ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντρικές κουβέντες! O Χαριστέας δεν κρύφθηκε! Μίλησε με την ποδοσφαιρική λογική, “βγαίνει” μπροστά

Όσα λένε οι άνδρες μεταξύ τους… Θα μπορούσε να είναι αυτός ο τίτλος στην συνέντευξη τύπου-“ταμείο” του Άγγελου Χαριστέα 40 μέρες μετά την ανάληψη του πόστου του διευθυντή του ποδοσφαιρικού Άρη. Αντρικές κουβέντες, με βάση την ποδοσφαιρική λογική.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Ο Χαριστέας προτίμησε να μην κρυφτεί… Βγήκε μπροστά, ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων του και έστειλε το μήνυμα για την την φιλοσοφία του, τις πράξεις και τα πιστεύω του. Είναι τόσο απλό, όσο συνάμα και δύσκολο στην ποδοσφαιρική (αθλητική) Ελλάδα και ειδικότερα στον Άρη να αναλαμβάνουν κάποιοι τις ευθύνες τους. Συνήθως η πρακτική αναφέρει, ότι στην πρώτη δυσκολία, οι περισσότεροι πηδάνε από το καράβι για να σωθούν.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Χαριστέα σαν “τον τελευταίο των Μοϊκανών”, έναν άνθρωπο από τα σπλάχνα του Άρη, που έχει καταξιωθεί ως ποδοσφαιριστής στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θέλει να “σκοράρει” πια με το… κοστούμι του διευθυντή ενός συλλόγου. Του αγαπημένου του συλλόγου.

Στο πρόσωπο του, όλος ο Άρης ποντάρει πολλά: την εξέλιξη μιας ολόκληρης ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας και το χτίσιμο μιας νοοτροπίας, όπου ο σύλλογος δεν θα έχει ανάγκη τα μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά την μοναδική ευθύνη να ακολουθήσει συγκεκριμένο δρόμο. Δεν μπορεί να κριθεί ούτε από μια και μόνο επιλογή, όπως αυτή του προπονητή, για την οποία ο ίδιος πήρε την ευθύνη. Ανοιχτά και ξεκάθαρα. Θα κριθεί σε βάθος χρόνου από το συνολικό του έργο. Και από τα “καλά και τα συμφέροντα” και από τα λάθη του.

Ο Χαριστέας ανοιχτά λοιπόν αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Θέμα προπονητή: εξήγησε ότι η καθυστέρηση ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που ήταν μόλις λίγες ώρες στον Άρη, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει ο Σάββας Παντελίδης. Όφειλε να ζυγίσει τις καταστάσεις, να δει τα δεδομένα, τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τα προτερήματα της ομάδας, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση. Η επιλογή του Ένινγκ φέρνει την σφραγίδα του, ούσα προσωπική του επιλογή. Την πιστεύει και θα την στηρίξει, γνωρίζοντας άλλωστε, ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει safe επιλογή, όλες κρύβουν ρίσκο.

2. Αγωνιστικός σχεδιασμός: είπε μέσα σε μια πρόταση το αυτονόητο, αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, άσχετα αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτούς, τους… ξεβολεύει, αν και είναι η πραγματικότητα. Έγιναν λάθη το καλοκαίρι. Ποιο είναι το ψέμα λέγοντας ότι: «Όπως όλοι γνωρίζετε, όντως έγιναν πολύ ωραία πράγματα πέρσι στην ομάδα, βγήκε στην Ευρώπη μετά από χρόνια που ταλαιπωρήθηκε, όμως έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και το σταματώ εδώ». Κάποτε στον Άρη θα πρέπει να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του.

3. Στήριξη στο ρόστερ: γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι ο Άρης θα αγωνιστεί μέχρι την 16η αγωνιστική (από τις 26 συνολικά της κανονικής διάρκειας) με το ίδιο ρόστερ, τους ποδοσφαιριστές που έχει τώρα η ομάδα, γι αυτό και τους στηρίζει. Δεν περισσεύει κανείς.

4. Φιλοσοφία συλλόγου και οργάνωση: ο Άρης αν θέλει να προχωρήσει θα πρέπει να οργανωθεί και να στελεχωθεί. Υποχρέωση του Θόδωρου Καρυπίδη είναι να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, της οργάνωσης και της στελέχωσης. Όπως είπε ο Χαριστέας “Αυτό που θέλω να φέρω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργίας. Ο Άρης είναι μία μεγάλη ομάδα που δεν μπορεί συνεχώς να αλλάζει οργάνωση και στόχους. Δεν νοείται για μένα ο Άρης να έχει έναν προπονητή με 4-5 συνεργάτες, να κάνει έναν σχεδιασμό και να αποχωρεί. Ο Άρης πρέπει να επιβάλλει στον νέο προπονητή να προσαρμόζεται μέσα στην ομάδα. Δεν είναι σωστό, ένα ή δύο άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό μίας ομάδας, είτε έχοντας θετικό είτε αρνητικό πρόσημο. Η ομάδα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις ομαδικά, είτε για να αποχωρεί ένας παίκτης, είτε ένας προπονητής”. Τόσο απλά…

Ο Χαριστέας δήλωσε σίγουρος για τον εαυτό του, όχι απλά για να το πει, αλλά γιατί γνωρίζει ότι ακολουθεί τον δρόμο της ποδοσφαιρικής λογικής, έχοντας ο ίδιος το προνόμιο να ακουμπάει (τόσο, όσο…) στο συναίσθημα που βγάζει η αγαπημένη του ομάδα. Όπως είπε άλλωστε, “δεν είναι απλή δουλειά ο Άρης, αλλά κάτι παραπάνω”. Η συνέχεια επί της… οθόνης!

 

 

 

To Top