Αλλαγές στους κανονισμούς: Τιμωρία για Θύρα και όχι για όλο το γήπεδο!

Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα για τη δημιουργία επεισοδίων, έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα και θα εφαρμοστούν για το πρωτάθλημα που μόλις αρχίζει.

Έτσι, υπό προϋποθέσεις, δύναται η ποινή κεκλεισμένων των θυρών να μην αφορά όλο το γήπεδο αλλά μια συγκεκριμένη θύρα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά… «Τα δικαστικά όργανα δύνανται στις περιπτώσεις που η παραβατική συμπεριφορά (ρίψεις αντικειμένων, δημιουργία επεισοδίων κ.λπ.) περιορίζεται αποκλειστικά σε ένα τμήμα της εξέδρας του γηπέδου αντί για την επιβολή της ποινής συνολικά της διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές σε όλο το γήπεδο, να τιμωρήσει την ομάδα με απαγόρευση εισόδου θεατών μόνο σε ένα τμήμα (συγκεκριμένες θύρες) του γηπέδου».

Πυρσοί, καπνογόνα και τα υπόλοιπα αντικείμενα

Στο άρθρο 2 της παραγράφου 15 γίνεται διαχωρισμός των πυρσών και των καπνογόνων από τα υπόλοιπα αντικείμενα. Έτσι:

α) Η εισαγωγή στο γήπεδο και το άναμμα πυρσών και καπνογόνων τιμωρείται την πρώτη φορά με πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ και στην περίπτωση κάθε επόμενης υποτροπής με πρόστιμο από 3.000,00 Ευρώ έως 30.000,00 Ευρώ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αντικείμενα:

«β) Η εισαγωγή στο γήπεδο ή/και το άναμμα πάσης φύσεως λοιπών αντικειμένων, ιδιαίτερα φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

Χρηματική ποινή ύψους χιλίων (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

– Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται.

– Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος, τέταρτος, πέμπτος, κ.λπ.), τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται και δύναται αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως δύο (2) αγωνιστικών, ημερών εφόσον η εισαγωγή ή/και το άναμμα των ως άνω αντικειμένων στις κερκίδες προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα».

– ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το άρθρο που αναφέρει ότι στον τρίτο αγώνα που μια ομάδα τιμωρηθεί για άναμμα φωτοβολίδων και προκύψει προσωρινή διακοπή αγώνα υπάρχει τιμωρία έδρας έως 2 αγωνιστικές. Να σημειωθεί πάντως, ότι εφόσον έγινε διαχωρισμός, δεν προβλέπεται τιμωρία έδρας πλέον για προσωρινή διακοπή από άναμμα πυρσών ή καπνογόνων!

– Να σημειωθεί επίσης, ότι πέρσι στην τιμωρία για 4ο αγώνα (διακοπή από άναμμα πυρσών κτλ) προβλέπονταν ποινή έως έξι αγωνιστικές που τώρα μετατράπηκε σε έως δύο.

Ρίψεις αντικειμένων

Τιμωρία έδρας από ρίψη αντικειμένων προβλέπεται σε δύο περιπτώσεις: Έπειτα από διπλή διακοπή αγώνα για ρίψη αντικειμένων που «ανήκουν σε αυτά που κατά την κοινή πείρα δεν ήταν πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο» ή έπειτα από οριστική διακοπή ή ματαίωση αγώνα αφού έχει προκληθεί «σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο».

Αναλυτικά:

Ι. Εάν τα αντικείμενα ανήκουν σε αυτά που κατά την κοινή πείρα δεν ήταν πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο:

α) Εφόσον η ρίψη δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή, τιμωρείται με χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) ευρώ.

β) Εάν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ.

γ) Εάν μετά την επανέναρξη ή την καθυστερημένη έναρξη του αγώνα, επαναληφθεί η κατά τα ως άνω ρίψη αντικειμένων και υπάρξει προσωρινή διακοπή του αγώνα άνω των δεκαπέντε (15) λεπτών, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως δύο (2) αγωνιστικών.

δ) Εάν μετά την επανέναρξη του αγώνα επαναληφθεί η κατά τα ως άνω ρίψη αντικειμένων και υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, τιμωρείται με χρηματική ποινή εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) έως τρεις (3) αγωνιστικές.

ΙΙ. Εάν υπήρξε ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο:

α) Εφόσον δεν προκλήθηκε βλάβη και η ρίψη δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε (5.000,00) έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ.

β) Εάν από την ρίψη αντικειμένων, υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή ή οριστική ματαίωση της τέλεσης του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3 (εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε παραμένει) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές.

γ) Σε περίπτωση υποτροπής σε επόμενο αγώνα της ομάδας την ίδια αγωνιστική περίοδο (δεύτερο, τρίτο κ.λπ.), οι επιβληθείσες ποινές διπλασιάζονται. η πρόβλεψη του β’ εδαφίου της παρ. Ιε ισχύει και εν προκειμένω.

Είσοδος οπαδών και επεισόδια

Για είσοδο οπαδών εφόσον δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες ή φθορές, προστέθηκε παράγραφος σύμφωνα με την οποία «εάν η είσοδος περιορίζεται σε ελάχιστα άτομα τότε το μίνιμουμ της χρηματικής ποινής ξεκινά από πέντε χιλιάδες (5.000,00) Ευρώ» και όχι 20.000 ευρώ.

Παραμένει η τιμωρία έδρας 2-4 αγωνιστικών εφόσον τα επεισόδια ή η είσοδος οπαδών «συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων».

Αναλυτικά:

Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας. Εάν η είσοδος περιορίζεται σε ελάχιστα άτομα τότε το μίνιμουμ της χρηματικής ποινής ξεκινά από πέντε χιλιάδες (5.000,00) Ευρώ.

β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, από δύo (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές. Σε περίπτωση που τα επεισόδια έγιναν αποκλειστικά και μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, ή ήταν μικρής κλίμακας και δεν επέφεραν σωματική βλάβη σε κανένα πρόσωπο, τότε δεν θα επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.

γ) Η είσοδος οπαδών πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον συνδέεται με βιαιoπραγίες κατά προσώπων. Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας με τέρματα 0-3 (εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε παραμένει και επιπρόσθετα επιβάλλεται στην υπαίτια ομάδα η ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από τέσσερις (4) έως έξι (6) αγωνιστικές.

δ) Σε περίπτωση που η είσοδος των οπαδών έγινε πριν από την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα και δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή με φθορές ξένης ιδιοκτησίας ισχύουν οι ποινές της περίπτωσης α’ της παραγράφου 4 μειωμένες μέχρι το 1/3. – Δεν επιβάλλεται ωστόσο καμία ποινή αν η είσοδος μικρού αριθμού οπαδών έγινε για μη επιλήψιμους λόγους (π.χ. ανάρτηση πανό ή εθιμοτυπικούς λόγους).

ε) Σε περίπτωση που εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου σημειωθούν σε βάρος μίας ομάδας τρεις (3) περιπτώσεις εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και πρόκλησης βιαιοπραγιών εντός αυτού με άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, τότε η εν λόγω ομάδα θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

Πλαστογραφία

Για πλαστογραφία, στις ποινές της ομάδας ωστόσο, καταργείται αυτή του υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία και μένει ποινή αφαίρεσης τουλάχιστον 6 βαθμών. Η πλαστογραφία δεν αφορά μόνο τα εισιτήρια.

“Οποιοσδήποτε πλαστογραφεί ένα έγγραφο ή παραποιεί ένα πρωτότυπο έγγραφο ή χρησιμοποιεί εν γνώσει του παραποιημένο έγγραφο σε σχέση με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες και προκειμένου να αλλοιώσει, τροποποιήσει, μεταβάλει ή ακυρώσει έγκυρες έννομες σχέσεις τιμωρείται με την επιφύλαξη των διατάξεων περί πλαστοπροσωπίας ή έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας με δόλο” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και έκτη αλλαγή προβλέπει ο ΚΑΠ!

Σε ότι αφορά τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου, εκτός από τις πέντε αλλαγές για κάθε ομάδα προβλέπει – υπό προϋποθέσεις – και έκτη!

Αναλυτικά: “Τέλος, σε όλους τους αγώνες κατάταξης, play off, play out, μπαράζ (Κυπέλλου και πρωταθλήματος) εφόσον ένας αγώνας οδηγηθεί σε παράταση, επιτρέπεται μια επιπλέον (έκτη) αλλαγή

To Top