Αθώωση πρότεινε ο εισαγγελέας για την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Ήταν το 2018 όπου ο ΠΑΟΚ φιλοξενούσε την ΑΕΚ για το ποια ομάδα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Ένα ακυρωθέν γκολ για τους γηπεδούχους ήταν αυτό που εξόργισε τον Ιβάν Σαββίδη που προτίμησε να μπει με το όπλο ως άλλος καουμπόι στο γήπεδο της Τούμπας για να πάρει τον νόμο στα χέρια του και την ομάδα για να φύγει νιώθοντας αδικημένος.

Πρωτόδικα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 25 μηνών με τριετή αναστολή, απόφαση στην οποία είχε ασκήσει έφεση.

Σχεδόν 5 χρόνια μετά παίζεται ένα ακόμα ένα έργο της… παράστασης. Σε εξέλιξη είναι από το πρωί (2/5) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το εφετείο για την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με την ΑΕΚ το 2018. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενος είναι και ο τότε αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου, Λούμπος Μίχελ.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η πρόταση του εισαγγελέα που πρότεινε αθώωση του Ιβάν Σαββίδη σαν να μην συνέβη τίποτα!

Για την υπόθεση έχουν καταθέσει οι εξής:

Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο εφετείο του Ιβάν Σαββίδη, που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ το 2018 είναι ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης, Γιώργος Κομίνης. Στη συνέχεια πήρε σειρά ο τότε γενικός αρχηγός της Ένωσης, Βασίλης Δημητριάδης.

Όσον αφορά στην κατάθεση Κομίνη, ο πρώην διαιτητής εξιστόρησε τα γεγονότα και ειδικά όσα έγινα μετά την περιβόητη φάση Βαρέλα στο 89′. Ο Κομίνης ανέφερε ότι δεν δέχθηκε απειλή ή βιαιοπραγία από τον Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας: «Δεν ήθελε να δημιουργήσει ένταση, να ζημιώσει την ομάδα. Είναι άνθρωπος που έχει επενδύσει πακτωλό χρημάτων στην ομάδα. Συνήθως οι άνθρωποι που επενδύουν σε μία ομάδα έχουν σκοπό το καλύτερο και δεν θέλουν να την ζημιώσουν ή να υποστούν συνέπειες» κατέθεσε.

Για την φράση που η κάμερα έπιασε να του λέει ο Μίχελ («είσαι τελειωμένος», you are finished, στα αγγλικά), ο πρώην διαιτητής είπε ότι την εξέλαβε ως «διαιτητική αργκό».

Ακολούθησε η κατάθεση του τότε γενικού αρχηγού της ΑΕΚ, Βασίλη Δημητριάδη. Μίλησε για πολύ σημαντικό παιχνίδι, τονίζοντας πως «γκολ αμφισβητήθηκε δημιουργώντας μεγάλη ένταση στο αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες». «Προσπάθησα να ηρεμήσω την κατάσταση. Ο κ. Μίχελ πήγε και είπε κάτι στο αυτί του κ. Κομίνη. Ο κ. Σαββίδης δεν έφτασε κοντά στον διαιτητή. Είχε δύο τρία άτομα μαζί του, προφανώς η συνοδεία του. Δεν πείραξαν κανέναν από τους δικούς μας. Έφτασε στα 1 -2 μέτρα. Δεν είδα το όπλο».

Κατά την εξέτασή του ρωτήθηκε επίμονα για όσα είχε καταθέσει τότε στην Αστυνομία, πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον απώθησε βίαια με τα δύο του χέρια, κάτι που αναίρεσε στην κατάθεσή του ως μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. «Μπορεί να με έσπρωξε, αλλά δεν έπεσα», είπε, προσθέτοντας πως η κατάθεσή του είχε γίνει «ξημερώματα και κάτω από δύσκολες συνθήκες». Μάλιστα, η επιμονή της έδρας στο συγκεκριμένο ερώτημα προκάλεσε αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης του Ιβάν Σαββίδη. Ακολούθησε διακοπή και με την επανέναρξη είναι προγραμματισμένο να γίνει εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων, κυρίως αστυνομικών.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης από την πλευρά του τόνισε: «Ήμουν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και ήμουν υπεύθυνος διοργάνωσης αγώνων θέση που προέρχεται από τη Super League. Οποτε ήμουν από την αρχή των συμβάντων στην περίμετρο. Το ματς ήταν κρίσιμο αφενός γιατί κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Αφετέρου θα ήταν ο πρωτος τίτλος για μας μετά από 34 χρόνια.

Αρχικά μέτρησε το γκολ. Δεν υπήρχε τότε VAR. Διεκόπη η αναμέτρηση. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή ο ρέφερι έκανε κίνηση ότι θα δώσει οφσάιντ. Κάλεσα τον Ιβάν Σαββίδη να κατέβει επειδή οι φίλαθλοι ήταν έτοιμοι να μπουν λόγω του ότι δεν θα μετρούσε το γκολ. Ο κύριος Σαββίδης αποσόβησε επεισόδια. Σε καμία περίπτωση δεν διατάραξε την αναμέτρηση. Δύο εβδομάδες πριν το ματς υπήρχε περιστατικό κόντρα στον Ολυμπιακό με ρόλο χαρτιού, οπότε ήδη ήταν έκρυθμη κατάσταση επειδή το είχαμε χάσει στα χαρτιά.

Για το όπλο: «Είχε άδεια όπλου. Νομότυπα το κατείχε. Γνωρίζετε ότι δεν επιτρεπόταν στο γήπεδο; Το κατείχε νομότυπα. Το όπλο δεν το είδα. Ήρθαν άνθρωποι της ΑΕΚ και έδειξαν φωτό που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο.»

Για την προσωπική φρουρά: «Ήταν για την ασφάλειά του. Είναι μεγάλος επιχειρηματίας. Η φρουρά του είναι αστυνομικοί.»

Έδρα: Η άδεια οπλοκατοχής γράφει ότι την διαθέτει για προσωπική ασφάλεια. Δεν ήταν αρκετή η προσωπική του ασφάλεια;

Γκαγκάτσης: «Το όπλο το έχει πάντα μαζί του όπως έχουμε το κινητό. Προστασία έχει από την φρουρά, από τη στιγμή που έχει άδεια μπορεί να το έχει μαζί του. Δεν απείλησε κανέναν, έβγαλε το σακάκι και φάνηκε. Εάν δεν έβγαζε το σακάκι δεν θα συζητούσαμε τώρα για όπλο.»

Σημείωσε ακόμη: «Έγινε παρέμβαση των παραγόντων της ΑΕΚ και μετά από 7-8 λεπτά άλλαξε η απόφαση και σήκωσε το χέρι του υποδεικνύοντας οφσάιντ. Επικράτησε αναβρασμός. Ήταν έτοιμοι οι οπαδοί να μπουν στο γήπεδο. Ήταν στα κάγκελα. Κάλεσα τον Ιβάν Σαββίδη να κατέβει, δια ασυρμάτου, γιατί ήταν έκρυθμη η κατάσταση.»

To Top