«Αδειάζει» Ηρακλή η ΕΣΑΠ

Στον Ηρακλή ρίχνει τις ευθύνες η ΕΣΑΠ για το χθεσινό φιάσκο στη Μίκρα και την αναβολή του 5ου τελικού κόντρα στον Φοίνικα Σύρου, ο οποίος θα οριστεί να γίνει σε άγνωστη ημερομηνία, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 
Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!

Η μακροσκελής ανακοίνωση της Λίγκας, που εκθέτει τους «κυανόλευκους», αναφέρει τα εξής:

«Η ΕΣΑΠ επιθυμεί να παραθέσει τα ακριβή γεγονότα που συνέβησαν πριν την αναβολή του 5ου τελικού της Volleyleague ΟΠΑΠ 2011-2012, μεταξύ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ΑΟ Φοίνικα Σύρου που ηταν ορισμένος για το Σάββατο 28 Απριλίου 2012.

Δυστυχώς, γίναμε κοινωνοί ενός λυπηρού αρνητικού γεγονότος, που αμαύρωσε την εικόνα του Πρωταθλήματός μας. Είναι η πρώτη φορά, που δεν διεξάγεται τελικός Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών, λόγω μη ύπαρξης σωστών συνθηκών διεξαγωγής του.

Η ΕΣΑΠ ξεκαθαρίζει κατά αρχάς ότι, την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή κάθε αγώνος, φέρει το γηπεδούχο Σωματείο.

Λόγω της αδυναμίας θεώρησης και έκδοσης εισιτηρίων εισόδου στο γήπεδο απο το ΤΑΑ Ηρακλής λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας, το ΔΣ της ΕΣΑΠ έλαβε ομόφωνη απόφαση, για να διευκολύνει την διεξαγωγή των τελικών αγώνων και το σωματείο Ηρακλής και ανέλαβε την θεώρηση και έκδοση των εισιτηρίων όλων των τελικών όπου ηταν γηπεδούχος το ΤΑΑ Ηρακλής, όπως συνέβη και για τον 5ο τελικό αγώνα ης 28ης Απριλίου 2012. Οσο αφορά την πλευρά της ΕΣΑΠ, τηρήθηκαν στο ακέραιο, όλα τα συμφωνηθέντα για την συμβολή της στην διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνος.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα, θεωρήθηκαν και εκδόθηκαν 1300 εισιτήρια, με δεδομένη την επίσημη άδεια λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Μίκρας (1500 καθήμενοι θεατές).

Τα εισιτήρια διατέθηκαν με ευθύνη του ΤΑΑ Ηρακλής από τα γραφεία του.

Το πρωί του Σαββάτου 28.4.2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για θέματα ασφαλείας, με την παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, των δυο διαγωνιζομένων σωματείων και της ΕΣΑΠ. Στην διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκαν μέτρα τάξης, ελέγχου της εισόδου των θεατών και η χωροταξική κατανομή των θεατών, αλλά και των 25 προσκεκλημένων του φιλοξενούμενου σωματείου ΑΟ Φοίνικας Σύρου.

Πριν την έναρξη του αγώνα και κατά την αφιξη της φιλοξενούμενης ομάδας και των καλεσμένων της, ρίφθηκαν προς την πλευρά τους κροτίδες, προξενώντας εκκωφαντικό θόρυβο. Επίσης, σε αντίθεση με όσα ειχαν συμφωνηθεί στην πρωϊνή σύσκεψη ασφαλείας, ειχαν τοποθετηθεί δίπλα στους 25 καλεσμένους του ΑΟ Φοίνικα, φανατικοί οπαδοί του γηπεδούχου σωματείου, αντι των συγγενών αθλητών του Ηρακλή και άλλων παραγόντων βόλεϊ, όπως ειχε συμφωνηθεί σην πρωϊνή σύσκεψη

Για τον έλεγχο εισόδου στο ΕΓ Μίκρας, η ΕΣΑΠ διέθεσε προσωπικό της στην μια είσοδο του γυμναστηρίου, σε συνεργασία και συνεπικουρούμενη από δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την διάρκεια του ελέγχου εισιτηρίων, παρουσιάστηκαν κρούσματα χρήσης πλαστών εισιτηρίων, αριθμός των οποίων (όχι περισσότερα από 50) χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στο γήπεδο.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου εισιτηρίων το εντεταλμένο προσωπικό δέχθηκε επίθεση από μερίδα θεατών που επιθυμούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, με ταυτόχρονη «επίθεση» και από το εσωτερικό του γυμναστηρίου, χωρίς να είναι δυνατή η αναχαίτισή τους από τις αστυνομκές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να εισέλθουν από την κεντρική εισοδο χωρίς εισιτήριο, αδιευκρίνιστος αριθμός θεατών και να προξενηθεί παράλληλα και σύγκρουση με τις αστυνομκές δυνάμεις.

Παράλληλα, υπήρχε είσοδος θεατών από άλλες θύρες του γυμναστηρίου από όπου δεν προβλεπόταν είσοδος θεατών, χωρίς κανένα σχετικό έλεγχο, με την ανοχή του γηπεδούχου σωματείου

Πριν την έναρξη του αγώνα, σε έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο που έγινε από τον 1ο διαιτητή, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο αριθμό θεατών στο κλειστό γυμναστήριο και ζητήθηκε να αποχωρήσει ικανός αριθμός ετσι ώστε να είναι δυνατή η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και για την ασφάλεια των διαγωνιζομένων αθλητών. Αυτό δεν κατέστη δυνατό με ευθύνη, του γηπεδούχου σωματείου, και σε νέο έλεγχο απο τον 1ο διαιτητή του αγωνιστικού χώρου διαπιστωθηκε ότι, όχι μόνο δεν ειχε αποχωρήσει ικανός αριθμός θεατών, αλλά υπήρχε και μεγαλύτερος από τον προηγούμενο αριθμό. Στην συνέχεια, η Επιτροπή για την ασφάλεια του αγώνα, όπως προβλέπεται από την Προκήρυξη του Πρωταθλήματος, με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑΠ, των δυο διαγωνιζομένων ομαδων, του κομισάριου και του διαιτητή, αποφάσισε την αναβολή του αγώνα.

Στην συνέχεια, έγιναν προσπάθειες επανορισμού του αγώνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Προκήρυξη (επόμενη ημέρα, ιδιο γήπεδο) με την συμμετοχή των δυο σωματείων, της ΕΣΑΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς να επέλθει συμφωνία. Λόγω μη διαθεσιμότητας του ΕΓ Μίκρας την Κυριακή 29.12.2012, λόγω αλλων εκδηλώσεων, η Επιτροπή, σε συνεργασία με το προεδρείο της ΕΣΑΠ συνέχισαν τις προσπάθειες για εξεύρεση ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα.

Πριν ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση, παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, στον οποίο δόθηκε και πληροφόρηση και από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις συνθήκες που επικράτησαν πριν την αναβολή του αγώνα και αποφασίστηκε η οριστική αναβολή του αγώνα και ο επανορισμός του μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012, λόγω αδυναμίας και της Ελληνικής Αστυνομίας να εξασφαλίσει την σωστή αστυνόμευση του αγώνα, λόγω προηγούμενων ανειλημένων υποχρεώσεών της εξαιτίας των εκλογών

Τέλος, οσο αφορά την ανακοίνωση του ΤΑΑ Ηρακλής της 28ης Απριλίου 2012, διευκρινίζεται ότι, ολες οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΑΠ λαμβάνονται με την προβλεπόμενη απο το καταστατικό της, ως Αστικού Συνεταιρισμού, σχετική πλειοψηφία. Όπως λοιπόν, όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού σέβονται τις αποφάσεις του ΔΣ, το ιδιο θα πρέπει να συμβαίνει με το μέλος μας ΤΑΑ Ηρακλής.

Η ΕΣΑΠ καταδικάζει κάθε μορφή βίας εντός των αγωνιστικών χώρων, ιδιαίτερα από άτομα που δεν εχουν καμία σχέση με την διεξαγωγή του αγώνα, αναμένοντας το ιδιο να συμβεί και από το μέλος μας ΤΑΑ Ηρακλής. Επειδή πλέον θεωρείται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, η ΕΣΑΠ είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, οσο σκληρά και αν είναι αυτά, με σκοπό την ομαλή ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος και επάνω από όλα την διασφάλιση των αθλητών των παραγόντων και των υγιών φιλάθλων. Προς τον σκοπό αυτό, καλούμε και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να συνδράμει στην απαραίτητη λήψη μέτρων, ώστε στο μέλλον, να μην συμβούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

To Top