ΑΕΚ-Άρης, οι διπλοί… «πράκτορες» από τον Χρηστίδη, μέχρι τον… Λουκά Μπάρλο!

Ο Άρης ετοιμάζεται να συνεχίσει το… κολύμπι στα βαθειά νερά και το παιχνίδι με την ΑΕΚ ξεχωρίζει για τις ιδιαιτερότητες του. Άρης και ΑΕΚ έχουν πολλά να τους… χωρίσουν, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι σε επίπεδο προσώπων υπάρχουν κοινά σημεία… Οι διπλοί «πράκτορες» είναι ουκ ολίγοι και το PRESSARIS σας τους παρουσιάζει με τη βοήθεια της «μηχανής του χρόνου».
 

Ο Άρης την Κυριακή το απόγευμα θα βρει απέναντί του τέσσερις… παλιούς γνωστούς. Τον Τραϊανό Δέλλα, τον Νίκο Καράμπελα, τον Μαυρουδή Μπουγαΐδη και τον Βασίλη Δημητριάδη. Οι τέσσερις τους φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του Άρη (όλοι πλην του νεαρού στόπερ ο οποίος δεν πρόλαβε να γίνει επαγγελματίας και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, ωστόσο ήταν μέλλος της πρωταθλήτριας ομάδας Κ20 πέρυσι).

Και δεν είναι μόνο αυτοί… Από τον Χρηστίδη, μέχρι και τον Μπουγαΐδη υπήρξαν πολύ ποδοσφαιριστές που φόρεσαν και τις δύο κιτρινόμαυρες φανέλες. Βέβαια ανάμεσά τους υπήρξε και ένας προπονητής ο οποίος κάθισε στον πάγκο και των δύο ομάδων, όπως και δύο ονόματα έκπληξη!

Ο Νίκος Χρηστίδης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ του Άρη και της Ελλάδας τη δεκαετία του 1970. Κάποια στιγμή λόγω των συνθηκών αποφάσισε να μετεγγραφεί στην ΑΕΚ. Το δρομολόγιο αυτό το ακολούθησαν πολλοί ποδοσφαιριστές. Όπως για παράδειγμα ο Ντίνος Μπαλλής και ο Βασίλης Δημητριάδης. Ο νυν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος της Ένωσης, Βασίλης Δημητριάδης αποχώρησε από τον Άρη το 1991, έπειτα από παρουσία τεσσάρων ετών, για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ. Στη Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε για πέντε χρόνια και κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, όπως και δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, για να επιστρέψει το 1996 και να κλείσει την καριέρα του στον Άρη.

Παίκτης που φόρεσε τη φανέλα του Άρη στην αρχή της καριέρας του ήταν και ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος πήγε στην ΑΕΚ από την οποία αποχώρησε κι επέστρεψε ξανά τρεις φορές! Μαζί του συμπαίκτης εκεί, ενώ πρώτιστα φόρεσε τη φανέλα του Άρη υπήρξε ο Σανέλ Γιάχιτς, ο Νίκος Καράμπελας και ο νεαρός Μαυρουδής Μπουγαΐδης. Πρόπερσι την ίδια διαδρομή έκανε και ο Κριστιάν Νασούτι, ο οποίος όμως δεν είχε επιτυχημένο πέρασμα από την ΑΕΚ, ενώ με τη φανέλα του Άρη έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Στο «δικέφαλο» της Αθήνας από τον Άρη είχε πάει και ο Λεωνίδας Καμπάνταης, ο οποίος μάλιστα είχε σκοράρει και στο Χαριλάου (ήττα του Άρη με 1-3) το 2006 δίχως να πανηγυρίσει.

Παράλληλα, για μικρό διάστημα τη φανέλα του Άρη μετά από αυτήν της ΑΕΚ, φόρεσαν οι Ντανιέλ Μπατίστα, Σέρτζιο Μαρικά και Φερνάντο Νάβας (σκόραρε μάλιστα και ενάντια στον ΠΑΟΚ στο ντεμπούτο του). Από την ΑΕΚ στον Άρη ήρθε και ο Λυμπερόπουλος. Όχι βέβαια ο Νίκος, αλλά ο τερματοφύλακας, Σωτήρης, ο οποίος αγωνίζεται τώρα στην Ξάνθη.

Τη φανέλα του Άρη και έπειτα της ΑΕΚ φόρεσε και ο Ίλια Ίβιτς, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του εκεί. Το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο αδερφός του Σέρβου, Βλάνταν Ίβιτς που μετά την Ένωση έγινε κάτοικος «Κλεάνθης Βικελίδης».

Μέσα σε όλους αυτούς τη φόρμα του Άρη, ώστε να προπονήσει την ομάδα φόρεσε κι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σφραγίσει την ιστορία της ΑΕΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτέλεσε προπονητής του Άρη τη χρονιά 2007 – 2008. Μία επιτυχημένη χρονιά, όπου η ομάδα είχε καλή πορεία στην Ευρώπη, έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ στο ΟΑΚΑ στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος πανηγύρισε με τον Άρη ισοπαλία (χαρακτηριστικό το πλάνο μετά το 1-1 του Τιάγκο Ζεντίλ στο 88’), η οποία ουσιαστικά στέρησε από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

Πάντως οι δύο ομάδες είχαν ως κοινό παρονομαστή και τον Μιχάλη Τροχανά. Ο τέως πρόεδρος της ΑΕΚ επιχείρησε κάποια στιγμή να ασχοληθεί και με τα διοικητικά του Άρη, δίχως όμως διάρκεια. Βοήθησε ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, όταν ο Άρης έκανε τον περιβόητο… έρανο για να σωθεί, με την οικονομική βοήθεια από τα ίδια τα… σπλάχνα του συλλόγου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα και τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο, έναν από τους πιο πετυχημένους προέδρους στην ιστορία της ΑΕΚ (πενταετία 1974 – 1979) με δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Από την ομάδα του Άρη ξεκίνησε (γεννημένος το 1920 στη Θεσσαλονίκη) και σε συνέντευξή του ο ίδιος αποκάλυψε πως ήταν φανατικός υποστηρικτής του Άρη!

To Top