Αδαμίδης: “Σε ανοιχτή γραμμή ΓΓΑ και οργανωμένοι οπαδοί για τις μετακινήσεις”

O νομικός-ειδικός σύμβουλος της ΓΓΑ, Αλέξανδρος Αδαμίδης μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης για μια σειρά από σημαντικά θέματα της αθλητικής επικαιρότητας.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Για την ΕΕΑ και τα προβλήματα που υπήρχαν έως τώρα:

Η ΕΕΑ λειτουργεί από το 2000 και έως τώρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.

Θα έπρεπε να ελέγχει όσους θέλουν να αναλάβουν τις τύχες από τις Π.Α.Ε. και τις Κ.Α.Ε., αν μπορούν να αναλάβουν και αν τα έσοδα τους προέρχονται από νόμιμες διαδικασίες. Έχουμε δει ότι αυτό δεν συμβαίνει, το έχουμε δει και στην πόλη μας να αναλαμβάνουν αφερέγγυοι άνθρωποι τις τύχες ιστορικών ομάδων.

Για το τι αλλάζει:

Μιλάμε για ένα ιδιάζον καθεστώς σε Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε., ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και μεταβιβάζει όποτε θέλει τις μετοχές σε κάποιον άλλον.

Υπάρχει ένα 10% του ερασιτέχνη που είναι τυπικό και δεν έχει καμία συμμετοχή ουσιαστικά, και έχουν βρεθεί σε ιστορικές ομάδες άνθρωποι ανίκανοι να διαχειριστούν τις τύχες τους.

Πλέον η ΕΕΑ θα μπορεί να ελέγχει αυτούς τους ανθρώπους με τον μηχανισμό του κράτους και όχι με την υπηρεσία των 3,5 ατόμων που έχει στην διάθεση της αυτήν την στιγμή.

Θα μπορεί λοιπόν πλέον να ελέγχει το αν ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα να αποκτήσει τις μετοχές της ομάδας και από που προέρχονται τα χρήματα του.

Για το νέο “όπλο” που δίνεται στα ιδρυτικά σωματεία:

Θα μπορεί πλέον το ιδρυτικό σωματείο να ζητάει διαχειριστικό έλεγχο σε ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Αν λοιπόν ένα ιδρυτικό σωματείο βλέπει ότι μια ΠΑΕ ή ΚΑΕ δεν πηγαίνει καλά, οικονομικά και διαχειριστικά θα μπορεί να ζητήσει από την ΕΕΑ διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημέρες και στην συνέχεια θα κοινοποιηθεί στο ιδρυτικό σωματείο, στην εταιρία, και φυσικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με ότι κινδύνους έχει αυτό.

Για το τι αλλάζει ουσιαστικά:

Για να σταματήσουμε λοιπόν κάθε παράξενο τύπο που θέλει να αναλάβει τις τύχες ενός σωματείου δίνουμε αυτά τα δυο όπλα, την ΕΕΑ που θα πρέπει εξ αρχής να ελέγχει και το ιδρυτικό σωματείο που θα μπορεί να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο

“Το αυτοδιοίκητο είναι μια δαμόκλειος σπάθη για εμάς”

Για το αυτοδιοίκητο:

Για να καταλάβει και ο κόσμος τι είναι το αυτοδιοίκητο, η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ ζητούν η κάθε ομοσπονδία να διαχειρίζεται μόνη της τα πάντα, εάν παρέμβει το κράτος τότε έρχεται η ΦΙΦΑ και σου λέει “Σε πετάω έξω από το μουντιάλ, σε πετάω έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ”

Αυτό γίνεται μόνο με το ποδόσφαιρο, δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο άθλημα.

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από το αυτοδιοίκητο:

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι άτομα που είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο δεν προβλεπόταν να πάρουν κανένα επαγγελματικό προσόν, δεν προβλεπόταν ουσιαστικά να έχουν δικαίωμα να προπονήσουν.

Θα έπρεπε πέρα από τα 4 χρόνια που σπούδαζαν να περάσουν και την προπονητική σχολή την ΕΠΟ, όπου για το μικρότερο επίπεδο το UEFA C θα έπρεπε να καταβάλουν και το ποσό των 1000 ευρώ στην ομοσπονδία.

Μια πρώτη κατάκτηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι πλέον η απόφοιτοι θα έχουν δικαιώματα ίσα με το UEFA Β.

Και πραγματικά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι κάποιος νομικός, γιατρός αφού τελείωνε την σχολή του θα έπρεπε να πάει και σε ιδιωτικό φορέα προτού ασκήσει το επάγγελμα του.

Για να καταλάβει και ο κόσμος τα ετήσια έσοδα της ΕΠΟ υπολογίζονται μεταξύ 3-5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, διότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο ως δαμόκλειος σπάθη από πάνω μας.

“Μπαίνει τέλος στους ισόβιους προέδρους στις ομοσπονδίες”

Για το τι άλλη αλλαγή υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα:

Πλέον θα υπάρχει και το μητρώο προπονητών όπου θα εγγράφονται όλοι όσοι έχουν δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος, και θα μπορεί ο κάθε γονιός ποιος προπονεί το παιδί του και αν έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έλεγχος στο ποσειδώνιο για το ποιοι προπονητές έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και έφευγαν από τα παράθυρα.

Για το τι θα συμβεί στις ομοσπονδίες και το εάν θα σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα όπως του Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ:

Τον Βασιλακόπουλο τον θυμάμαι από τότε που έπαιζε ο Ηρακλής στο Αλεξάνδρειο, αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο καθυστέρησε εκείνο το νομοσχέδιο, αυτές οι διατάξεις, δηλαδή το εκλογικό σύστημα στις ομοσπονδίες και η χρονική διάρκεια της θητείας των προέδρων.

Για το τι αλλάζει στο θέμα των θητειών των προέδρων:

Θα μπορεί πλέον ο κάθε πρόεδρος να έχει μόνο δυο θητείες συνεχόμενες στην κάθε ομοσπονδία, και τέσσερις συνολικά, δυστυχώς όμως το σύνταγμα δεν μας επιτρέπει να το δούμε αναδρομικά, δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε στον κ.Βασιλακόπουλο “Σας ευχαριστούμε”.

Για τα μέτρα τα οποία προβλέπονται για τις εκλογές:

Το δεύτερο μέτρο που προβλέπεται είναι το εκλογικό σύστημα, αν έχουμε δυο ψηφοδέλτια σήμερα, αυτός που θα πάρει το 51% θα έχει το 100% των θέσεων στο συμβούλιο, ενώ το υπόλοιπο 49% δεν θα έχει ούτε μια θέση.

Άρα ο καθένας φοβάται να μπει απέναντι στον “κυρίαρχο” και να κάνει ησυχία.

Τώρα προβλέπει το σύστημα ότι θα υπάρχει από εδώ και πέρα απλή αναλογική αν μιλάμε για δυο ψηφοδέλτια, ενώ αν είναι παραπάνω από δυο ψηφοδέλτια.

Στην περίπτωση που έχουμε παραπάνω από δυο ψηφοδέλτια, προβλέπεται μια αυξημένη αναλογική, ο πρώτος δηλαδή θα πάρει το 50+1 των εδρών, αλλά και οι υπόλοιποι θα πάρουν τις εναπομείναντες έδρες με απλή αναλογική.

Για τον “επιθεωρητή των ομοσπονδιών”:

Θεσμοθετείτε μαι καινούργια θέση ενός γενικού επιθεωρητή ώστε να διεξάγει ελέγχους, γιατί από όσους ελέγχους κάναμε, από τις 8 ομοσπονδίες οι 5 κατέληξαν στον εισαγγελέα.

Για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ομοσπονδιών:

Πλέον θα μπορεί να ψηφίζει είτε ο πρόεδρος, είτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου που είναι τουλάχιστον έναν χρόνο στο Δ.Σ.

“Όσον αφορά την ΓΓΑ δεν θα υπήρχε ποτέ στο μυαλό μας να γκρεμιστεί ένα σχολείο για να φτιαχτεί ένα πάρκινγκ”

Για το ότι πλέον οι ομάδες θα μπορούν να διεξάγουν αλλαγές σε γήπεδα που χρησιμοποιούν ακόμη και αν δεν τους ανήκουν:

Αντιμετωπίζαμε το εξής πρόβλημα, είχαμε τον Άρη στο Αλεξάνδρειο να θέλει να κάνει κάποιες εργασίες, με δικό του κόστος, αντιμετωπίσαμε όμως μεγάλο πρόβλημα με το Αλεξάνδρειο επειδή είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έπρεπε να γίνει μια τεράστια διαδικασία.

Αυτό το έχουμε παντού, στο Καυταντζόγλειο, στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, και για αυτό τον λόγο βάλαμε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία με άδεια της ΕΕΑ θα μπορούν να κάνουν κάποιες εργασίες.

Για το ότι το ίδιο συμβαίνει και σε γήπεδα που είναι στην ιδιοκτησία του ιδρυτικού σωματείου:

Θα μπορούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ να διεξάγουν αλλαγές μόνο από κάποια άδεια της ΕΕΑ και χωρίς να ερωτηθεί το ιδρυτικό σωματείο, κατά την άποψη μου πάντως θα έπρεπε να χρειάζεται η άδεια του ιδρυτικού σωματείου.

Για το υπερ-ταμείο:

Πραγματικά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα, στα πλαίσια της τελευταίας διαδικασία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς τοποθετήθηκαν σε αυτόν τον κατάλογο 20.000 ακίνητα, όχι απαραίτητα ως αντικείμενο πώλησης αλλά ως αντικείμενο διαχείρισης.

Σημειώθηκε όμως ρητά ότι αθλητικοί χώροι, γήπεδα, νοσοκομεία και όσοι χώροι έχουν κοινωφελή σκοπό δεν πρόκειται ποτέ να μεταβιβαστούν.

Για το τι συμβαίνει με τις εκτάσεις του κράτους που παραχωρήθηκαν στον Π.Α.Ο.Κ. αλλά και τα κτήρια που πρόκειται να γκρεμιστούν:

Όσον αφορά το θέμα του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου της Τούμπας είναι δυο πράγματα που πρέπει να πω, στην σχετική σύσκεψη που είχε γίνει είχε προσκληθεί η περιφέρεια, ο δήμος, το υπουργείο άμυνας, ο ερασιτέχνης Π.Α.Ο.Κ. όπως και η ΠΑΕ, οποτέ όμως δεν προσκλήθηκε η ΓΓΑ.

Το δεύτερο είναι ότι έγιναν κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν ξέρω αν θα είναι πραγματοποιήσιμες, ακόμη και να είναι θα πρέπει να βρεθεί σίγουρα λύση, υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία και εγώ έχω κάποιες ενστάσεις.

Φυσικά και θέλουμε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας να αναβαθμιστούν, γιατί ξέρουμε ότι τα στάδια μας είναι πολύ παλιά, θα πρέπει να υπάρχει όμως και ένα κοινωνικό αντίκτυπο.

Όσον αφορά την ΓΓΑ δεν θα υπήρχε ποτέ στο μυαλό μας να γκρεμιστεί ένα σχολείο για να φτιαχτεί ένα πάρκινγκ.

“Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους συνδέσμους για το θέμα των οργανωμένων μετακινήσεων”

Για το θέμα των επεισοδίων και των όσων θα συλλαμβάνονται:

Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, εάν κάποιος συλλαμβάνεται θα μπορεί να τεθεί υπό περιοριστικούς όρους εάν υπάρχει φόβος ότι μπορεί να τελέσει παρόμοια αδικήματα.

Έως τώρα είχαμε την προσωρινή κράτηση, μπορεί κάποιος να έμενε 18 μήνες προφυλακισμένος και στο τέλος να έβγαινε αθώος, για αυτό γίνεται αυτή η τροποποίηση, ελπίζουμε πάντως να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο μέτρο.

Για τις ποινές στις ομάδες και το αν αλλάζει κάτι:

Είναι θέμα ομοσπονδίας και αυτοδιοίκητου, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Για τον κόσμο του Άρη:

Ο Άρης τα τελευταία τρία χρόνια ήταν υπό επίβλεψη, πράγματι διαπιστώθηκε ότι ποτέ δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα, και μάλιστα σε περιπτώσεις που ξέρουμε ότι προκλήθηκε.

Μεγαλύτερη απόδειξη είναι το θέμα της Λαμίας, όπου ο κόσμος του Άρη βρέθηκε εκεί και δεν συνέβη τίποτα.

Όπου πάντως παρά την εισήγηση της αστυνομίας ο κ.Βασιλειάδης επέτρεψε την μετακίνηση.

Για τους ελέγχους της αστυνομίας πριν το ΠΑΣ Γιάννενα-Άρης και τις εικόνες ντροπής:

Έγινε ένα μεμονωμένο περιστατικό, συνέβη το πρωί, κακώς έγινε και δεν συνεχίστηκε.

Για τις οργανωμένες μετακινήσεις:

Στόχος είναι να μπορούν να υπάρξουν οργανωμένες μετακινήσεις μετά από συνεννόηση των εκατέρωθεν οπαδών, της γηπεδούχου και της φιλοξενούμενης ομάδας ώστε να μην χρειαστεί μεσολάβηση της αστυνομίας ή των Π.Α.Ε. και να μπορούν μόνοι τους και αυτόνομα οι οργανωμένοι να καθορίζουν το αν θα υπάρξει μετακίνηση και πόσων ατόμων.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να διεξαχθεί πειραματικά σε αγώνες χαμηλής επικινδυνότητας και εφόσον φανεί ότι δεν προκαλούνται προβλήματα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσει ακόμη και σε “ντέρμπι”.

Μάλιστα έχουν ήδη διεξαχθεί συζητήσεις με τους οργανωμένους οπαδούς από Παναθηναϊκό, Α.Ε.Κ., ΠΑΣ Γιάννενα, Ξάνθη ενώ μια πρώτη προσέγγιση έχει γίνει και με τους οπαδούς του Άρη.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενο νομοσχέδιο και εφόσον υπάρχει το “ok” από την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών και των ομάδων της super league και της football league

To Top