Αυτές είναι οι πιο ακριβές ομάδες της Ευρώπης

Με εκτιμώμενες δαπάνες 1,08 δισ. ευρώ για την απόκτηση των σημερινών παικτών, η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει στην κορυφή της κατάταξης των συλλόγων από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, σύμφωνα με χρήματα που ξόδεψαν για να δημιουργήσουν την ομάδα που έχουν σήμερα.

Αυτό αναφέρει η ετήσια ανάλυση του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, σχετικά με τις δαπάνες μεταγραφών των συλλόγων των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων για τη δημιουργία των ομάδων τους.

Ωστόσο, σε σχέση με την έναρξη της σεζόν 2020/21, η διαφορά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μειώθηκε κατά σχεδόν 135 εκατομμύρια ευρώ, από 192 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 57 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Οι ομάδες του Μάντσεστερ είναι οι μόνες που έχουν διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μεταγραφές για να «χτίσουν» το τρέχον ρόστερ τους.

Η Παρί Σεν Ζερμέν συμπληρώνει το βάθρο (939 εκατ. ευρώ, + 51 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν), ακολουθούμενη από τη Ρεάλ Μαδρίτης (787 εκατ. ευρώ, + 79 εκατ. ευρώ) και την Τσέλσι (780 εκατ. ευρώ, + 17 εκατ. ευρώ).

Ακόμη τρεις ομάδες της αγγλικής Premier League (Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τότεναμ), καθώς και η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους δαπάνησαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές για να φτιάξουν τις ομάδες τους.

Ανά πρωτάθλημα, οι μέσες χρεώσεις μεταγραφών ανά ομάδα κυμαίνονται μεταξύ 407 εκατομμυρίων ευρώ για την αγγλική Premier League (με ελάχιστο ποσό περίπου 87 εκατομμυρίων ευρώ για τη Νόριτς) και 130 εκατομμυρίων ευρώ για τη γαλλική Ligue 1 (με ελάχιστο ποσό για την Κλερμόν).

To Top