Αυτό είναι το πλάνο επιστροφής στην Premier League

Η Premier League παραμένει σε αναστολή, αλλά το πλάνο αγωνιστικής επανάκαμψης και επανέναρξης βγήκε από τα συρτάρια και αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή του.

Η Premier League παραμένει σε αναστολή, αλλά το πλάνο αγωνιστικής επανάκαμψης και επανέναρξης υπάρχει για να γίνει πράξη μέσα στο καλοκαίρι. Πρόσφατα η 8η Ιουνίου παρουσιάστηκε ως πιθανή ημερομηνία για σέντρα. Μέσα από όλη αυτήν την κατάσταση όμως προκύπτουν ερωτήματα αλλά και προσπάθεια για απαντήσεις.

– Γιατί η 8η Ιουνίου εμφανίστηκε ως πιθανή ημερομηνία επανέναρξης;
Από πηγές ιδιοκτητών ομάδων της Premier League προκύπτει ως ημερομηνία η 8η Ιουνίου, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις πως πρόκειται για ένα αισιόδοξο σενάριο. Και αυτό διότι η αγγλική Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει lockdown για τουλάχιστον ακόμα 3 εβδομάδες. Εάν προκύψει άρση στις 7 Μαϊου τότε οι παίκτες θα μπορέσουν να μπουν σε διαδικασία προπονήσεων και θα χρειαστούν 3 εβδομάδες προετοιμασίας για να αρχίσουν να παίζουν στις αρχές Ιουνίου. Η Premier πάντως έχει ετοιμαστεί για έναρξη μέσα στον Ιούνιο.

– Πόσο θα χρειαστεί για να τελειώσει η σεζόν;

Υπάρχουν ακόμα 92 ματς να παιχθούν και η σεζόν μπορεί να κλείσει με πέντε εβδομάδες αγώνων. Σίτι, Σέφιλντ, Άρσεναλ και Άστον Βίλα έχουν 10 ματς να παίξουν. Οι άλλες 16 ομάδες έχουν 9 ματς να δώσουν. Η Λίβερπουλ θέλει έξι πόντους για τον τίτλο. Μπορεί να τον σφραγίσει με τις νίκες με Έβερτον εκτός και με Κρίσταλ Πάλας εντός.

– Πως θα γίνονται προπονήσεις;

Θα υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των παικτών. Μία επιλογή είναι οι παίκτες να πηγαίνουν έτοιμοι και ντυμένοι με τις προπονητικές τους εμφανίσεις στο γήπεδο για να μην έρχονται σε επαφή στα αποδυτήρια με τους συμπαίκτες τους. Επίσης θα γίνονται προπονήσεις ανά γκρουπ και σε διαφορετικές ώρες. Αρκετές γερμανικές ομάδες ήδη γύρισαν στις προπονήσεις. Η Μπάγερν Μονάχου κάνει προπονήσεις με γκρουπ πέντε παικτών χωρίς καμία επαφή και τα media που καλύπτουν τις προπονήσεις σε ασφαλή απόσταση.

– Πως θα είναι τα ματς;

Κεκλεισμένων των Θυρών. Όλοι εμπλεκόμενοι σε έναν αγώνα θα κάνουν τα τεστ ελέγχων για τον ιό. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον 200 άτομα θα ελέγχονται πριν από κάθε αγώνα.

– Υπάρχει περίπτωση ακύρωσης ή μη ολοκλήρωσης της σεζόν;

Η Premier και οι 20 ομάδες έχουν δηλώσει αποφασισμένες να τελειώσουν την χρονιά. Κάποιες ομάδες ίσως να μην έχουν πειστεί για την ασφάλεια και το εάν μπορεί χωρίς πρόβλημα να επαναρχίσει δράση πριν την έναρξη της προσεχούς σεζόν τον Αύγουστο. Οι ομάδες όμως θα χάσουν πάνω από 1 δις εάν δεν τελειώσει η σεζόν και οι μεγάλες ομάδες θα έχουν ακόμα πιο μεγάλες απώλειες. Υπάρχουν σύλλογοι πάντως που θέλουν η σεζόν να μπορέσει να τελειώσει 30 Ιουνίου. Οι ομάδες θα ενημερωθούν ξανά έως την 1η Μαΐου.

– Τι θα γίνει με το Κύπελλο;
Η αγγλική Ομοσπονδία θέλει η σεζόν να κλείσει με το Κύπελλο επίσης να έχει τελειώσει. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ρίξει βάρος στις διοργανώσεις της και τα εθνικά πρωταθλήματα, όμως τα ματς Κυπέλλου μπορούν να βρουν ημερομηνίες. Το Κύπελλο ανεστάλη στα προημιτελικά και απομένουν οκτώ ματς με Λέστερ, Τσέλσι, Νιουκάστλ, Σίτι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Νόριτς και Γιουνάιτεντ να μετέχουν. Χρειάζονται επτά αγώνες τουλάχιστον για να τελειώσει η σεζόν. Όλα τα ματς εφόσον γίνουν θα πάνε για κεκλεισμένων των Θυρών μαζί με τα ημιτελικά και τον τελικό στο Γουέμπλεϊ.

– Πότε θα παιχθούν οι αγώνες των Champions League και Europa League και πως θα επηρεάσει αυτό τους αγώνες της Premier;

Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει να τελειώσει τις δύο της διοργανώσεις έως τα τέλη Αυγούστου. Τα δύο μοτίβα είναι τα εξής: το ένα να γίνονται το ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις με τα ματς των εθνικών πρωταθλημάτων και το άλλο να παιχθούν αφότου τελειώσουν οι εθνικές διοργανώσεις. Η UEFA ελπίζει πως οι δύο τελικοί θα διεξαχθούν το αργότερο μες στους τρεις προσεχείς μήνες. Του Champions League στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Αυγούστου και του Europa στο Γκντασκ τρεις ημέρες νωρίτερα.

Οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις έχουν πιο υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Και αυτό λόγω των ταξιδιών στις διάφορες χώρες. Η UEFA σχεδιάζει να κάνει και σαν μίνι τουρνουά τις δύο διοργανώσεις. Υπάρχει ακόμα και πλάνο για μονούς αγώνες σε ουδέτερες έδρες. Σχετικά με την Αγγλία Σίτι και Τσέλσι συνεχίζουν να μετέχουν ακόμα στο Champions League. Η Σίτι είχε νικήσει 2-1 τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου στο πρώτο παιχνίδι για την φάση των “16” ενώ η Τσέλσι έχασε 3-0 εντός από την Μπάγερν Μονάχου. Γουλβς και η Γιουνάιτεντ παραμένουν στον θεσμό του Europa League.  Η Γουλβς έμεινε στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στον πρώτο αγώνα της φάσης των “16” (σε ματς κεκλεισμένων των Θυρών) και η Γιουνάιτεντ νίκησε 5-0 την ΛΑΣΚ Λιντς. Η UEFA κάνει σειρά επαφών πριν το προσεχές της τελικό μίτινγκ για τις απαιτούμενες αποφάσεις.

– Πότε οι φίλαθλοι θα μπορούν να δουν ξανά αγώνες;

Κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό με σιγουριά. Το πιο πιθανό είναι πως χρειαστεί να πάμε στη νέα χρονιά (2021) για κάτι τέτοιο. Κοινώς ματς κεκλεισμένων όλο το υπόλοιπο 2020. Ακόμα και εάν οι Κυβερνήσεις δώσουν το τελικό ΟΚ είναι τρομερά δύσκολο να γίνονται με κόσμο οι αγώνες. Ειδικά δε εάν δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο. Ακόμα και εάν συζητηθεί τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέτρηση των φιλάθλων, να φοράνε μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις.

To Top