ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτό το καλοκαίρι ας μην γίνουν λάθη…

Η εποχή των μεταγραφών και της μεταγραφολογίας μοιάζει με την παιδική χαρά των φιλάθλων. Ονόματα, ποσά, στατιστικά, youtube με highlights  των υποψήφιων παικτών, γίνονται μόνιμη ενασχόληση του κόσμου της ομάδας.

Είναι η ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί η απέραντη ποδοσφαιρική γνώση όλων μας για την καλή ή κακή επιλογή που μπορεί να κάνει ο ΑΡΗΣ στο μεταγραφικό παζάρι. Μιλάμε βέβαια πάντα για παίκτες που δεν ξέρουμε αν τελικά θα καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη. Έχει κι αυτό την δική του ομορφιά. Λειτουργεί σαν ένα είδος προετοιμασίας των οπαδών για την επερχόμενη σεζόν. Καλοδεχούμενο…

– Η ομάδα έχει τα δικά της δεδομένα και φυσικά μ’ αυτά θα πορευθεί για να ενισχύσει το δυναμικό της. Τα κενά και οι ελλείψεις σε θέσεις είναι δουλειά του προπονητή. Ο Μπούργος έχει δει και έχει βγάλει τα συμπεράσματα του για το τι θέλει και που χρειάζεται ο ΑΡΗΣ να δυναμώσει. Οι θέσεις, για τις οποίες όλοι έχουμε εκφράσει την άποψη μας, είναι γνωστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η μεταγραφική περίοδος είναι μεγάλη και σ’ αυτό το διάστημα πολλά μπορούν να συμβούν.

– Ξεκινάς π.χ. να καλύψεις το κενό του σέντερ φορ και «σκάει» συμφέρουσα πρόταση για πώληση ενός πλάγιου που δεν την είχες υπόψιν. Αμέσως δημιουργείται ανάγκη για να καλύψεις μία θέση που δεν την υπολόγιζες. Καλά τα λεφτά που θα πάρεις αλλά χρειάζεσαι αντικαταστάτη του παίκτη που θα φύγει. Κι κάπως έτσι αρχίζει το γαϊτανάκι των υποψήφιων μεταγραφικών στόχων, που δεν έχουν σχέση με τον αρχικό σου σχεδιασμό.

– Εμείς ως φίλαθλοι θέλουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό. Οι οικονομικές δυνατότητες της ομάδας είναι αυτές που θα καθορίσουν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν. Κάτι όμως που καίει τους φιλάθλους είναι μην τυχόν και ξαναμπούμε στη διαδικασία να έρθουν παίκτες στην ομάδα, να χρυσοπληρωθούν και να προσφέρουν τα ελάχιστα. Το πάθημα με τις μεταγραφές βιτρίνας χωρίς ανταπόδοση πρέπει να γίνει μάθημα. Ο Ντουάρτε ή ο Μήτρογλου  είναι δύο παραδείγματα αυτού του παθήματος. Ο ΑΡΗΣ δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλάει χρόνο και χρήμα σε ποδοσφαιριστές που δεν πληρούν τα θέλω του προπονητή.

– Ο πρόεδρος σ’ αυτό το κομμάτι έδειξε ότι θέλει να κάνει υπέρβαση αλλά ατύχησε σε επιλογές. Καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι ο προπονητής έχει τον τελευταίο λόγο ώστε να υπάρχει η ισορροπία στην ομάδα που θέλει να φτιάξει. Με τους οικονομικούς όρους που νομοθετεί η UEFA , οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να έχουν το καλύτερο υλικό , με βάση τις δυνατότητες τους. Στον ΑΡΗ δεν χρειαζόμαστε έναν σταρ για να δείξουμε ότι ανεβαίνουμε. Έχουμε πάρει την ανοδική πορεία ήδη. Λείπουν οι παίκτες που μπορούν να «δέσουν» με το σύνολο για να γίνει η ομάδα ποιοτικότερη. Ναι χρειάζονται και οι ονομαστοί ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν αντιλέγει. Πρώτα όμως να πατήσουμε γερά στα πόδια μας, να γίνουν όλα όσα απαιτούνται και μετά μπορεί να γίνει η συζήτηση για το ποια υπέρβαση θα κάνει το σύνολο ακόμα καλύτερο.

– Στο ποδόσφαιρο έχει γίνει κλισέ το «όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Αυτό ισχύει στη ζωή, γιατί όχι και στα αθλήματα. Το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ζωντανός, υγιής οργανισμός για να μπορεί κάθε χρόνο να μεγαλώνει. Αν υπάρξουν προτάσεις για πώληση παίκτη ή παικτών , είναι μια υγιής κουβέντα ανάμεσα σε διοικήσεις ομάδων. Τα έσοδα από πωλήσεις είναι ζητούμενο. Ο ΑΡΗΣ δεν έχει μάθει να πουλάει. Είναι μια διαδικασία απολύτως χρήσιμη στην εποχή μας.  Έχει ο ΑΡΗΣ παίκτες που μπορούν να πουληθούν; Φυσικά και έχει. Είναι καλό να πουλήσει τώρα η ομάδα; Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μία πρόταση γιατί όχι.

–  Η αίσθηση του κόσμου είναι ότι φέτος μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι καλύτερο. Οι στόχοι είναι διαχρονικοί και έχουν χρονικούς ορίζοντες. Το πρώτο είναι η πορεία στην Ευρώπη. Οι όμιλοι, που ευελπιστούμε να φτάσει η ομάδα, είναι η αρχική απαίτηση μας. Η οργάνωση της ομάδας πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα της σ’ αυτό. Να μην γίνουν λάθη όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πλέον έμπειροι οι άνθρωποι που ασχολούνται μ’ αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οπισθοδρομήσεις.

– Σε λίγο θα ξεκινήσει η προετοιμασία των παικτών για τη νέα χρονιά. Ας μπει από την αρχή η ιδέα ότι τώρα είναι η δική μας σειρά, η δική μας ευκαιρία για να πετύχουμε αυτά που ονειρευόμαστε.

To Top