ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι και πώς άλλαξε ο Άρης χωρίς τον Αθηναίου – Πρόκληση τα πλέι οφ!

Οι τρεις σερί νίκες του Άρη προήλθαν επί των τριών πιο αδύναμων αντιπάλων, οι δύο από αυτές με τον Άρη να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε έναν καινούριο τρόπο παιχνιδιού, χωρίς τον πρώτο σκόρερ και πασέρ του, Γιάννη Αθηναίου. Εκ του αποτελέσματος η φυγή του έκανε καλό στην ομάδα, αλλά προς το παρόν. Το δείγμα γραφής είναι μικρό και η ποιότητα των αντιπάλων ίσως “αλλοιώνει” την πραγματικότητα.

Αυτό που δείχνει η στατιστική εικόνα των δύο αγώνων του Άρη χωρίς τον Αθηναίου είναι ότι η ομάδα έκανε δύο νίκες, σκοράροντας κατά μέσο όρο 81,5 πόντους μέσο όρο. Στους προηγούμενους 22 αγώνες σκόραρε λιγότερους από 68 πόντους κατά μέσο όρο (67,5 για την ακρίβεια)!

Αυτό δεν σημαίνει “ντε και καλά” βελτίωση. Αυτή φαίνεται από την αναλογία ασίστ – λαθών, αλλά και από τα ποσοστά ευστοχίας. Οι κίτρινοι στα πρώτα 22 παιχνίδια τους είχαν 11,9 ασίστ και 15,8 λάθη κατά μέσο όρο. Χωρίς τον Αθηναίου – με αντιπάλους που σαφώς είναι χειρότεροι και αυτό πρέπει να τονίζεται – οι κίτρινοι έχουν 20,5 ασίστ και 11,5 λάθη μέσο όρο!

Στα ποσοστά ευστοχίας μόνο οι ελεύθερες βολές είναι σε πτώση για ούτε μία ποσοστιαία μονάδα. Από το 65,9% με Αθηναίου (293/444), ο Άρης σουτάρει με 65% (26/40) χωρίς αυτόν.

Στα δίποντα η διαφορά είναι εμφανής, καθώς από το 49,1% (377/767) οι κίτρινοι πήγαν στο 54% (40/74) και στα τρίποντα… τεράστια, αφού ο Άρης είχε 29% (147/506) και στα δύο τελευταία παιχνίδια σουτάρει με 41,3% (19/46).

Όλα αυτά δεν δείχνουν ότι ο Αθηναίου ήταν… άσχημος για τον Άρη. Αναδεικνύουν, όμως, καταρχήν μια συσπείρωση όλων των παικτών να δώσουν κάτι παραπάνω και δη των περιφερειακών. Την περασμένη βδομάδα ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που άρπαξε την ευκαιρία και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Χθες ήταν ο Λευτέρης Μποχωρίδης (19π., 5ασ. σε 30’) και ο Σπύρος Μούρτος (12π., 4ρ., 2ασ. σε 28’) καταρχήν, αλλά και ο Νίκος Γκίκας (8π., 6ασ.) κατά δεύτερον που έδειξαν ότι μπορούν να καλύψουν το κενό του Αθηναίου. Τους βοήθησε φυσικά και ο αντίπαλος, καθώς ο Ίκαρος είναι η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, όμως το στοιχείο που κάνει την διαφορά στον Άρη είναι ότι πλέον υπάρχουν επί της ουσίας τρεις παίκτες για δύο θέσεις (Μποχωρίδης, Μούρτος, Γκίκας), εκ των οποίων κανείς δεν “κρατάει” μπάλα, όπως ο Αθηναίου, και ένας τέταρτος σε βοηθητικό ρόλο (Λαρεντζάκης) και αυτό δίνει σε όλους μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια μέσα στο παρκέ.

Ο Άρης αν προσέξει στα δύο επόμενα ματς, που αργούν να γίνουν, θα πάρει την 6η θέση και θα παίξει με τον Πανιώνιο στα πλέι οφ. Εκεί θα είναι διαφορετικά τα πράγματα και εκεί ίσως φανεί η απουσία του Αθηναίου, εκτός κι αν όλο αυτό το διάστημα η ομάδα δουλέψει προς την σωστή κατεύθυνση και παρουσιάσει ακόμα καλύτερο πρόσωπο.

 

To Top