Αγγέλου: “Μόνο το “μαζί” μπορεί να φέρει αποτελέσματα”

Τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος και το σκεπτικό υλοποίησής τους ανέλυσε ο Βαγγέλης Αγγέλου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και την ανάγκη για να φύγει από τους παίκτες η πίεση, ώστε να αυτοί να δουλέψουν πιο σωστά και να αλλάξουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο τεχνικός του Άρη ρωτήθηκε αρχικά για ποιο λόγο η ομάδα θα πρέπει να έχει στόχο την ανάδειξη ενός νεαρού παίκτη και όχι το να δώσει τη δυνατότητα σε παίκτες τύπου Τσαλδάρη να αναδειχθούν μέσα από την ομάδα, προσφέροντας, ενώ ρωτήθηκε και για το αν είναι ρίσκο να ασχοληθεί με παίκτες κάτω των 18 ετών γιατί δεν είναι εξασφαλισμένη η παρουσία τους μετά την ενηλικίωσή τους. “Αυτά που ακούτε, αυτή η τιτάνια προσπάθεια που γίνεται, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μείνει, όπως και του αδιεξόδου του Άρη. Αυτή η ομάδα με την ανιδιοτέλεια έγινε μεγάλη. Η λέξη “Άρης” είναι διαβατήριο για όλους μας. Η λέξη “Άρης” σημαίνει πολλά πράγματα. Όταν υπάρχει ένα τραυματισμένο σώμα, κοιτάς να το σώσεις. Αυτό γίνεται τώρα, αυτό κάνει ο πρόεδρος. Είναι αδύνατο να έχεις δημιουργικό μυαλό να βρεις λύση έστω με το τηλέφωνο. Ο Άρης έχει περιορισμένο χρόνο να αξιολογήσει, να αποφασίσει, να συνθέσει και καμία δυνατότητα και εμπειρία πριν. Αυτό που έβαλαν ήταν η ανιδιοτέλεια. Πολλές φορές το πρόβλημα έτρεχε μπροστά από την απόφαση. Πιθανό να μπορούσαν γίνουν άλλες κινήσεις. Το λάθος είναι παράμετρος βελτίωσης”, είπε αρχικά ο τεχνικός των κίτρινων.

“Τώρα δεν κοιτάμε πρόσωπα και στατιστικές, κοιτάμε την ομάδα”

Πρόσθεσε στη συνέχεια πως “αυτή τη στιγμή στον Άρη υπάρχει ένα ρόστερ, αποτελείται από Έλληνες που έχουν δείξει εμπειρία και ικανότητα τα περασμένα χρόνια. Αυτοί οι παίκτες συμπλήρωναν τα ρόστερ των ομάδων τους, όπου βασικοί ήταν οι ξένοι. Το ελληνικό στοιχείο δυστυχώς συμπληρώνει το ξένο στοιχείο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Στο μπάσκετ υπάρχει η δημιουργία, η εκτέλεση και η αμυντική συμπεριφορά. Αυτή τη στιγμή ο Άρης δεν μπορεί να φτιάξει έναν κορμό, χρειάζονται δύο χρόνια για να φτιάξεις έναν κορμό και για να μπει ένας παίκτης σε έναν κορμό χρειάζεται έξι μήνες. Στη φετινή ομάδα αυτή η εμπειρία αναζητείται με ομαδικό τρόπο. Η πίεση σε λυγίζει. Αν δεν έχεις πίστη, συνεργασία, επιχείρημα και υπομονή αυτό δεν μπορεί να σε οδηγήσει πουθενά. Μέχρι και την διακοπή δεν κοιτάμε πρόσωπα και ατομική στατιστική, κοιτάμε την ομάδα, σε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα. Αυτός ο κορμός των παικτών πρέπει να προσπαθήσει κάτω από την πίεση μέσω της αξιοπρέπειας και της ομαδικότητας να πετύχει”.

“Οι νίκες είναι ο στόχος του Άρη, τα κόκκινα φύλλα”

Για τους νεαρούς παίκτες είπε πως “συμφωνώ ότι δεν μπορούσε να γίνει τα περασμένα χρόνια γιατί υπήρχε άλλο μοντέλο διοίκησης. Εκείνο το μοντέλο είχε τελικό ULEB Cup, είχε Ευρωλίγκα, αλλά δεν είχε εκ των υστέρων την ίδια διαδικασία και τα αποτελέσματα. Στόχος πλέον στον Άρη είναι η παραγωγική διαδικασία και εφόδιο είναι η ιστορία του Άρη. Λάθη κάνουν όλοι και τα περισσότερα τα κάνω εγώ. Ο προπονητής ή η διοίκηση είναι σαν τον εφημερευόντα γιατρό. Ερχόμενος εδώ δεν χρησιμοποίησα ούτε παρελθόντα, ούτε μέλλοντα χρόνο. Μιλάω για το τώρα. Το δύσκολο της υπόθεσης ήταν αυτό που με εξίταρε. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει κορμός. Βλέπετε το επίπεδο του μπάσκετ είναι χαμηλό. Μιλάμε για γερασμένους παίκτες σε όλη την Ευρώπη. Αν μπορέσουμε να πείσουμε τους παίκτες ότι αυτό το πρόγραμμα που τους προτείνεται, θα τηρείται, αυτό θα χτίσει την αυτοπεποίθησή τους και θα αποτελέσει κίνητρο για τους παίκτες μετά”.

Ρωτήθηκε ποιος είναι ο στόχος του Άρη φέτος και απάντησε πως “οι νίκες είναι ο στόχος. Ο Άρης είναι πίεση, αλλά μέσα από την ομαδικότητα κερδίζεις την πίεση. Βελτιωνόμαστε εδώ και ένα μήνα. Θέλουμε να μαζέψουμε κόκκινα φύλλα, με αξιοπρέπεια”.

“Έχουμε βάλει τον Βεζένκοφ σε ένα ειδικό πρόγραμμα”

Σε ερώτηση για την παραγωγική διαδικασία και πως αυτή αναλύεται, υπογράμμισε πως “κάνουμε μια προσπάθεια, ξεκίνησε από χθες, η ομάδα θα κάνει φιλικούς αγώνες κάθε βδομάδα. Αυτό που θέλει να κάνει είναι εκτός από το να μπορέσει να δουλέψει μπασκετικά σενάρια, με τις ομάδες της περιοχής, από Σέρρες, Βέροια, Λαγκαδά να αρχίσει να αναπτύσσει μορφή συνεργασίας. Με τους ανθρώπους της Βέροιας ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι… Είναι ένα άλλο πλάνο που μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες. Ήδη έχουμε βάλει τον Βεζένκοφ σε ένα ειδικό πρόγραμμα, να επενδύσουμε σε νεαρούς αθλητές. Πρέπει να φέρεις το ταλέντο που εσύ βλέπεις ή που έχει το παιδί, στα πόδια τους. Έχουν ανιχνευθεί ήδη κάποια παιδιά που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του Άρη. Μόνο το μαζί μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Πρέπει να χαραχθεί ένας καινούριος χάρτης και προσπάθειας και συνεργασίας. Την Τρίτη το βράδυ προσπαθήσαμε να έχουμε φιλικά, επικοινωνήσαμε με 4-5 ομάδες, μας είπαν ότι δεν μπορούν γιατί κάνουν μόνο δύο προπονήσεις! Φιλοδοξούμε να δώσουμε έμφαση σε ηλικίες 20-25 ετών, οι έφηβοι έχουν άλλα στο μυαλό τους, όπως οι πανελλήνιες, οι σπουδές… Πάντως σε αυτό το ελληνικό μπάσκετ υπάρχει χώρος για να δοκιμάσεις με παιδιά κάτω των 18 ετών”.

Για το αν έχει το σενάριο της παραμονής στο μυαλό του: “Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να σηκώσει την πίεση από τους παίκτες. Υπάρχει διάθεση, υπάρχει όραμα. Από εκεί και πέρα το επίπεδο της φθοράς θα αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιάς. Εργασιακά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και είμαι χαρούμενος που με έφερε εδώ η διοίκηση του Άρη. Μακάρι να είμαστε εδώ, μακάρι να υπάρχει υγεία και δύναμη”.

 

To Top