ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αποκαλυπτικός Τουμαζάτος: “Ο Άρης στην πρόκληση της νέας οικονομικής εποχής, η αδειοδότηση και ο τεράστιος ρόλος του κόσμου”

Ο Αγησίλαος Τουμαζάτος, Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Άρης και υπεύθυνος Αδειοδότησης “έπαιξε μπάλα” σε ένα όχι τόσο δημοφιλή, αλλά εξόχως σημαντικό τομέα για την επιβίωση, ανάπτυξη μιας ποδοσφαιρικής εταιρίας που έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος.

Αναφέρθηκε στους νέους κανόνες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αναφέρθηκε στα δύσβατα μονοπάτια, ενώ εξήγησε γιατί είναι κομβικής σημασίας η συμμετοχή του φίλαθλου κόσμου, πέρα από τις δεδομένες… ευθύνες-υποχρεώσεις ενός ποδοσφαιρικού-οικονομικού οργανισμού, όπως είναι μια ΠΑΕ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τουμαζάτος σε μια ανάλυση που έγινε για πρώτη φορά με τέτοια “ατζέντα” παρουσία και του PRESSARIS:

Για τους νέους κανόνες στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη υπογράμμισε ότι: “Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια νέα εποχή, με νέους – πιο σκληρούς – κανόνες και ζητήματα που θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο οικονομικός πυλώνας προηγείται πλέον του αθλητικού. Μετά τον Covid τα θέματα του καθημερινού management έχουν στο επίκεντρο τη διαχείριση της βιωσιμότητας των κλαμπ επειδή ακριβώς θορυβήθηκαν στη FIFA και στην UEFA από την οικονομική δυσφορία που προκλήθηκε εν μέσω πανδημίας σε μικρά και μεγάλα κλαμπ”.

Για το ρίσκο που υπάρχει και τον ρόλο του σκάουτινγκ: “Οι νέοι κανόνες, δυστυχώς ή ευτυχώς, επιφέρουν μεγάλο βάρος και άρα πρέπει το ρίσκο να τύχει πολύ καλύτερης διαχείρισης. Το σκάουτινγκ και οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι πολύ καλά μετρημένες. Οι νέοι περιορισμοί έχουν απαιτήσεις”.

Για τον ρόλο της συμμετοχής του κόσμου με εισιτήρια, διαρκείας κτλ: “Με βάση τα παραπάνω προσκαλούμε τους φιλάθλους – ώστε να μην πάει χαμένη η τεράστια προσπάθεια γίνεται στο κλαμπ να την στηρίξουν και να κυρίως να την ενισχύσουν, αρχικά μέσω των εισιτηρίων διαρκείας. Πρέπει ο κόσμος να λάβει υπόψη ότι με τους νέους περιορισμούς αν η ομάδα δεν πάρει σημαντικά έσοδα τη νέα σεζόν θα έχει να διαχειριστεί ακόμη ένα πρόβλημα, που μόνο ευχάριστο δεν θα είναι. Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθούν οι στόχοι της ομάδας υψηλοί (π.χ. παρουσία στην Ευρώπη και στους ομίλους, διεκδίκηση Κυπέλλου και πρώτη τριάδα στο Πρωτάθλημα) τα έσοδα χρειάζεται να ενισχυθούν σημαντικά. Επί της ουσίας να υπέρ διπλασιαστούν”.

Σε ότι αφορά τον ρόλο της ίδιας της ΠΑΕ Άρης ήταν κατηγορηματικός: “Εννοείται πως και η ΠΑΕ Άρης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα το brand name της ομάδας και να αυξήσει τα έσοδά της μέσα από την επίτευξη εμπορικών και χορηγικών συμφωνιών συμφωνιών. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις ενός γεμάτου γηπέδου δεδομένα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα προσελκύσουν περισσότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες. Ο βασικός πυλώνας των νέων δεδομένων και κανόνων είναι ότι, σε σχέση με το Financial Fair Play τα κλαμπ πλέον θα επιτηρούνται συνεχώς από την ομοσπονδία και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές. Υπάρχουν “οι τρεις βασικοί άξονες του νέου οικονομικού πλαισίου της UEFA”, φερεγγυότητα, παραγωγή κερδών, μπάτζετ”.

Για την φερεγγυότητα υπογράμμισε: “Με το παλιό σύστημα (FFA) γινόταν έλεγχος από την Ομοσπονδία στα ευρωπαϊκά κλαμπ δύο φορές το χρόνο και μία φορά με την ετήσια άδεια. Με το νέο οικονομικό σύστημα θα γίνεται οικονομικός έλεγχος εσόδων-εξόδων τέσσερις φορές τον χρόνο και μία στην ετήσια άδεια. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον το εκάστοτε κλαμπ έχει κίνδυνο να εκτεθεί έξι φορές αντί για τρεις, άρα διπλασιάζονται και οι πιθανότητες να υποστεί ζημιά εάν δεν συνετιστεί με τους νέους κανόνες. Η φερεγγυότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να πείθει κάθε 90 μέρες ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Ότι μπορεί δηλαδή να πετύχει τον προϋπολογισμό εσόδων”.

Για την παραγωγή κερδών: “Σε υποχρεώνει πλέον η Ομοσπονδία να παράγεις κέρδη ούτως ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου. Το κλαμπ θα είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει στους ετήσιους ισολογισμούς ότι έχει καθαρή θετική θέση. Με αστερίρκους βέβαια, αφού δύναται χρονικό όριο ώστε στο μεταβατικό διάστημα να παρουσιάζεται βελτίωση μίνιμουμ 10%. Στην ουσία πρέπει: ή να έχει θετική θέση, ή να τη βελτιώνει τουλάχιστον στο 10% μέσα από κέρδη που θα παράγει”.

Για το μπάτζετ: “Το λεγόμενο squad budget, ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν έως και το 70% των εσόδων τους στον λεγόμενο αγωνιστικό προϋπολογισμό”.

Σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ο Τουμαζάτος σημείωσε πως: “σύμφωνα με το νέο σύστημα, η UEFA θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αθλητικές και οικονομικές κυρώσεις για παραβάτες κανόνων, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, απειλής αποβολής και, για πρώτη φορά, επιλογή υποβιβασμού ομάδων μεταξύ των τριών διοργανώσεων που λειτουργεί επί του παρόντος. Μια ομάδα στο Champions League, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο Europa League για παραβίαση των οικονομικών κανόνων. Αν συμμετέχει δε στο Conference μπορεί να αποσυρθεί εντελώς από την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είτε από την αρχή της διοργάνωσης, είτε μεσούσης. Ενα άλλο μέτρο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διοικητικά ban με απαγόρευση μεταγραφών, αλλά και χρηματικά πρόστιμα εάν βρεθούν παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχει το πάγωμα επιδοτήσεων, όπως και η συνεχή οικονομική επιτήρηση”.

To Top