«Απομακρύνουν άστεγους από το υπνωτήριο αστέγων για… ψύλλου πήδημα» (video)

«Τρομοκρατούν τους άστεγους. Δεν δέχονται παράπονα κι αν κάποιος διαμαρτυρηθεί τον διώχνουν». Ο 60χρονος Χρυσόστομος Καρκάρης κατήγγειλε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» πως οι συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης των αστέγων στο υπνωτήριο που λειτουργεί στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι άσχημες.

Έχασε την περιουσία και το σπίτι του. Βρέθηκε να ζει στον δρόμο και αναζήτησε καταφύγιο στο υπνωτήριο αστέγων που από τον περασμένο Δεκέμβριο λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου μέσω της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

«Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ ζητούν από τους άστεγους να τους σέβονται. Οι ίδιοι ωστόσο δεν σέβονται τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι. Αν κάποιος κάνει παράπονα για την λειτουργία του υπνωτηρίου εισπράττει απειλές και τελικά εκδιώκεται», τονίζει ο κ. Καρκάρης.

«Ορισμένοι εργαζόμενοι στράφηκαν εναντίον μου επειδή διαμαρτυρήθηκα όταν μας προσέφεραν κονσέρβες που είχαν λήξει. Έκανα παράπονα και για το πλυντήριο που ενώ υπάρχει στο υπνωτήριο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άστεγοι να πλύνουν τα ρούχα τους. Μετά τις διαμαρτυρίες με την πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε μου ανακοίνωσαν πως δεν μπορώ να μείνω άλλο στο υπνωτήριο», προσθέτει ο 60χρονος άστεγος.

«Ο κ. Καρκάρης έχει παραβεί αρκετές φορές βασικούς κανόνες λειτουργίας του υπνωτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή διαβίωση των υπολοίπων αστέγων», τονίζει στη Δημοκρατία» η Ιωάννα Πετρίτση, συντονίστρια του προγράμματος φιλοξενίας αστέγων της ΑΡΣΙΣ.

«Έχουμε συζητήσει μαζί του», εξηγεί, «προσπαθώντας να βρούμε λύση, κάτι που δεν πετύχαμε. Για να λειτουργήσει σωστά το υπνωτήριο χρειάζεται να τηρούνται κανόνες. Είναι προσωρινός χώρος φιλοξενίας, όπου συμβιώνουν τουλάχιστον 50 άνθρωποι. Αν κάποιος δεν μπορεί να συμβιώσει ζητούμε να απομακρυνθεί».

Η κ. Πετρίτση σημειώνει πως το υπνωτήριο είναι ανοιχτό για όλους τους άστεγους, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες για την ομαλή λειτουργία του.

Πηγή: Δημοκρατία

To Top