Από τη Χειμάρρα και τα 5×5 μέχρι τον Άρη!

Η ιστορία του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Άρη, Ανδρέα Τάτου, ξεκινά από τους πλαστικούς χλοοτάπητες των 5×5 και τον Ζακυνθιακό, και φτάνει μετά τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό στους κίτρινους.

Παιδί ελληνικής οικογένειας από τη Χειμάρρα της Αλβανίας, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1989, και σε νεαρή ηλικία κατηφόρισε με την οικογένειά του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ζάκυνθο. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε πηγαινοερχόμενος από το σχολείο στο γήπεδο του Ζακυνθιακού.

Σε ένα παιχνίδι 5×5 στο Ρίο της Πάτρας τον είδε τυχαία ο προπονητής Βασίλης Βούζας και εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες, με αποτέλεσμα να πάει να τον βρει μετά το τέλος του αγώνα. Ωστόσο καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της μετέπειτα καριέρας του έπαιξε ο πρώην μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και νυν μάνατζερ  ποδοσφαίρου, Κίμων Κοκορόγιαννης, ο οποίος ανέλαβε την προώθησή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και από εισήγηση του ίδιου του Βούζα.

Αρχής γενομένης από τον Αστέρα Τρίπολης τη σεζόν 2004-05 (στη Δ’ Εθνική), όπου ο νεαρός Τάτος κατάφερε σε 32 συμμετοχές να πετύχει 21 γκολ, κάνοντας μία σεζόν που τον οδήγησε λίγο αργότερα  στην Παναχαϊκή.

Στην ομάδα της Πάτρας αγωνίστηκε σε 23 ματς και σημείωσε 13 γκολ, και από εκεί μεταπήδησε στο Χαϊδάρι τη σεζόν 2007-08. Τότε ήταν που αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο χαρισματικούς ανερχόμενους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Με 8 γκολ σε 15 αξιόλογες εμφανίσεις, έγινε στόχαστρο πολλών ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, μεταξύ των οποίων η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και η Ξάνθη, αλλά και των δύο «αιωνίων» της Αθήνας, αφού το ενδιαφέρον του τότε προπονητή του Ολυμπιακού, Τάκη Λεμονή, υπήρξε πολύ έντονο.

Τελικά κατέληξε στον Ατρόμητο όπου πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες για επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα, κάνοντας μια εξαιρετική χρονιά με προσωπικό έπαθλο μια θέση στην Εθνική Νέων.

Το ενδιαφέρον των ιθυνόντων των μεγάλων ομάδων αναζωπυρώθηκε, με εντονότερο αυτό του Ολυμπιακού που έστειλε τον Ανδρέα Νινιάδη να τον παρακολουθήσει. Το μόνο που έχει να σχολιάσει αναφορικά με την επιτυχία του ήταν η φράση: «Έχω χαμηλά το κεφάλι, κλειστά τ’ αυτιά και δουλεύω σκληρά».

Ο Ανδρέας Τάτος έκανε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του, όταν φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Φέτος αγωνίστηκε μόνο σε ένα παιχνίδι για 68′ εναντίον του Άρη!

Ο Ανδρέας Τάτος επέλεξε να εκπροσωπήσει την εθνική Ελλάδος λόγω της Ελληνικής καταγωγής του. Στις 5 Αυγούστου κλήθηκε για πρώτη φορά, από τον ομοσπονδιακό προπονητή Φερνάντο Σάντος, όμως ακόμα δεν έχει κάποια συμμετοχή.

Ήταν δύο φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ατρόμητο Αθηνών (2011, 2012).

Πηγές: katimagiko.gr, himara.gr

To Top