Αφγανιστάν: Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πολύνεκρη επίθεση (video)

Σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη σε ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι – Ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στην πύλη Άμπεϊ, του αεροδρομίου της Καμπούλ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από του Ταλιμπάν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και παιδιά, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχουν πολλοί τραυματίες στο σημείο, οι περισσότεροι από του οποίους είναι Αφγανοί πολίτες.

Το FoxNews αναφέρει ότι 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ τοπικός αξιωματούχος μίλησε στον Guardian και δεν απέκλεισε να υπάρχουν νεκροί Αμερικανοί.

Όπως όλα δείχνουν, η έκρηξη προήλθε από «βομβιστή αυτοκτονίας». Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα και να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ένας Αφγανός πολίτης και ένας Βρετανός περιέγραψαν στον Guardian ότι η κατάσταση είναι πολύ τρομακτική στο αεροδρόμιο: «Είμαστε μέσα στο αεροδρόμιο αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Είδαμε τις ειδήσεις για τη βόμβα αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Είναι πολύ άσχημα, πολύ δύσκολα».

Την έκρηξη επιβεβαίωσε και το Αμερικανικό Πεντάγωνο «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη κοντά στην πύλη Abbey του αεροδρομίου της Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό θυμάτων» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, ενώ ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι άρχισαν να προειδοποιούν για αυξημένη τρομοκρατική απειλή από το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν (ISIS K).  Ακόμα δεν έχει γίνει ανάληψη επίθεσης από τον ISIS, ούτε από κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Δεύτερη έκρηξη σε ξενοδοχείο που μένουν δημοσιογράφοι

Μία δεύτερη έκρηξη στην Καμπούλ και συγκεκριμένα κοντά στο ξενοδοχείο Baron Hotel, στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι και βρίσκεται κοντά στην πύλη Άμπεϊ. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες από αυτή την έκρηξη και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν συνδέεται με την άλλη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεση δεν υπάρχουν Έλληνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ούτε «Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος».

Πυρά κατά ιταλικού αεροσκάφους

Πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου καθώς αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν δήλωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας.Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, πρόσθεσε η πηγή.

Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Εδώ και ώρες υπήρχαν πληροφορίες για επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Από το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Πηγή: Ethnos.gr

To Top