Αυγενάκης: “Εκβιαστική η στάση της Superleague 2”

Για αναίτια διακοπή της Superleague 2 και εκβιαστική στάση από την πλευρά της Λίγκας έκανε λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών Ευαγγελίας Λιακούλη και Κώστα Μάρκου, αναλύοντας τα ποσά που έλαβαν οι ομάδες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αφού αναφέρθηκε στον τρόπο κατανομής των χρημάτων, εξαπέλυσε πυρά κατά της Superleague 2, μιλώντας για εκβιαστική και ατελέσφορη στάση αναφορικά με την απόφασή της για αποχή, καλώντας τις ομάδες να επιστρέψουν στα γήπεδα για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Όπως είπε αναλυτικά:

Όταν διαβουλευτήκαμε με την ΕΠΟ, την Super League 2 και την τότε Football League –στα τέλη του 2020- για να ενοποιηθούν οι δύο χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες σε μία, κατόπιν αιτήματός τους (κάτι που πράξαμε τον Ιούνιο του 2021), είχε ρητώς συμφωνηθεί ότι η νέα συγχωνευμένη κατηγορία θα είχε περιορισμένο αριθμό ομάδων, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσά Μετοχικού Κεφαλαίου και προσκόμισης Εγγυητικής Επιστολής, ώστε να διασφαλιστεί σε βάθος 3ετίας η βιωσιμότητα και η ποιότητα του νέου πρωταθλήματος.

Η συμφωνία παραβιάστηκε από την ΕΠΟ και τη Super League 2, καλυπτόμενες πίσω από τα άρθρα 97 και 98 του ν. 2725/1999 περί «αρμοδιότητας» τους στην οργάνωση των πρωταθλημάτων τους.

Η «κατηγορία έκτρωμα» που διαβάζω συχνά πυκνά ότι δημιουργήσαμε είναι απολύτως δικό τους κατόρθωμα!

Ή, καλύτερα, δικών τους εξυπηρετήσεων…

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην συνέχεια από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου, «την καταρχήν ικανοποίησή τους (από τη συζήτηση) εξέφρασαν οι SL1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ, ενώ και οι τέσσερις Λίγκες ζήτησαν 48ώρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν».

Αναμένοντας την επιστροφή όλων στις συζητήσεις για να επέλθει τελική συμφωνία, η Super League 2 αποφάσισε αιφνιδίως στις 2 Φεβρουαρίου, με τη συμπλήρωση του 48ώρου, τη διακοπή του πρωταθλήματος, με έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς για οφειλόμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους 8 – 8,5 εκατομμύρια ευρώ! Δυστυχώς, τα ίδια ποσά μνημονεύετε και εσείς χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.

Αναφέρεται η ΚΥΑ του 2021, που αφορούσε στην τότε κατανομή και η οποία περιγράφει το ΑΝΩΤΑΤΟ ποσό που μπορεί να δοθεί σε κάποια κατηγορία, εφόσον τα έσοδα από το στοίχημα φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ!

Γράφει «έως» εκείνη η ΚΥΑ, που δεν αφορά τούτη την κατανομή, την φετινή κι όμως, αυτό τον απίστευτο λαϊκισμό τον υιοθετείτε χωρίς ντροπή!

Προσθέτω, ότι στην παραπλανητική ανακοίνωση της SL2 δεν γίνεται και καμία αναφορά ότι συμφωνούν στις εξαιρέσεις χρηματοδότησης ομάδων που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως αναλύθηκαν παραπάνω.

Την απόφασή τους αυτή για συνέχεια στη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2, την ανανέωσαν και την περασμένη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου!

Εμείς δουλέψαμε εντατικά, ώστε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να κατανεμηθούν τα 62,7 εκατ. ευρώ, που ανέλυσα νωρίτερα, σε όλο τον ΥΠΟΛΟΙΠΟ επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Από την Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής και ατελέσφορης στάσης της, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν τη συνέχεια του διαλόγου μας.

Επιπλέον, εξετάζουμε και όλους τους δυνατούς τρόπους μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων στις ΠΑΕ της SL2, εφόσον η παράλογη συμπεριφορά της Super League 2 συνεχιστεί.

Είναι ώρα να πρυτανεύσει η λογική στην Super League 2 και όχι οι ακρότητες και οι τακτικισμοί!».

To Top