Η UEFA είχε προβλέψει ότι το 4% θα ισοδυναμούσε με περίπου 130 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2019/20, αν και η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε πριν από την πανδημία της Covid-19, που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Σε έκθεση προς τα μέλη της, η European Leagues δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διαφορά εσόδων μεταξύ των μεγαλύτερων συλλόγων και των υπόλοιπων, η οποία όπως τόνισε «αυξάνεται και επιταχύνεται». «Η τάση δείχνει μεγαλύτερη κυριαρχία από λιγότερους συλλόγους, σε πολλούς αγώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης την UEFA για μια «γνήσια, ανοιχτή και δομημένη διαδικασία», όταν ξαναρχίζει τις συζητήσεις σχετικά με το πλάνο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2024 και μετά, έχοντας παραπονεθεί για έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση σε όλες τις προηγούμενες συνομιλίες.

Πέρσι η UEFA και η European Club Association (ECA) υπέβαλαν ένα σχέδιο να μετατρέψουν το Champions League, σε μία «κλειστή» κατά το ήμισυ διοργάνωση από το 2024 και μετά, κάτι που εντέλει δεν προχώρησε έπειτα απ’ τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Ο πρόεδρος των European Leagues, Λαρς-Κρίστεν Όλσον, εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις για το 2024 και μετά, οι οποίες έχουν διακοπεί από την πανδημία, θα είναι τώρα πιο πολύ πιο ξεκάθαρες. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία θα είναι εντελώς διαφορετική από το 2019. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει παρουσία όλων όσοι ανήκουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

Αν και υπάρχουν συχνές αναφορές για σχέδια δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκού Super League για τους μεγαλύτερους συλλόγους, ο Όλσον δεν δείχνει να τα παίρνει όλα αυτά στα σοβαρά. «Έχουν υπάρξει πολύ σαφείς δηλώσεις από την UEFA ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ένα διαχωρισμένο πρωτάθλημα και πολλοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι δεν ενδιαφέρονται για ένα ιδιωτικό πρωτάθλημα. Είναι ενοχλητικό να εμφανίζονται αυτές οι αναφορές κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια» κατέληξε.

To Top