Αποκλείστηκε, αλλά με το κεφάλι ψηλά… (videos)

Υπάρχει περηφάνια ακόμα και στην ήττα και αυτό απέδειξε η Εθνική στο Γκντανσκ, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία με 4-2 και αποχαιρέτησε το Euro 2012 στη φάση των «8», δίνοντας όμως τη μάχη της μέχρι τέλους. Η ελληνική ομάδα ήταν κακή στο α’ ημίχρονο, ισοφάρισε στο 55′ με τον Σαμαρά, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει όσο έπρεπε το 1-1 και λύγισε απέναντι στην ανωτερότητα των «πάντσερ»…

Κορυφαίος της Ελλάδας στο πρώτο μέρος ήταν ο Μιχάλης Σηφάκης, ο οποίος εξουδετέρωσε πολλές από τις επιθέσεις των Γερμανών που έρχονταν κατά κύματα, έστω και με ασταθείς επεμβάσεις, αλλά είχε τεράστια ευθύνη στο τρίτο γκολ που δέχθηκε.

Με την επιλογή του Νίνη στο δεξιό άκρο της μεσαίας γραμμής να αποδεικνύεται άστοχη, οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ απείλησαν από το ξεκίνημα, είχαν γκολ που ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ στο 4′ και έκλεισαν την Ελλάδα στην περιοχή της ειδικά στο τρίλεπτο 23′ – 25′, χάνοντας αλλεπάλληλες ευκαιρίες.

Ο Σηφάκης είπε «όχι» σε όλες, ακόμα και στο σουτ του Κεντίρα στο 36′, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο στο 39′, όταν ο Λαμ έπιασε αμαρκάριστος το φαλτσαριστό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή και πέτυχε το 1-0.

Με την κατοχή μπάλας να είναι 82% – 18% υπέρ των Γερμανών, ο Σάντος έριξε στη μάχη τους Γκέκα και Φωτάκη στο ξεκίνημα της επανάληψης, στη θέση των Νίνη και Τζαβέλλα. Η Εθνική έδειξε το καλό της πρόσωπο και στο 55′ ισοφάρισε έπειτα από την τέλεια αντεπίθεση: Κούρσα του Σαλπιγγίδη από τα δεξιά, σέντρα στον Σαμαρά και προβολή του τελευταίου, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του Νόιερ.

Δυστυχώς, όμως, η Εθνική δεν μπόρεσε να «παγώσει» το παιχνίδι και να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στο θαύμα. Στο 61′ ο Κεντίρα έκανε το 2-1 με εντυπωσιακό βολέ μέσα από την περιοχή ύστερα από ασίστ του Μπόατενγκ, στο 68′ ο Κλόζε με κεφαλιά έκανε το 3-1 εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Σηφάκη μετά από εκτέλεση φάουλ του Οζίλ, ενώ το 4-1 έγινε στο 73′ με σουτ του Ρόις, ο οποίος πήρε το ριμπάουντ έπειτα από απόκρουση του Σηφάκη σε προσπάθεια του Κλόζε.

Ωστόσο, η ελληνική ομάδα συνέχισε να παλεύει και πήρε την ηθική επιβράβευση που δικαιούταν στο 89′, όταν είπε την τελευταία λέξη, με τον Σαλπιγγίδη να ευστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι. Μπορεί η Ελλάδα να αποκλείστηκε, αλλά το έκανε με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόις (79′ Γκέτσε), Οζίλ, Σούρλε (67′ Μίλερ), Κλόζε (79′ Γκόμεζ).
ΕΛΛΑΔΑ (Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας (46′ Φωτάκης), Μανιάτης, Μάκος (71′ Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Νίνης (46′ Γκέκας), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.

Το γκολ του Γιώργου Σαμαρά στο 55′ (1-1):

Το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 89′ (4-2):

To Top