ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο Γιώργος Σιγάλας “σκιαγραφεί” το ντέρμπι στο PRESSARIS

Πάθος, δύναμη, προσωπικότητες. Είναι παράμετροι που χαρακτηρίζουν τα ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ. Σε μερικές ώρες οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή θα μπουν στο κλειστό της Πυλαίας με στόχο να πιστοποιήσουν την αγωνιστική τους ανάκαμψη και το PRESSARIS ζήτησε την γνώμη του Γιώργου Σιγάλα. Έχει αγωνιστεί σε δεκάδες τέτοια ματς και μάλιστα με την φανέλα και των δύο ομάδων, άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι την ψυχολογία των παιχνιδιών.

Ο Σιγάλας τόνισε αρχικά πως “το παιχνίδι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την πόλη και για το μπάσκετ. Είμαστε σε μία περίοδο που το ελληνικό μπάσκετ έχει απαξιωθεί. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου για όλους εμάς που θα παρακολουθήσουμε το ματς να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Ο Άρης είναι σε πορεία ανάκαμψης. Μπορεί και βάζει νέα πράγματα στο παιχνίδι του. Ο Χρήστος ο Ταπούτος για τον οποίο μίλησα πρόσφατα βρίσκεται σε πολύ κατάσταση. Ελπίζω και ο ΠΑΟΚ να βρει τον δρόμο του και να δούμε ένα παιχνίδι από τα παλιά. Πρόσφατα το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό μας απογοήτευσε. Για τον Άρη η νίκη θα δείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη ξεκίνησε καλά αλλά με έχει απογοητεύσει. Οι ομάδες του Σούλη ρολάρουν μετά από ένα διάστημα αλλά φέτος φαίνεται πως έχουν γίνει κάποιες λάθος επιλογές. Με εκπλήσσει το γεγονός αυτό. Είναι μια ευκαιρία και για τον ΠΑΟΚ να αλλάξει την κατάσταση και να δείξει ότι μπορεί να φύγει από το αγωνιστικό τέλμα”.

Η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες έχει πάντα τον δικό της ρόλο στα ντέρμπι. Ο Σιγάλας υποστήριξε πως “τα τελευταία χρόνια οι φίλοι του ΠΑΟΚ προσπαθούν να είναι κοντά στην ομάδα. Οι φίλοι του Άρη είναι κοντά στο μπάσκετ και ήταν αυτοί που τον κράτησαν να παραμείνει σαν ομάδα πριν από 10 χρόνια. Οι δύο κόσμοι έχουν δύο διαφορετικές κουλτούρες. Υπάρχει μία κουλτούρα στον μπασκετικό κόσμο του Άρη. Από την άλλη οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θερμή ατμόσφαιρα όμως αυτό πολλές φορές μπορει να δημιουργήσει πίεση και στην δική τους ομάδα. Όταν έπαιζα στον Άρη έλεγα στα παιδιά ότι μπαίνεις μέσα και δεν ακούς τίποτα. Ειδικά για τέτοια παιχνίδια που παίζει μεγάλο ρόλο το γόητρο θα είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο ομάδες να πάρουν τη νίκη γιατί θα τους βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ο Άρης έχει βρει τον ρυθμό του θα έλεγα για μένα όμως αν ηττηθεί αύριο θα ήταν ένα πισωγύρισμα. Από την άλλη αν ηττηθεί ο ΠΑΟΚ ο κόσμος θα απαιτήσει κάποια πράγματα”.

Οι προσωπικότητες είναι μια άλλη παράμετρος που παίζει ρόλο στα ντέρμπι. Ο Σιγάλας σχολίασε πως “η προσθήκη του Τσαλδάρη ανέβασε την ποιότητα. Από την άλλη ο Τζέιμς με τον Μάλντροου και τον Κερούς είναι εργαλεία που προσφέρουν σημαντικές λύσεις στον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Επίσης παίζουν με ενέργεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τέτοια ματς. Τέτοια ματς κρίνονται στην προσωπικότητα των παικτών. Ο Άρης έχει περάσει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του που μπορεί και αναδεικνύει το ταλέντο των παικτών του. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ δεν ξέρω πως θα διαχειριστεί αυτή την πίεση. Σε ακόμα ένα παιχνίδι τα βασικά είναι αυτά που θα κρίνουν το ματς. Η άμυνα και ο έλεγχος των ριμπάουντ. Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να μπει δυνατά στο ματς να μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο. Να περιορίσει το παιχνίδι του Τζέιμς. Η άμυνα πάνω στον Ταπούτο που παίζει κατά διαστήματα με μεγάλη ενέργεια και μπορεί να προσφέρει συνεχόμενους πόντους θα είναι ένα στοιχείο που έχει τονίσει ο Σούλης Μαρκόπουλος στους παίκτες του. Η κάθε ομάδα πρέπει να διαχειριστεί σωστά τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν μέσα στο παιχνίδι. Από την άλλη ο Άρης πρέπει να πάρει από νωρίς δυνατά στο ματς να επιβάλλει τον ρυθμό του και να μεταφέρει το άγχος στον γηπεδούχο ΠΑΟΚ”.

Καταλήγοντας ο “Ράμπο” του ελληνικού μπάσκετ αναφέρθηκε στον ρόλο που είχαν, έχουν και θα έχουν οι ηγέτες των ομάδων στην προετοιμασία για ένα ντέρμπι: “Σε αυτό έχω μια διαφορετική φιλοσοφία. Οι ηγέτες εμπνέουν τους υπόλοιπους παίκτες. Μπαίνουν μπροστά. Οι ηγέτες δεν λένε πέντε πράγματα, αντιμετωπίζουν αυτό το παιχνίδι σαν όλα τα αλλά και πρέπει να κάνουν όλους τους άλλους να τους ακολουθήσουν. Εγώ ήμουν από τους τυχερούς των ντέρμπι γιατί είτε έπαιζα με τον ΠΑΟΚ είτε με τον Άρη είχα την χαρά να κερδίζω τις περισσότερες φορές στα ντέρμπι. Στον Άρη δεν φοβηθήκαμε ποτέ τις προκλήσεις. Όλες οι νίκες σε αυτά τα παιχνίδια δίνουν ψυχολογία και ευφορία στις ομάδες. Με τον Άρη είχα την ευκαιρία να ζήσω μεγάλες στιγμές. Η ομάδα βγήκε στην Ευρωλίγκα έφτασε μέχρι τον τελικό του ULEB Cup. Αυτό δημιουργούσε φιλοδοξία στον κόσμο. Οι νίκες σε αυτά τα ντέρμπι έδιναν πίστη και έδιναν μεγαλύτερο αβαντάζ για το υπόλοιπο της περιόδου στο νικητή. Ήταν συγκλονιστικά τα συναισθήματα που δημιουργούνται. Ψάχνουμε να βρούμε τέτοια παιχνίδια”.

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top