«Αφεντικό στο… σπίτι»

Ένα μεγάλο ντέρμπι έρχεται ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το PRESSARIS αναμόχλευσε τη συνολική προϊστορία των δύο αντιπάλων, τα παιχνίδια που έμειναν στη μνήμη και σας τα παραθέτει σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Απολαύστε το…

Στο Χαριλάου αφεντικό ο Άρης

Συνολικά οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες, από τότε που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό 106 φορές! Από αυτές ο ΠΑΟΚ ανεξαρτήτου έδρας υπερέχει σε νίκες με 47 συνολικά, έναντι 31 του Άρη, ενώ 37 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Στο Χαριλάου οι «κίτρινοι» έχουν το… πάνω χέρι βέβαια, με 21 ήττες, 14 ήττες, ενώ 22 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Εξ’ αυτών για το πρωτάθλημα έπαιξαν 51 φορές, με τον Άρη να μετράει 19 νίκες, 20 ισοπαλίες και 12 ήττες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι τα τρία παιχνίδια που έδωσαν οι δύο μονομάχοι σε ουδέτερο έδαφος, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από μία νίκη και ένα ματς να λήγει ισόπαλο. Βέβαια όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν αριθμοί. Πάμε να δούμε τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια ανάμεσα στους δύο, κυρίως από τη νεότερη εποχή:

Το πρώτο ματς, η πρώτη μεγάλη νίκη!

Το ιστορικότερο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο διεξήχθη στις 9 Αυγούστου του 1925. Η τότε ΑΕΚΘ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης –το 29’ μετονομάστηκε σε ΠΑΟΚ-) ήθελε να διατηρήσει τα κιτρινόμαυρα που φορούσε ο Άρης. Έτσι οι δύο αγωνίστηκαν σε ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας, με την μεν ΑΕΚΘ να προηγείται με 0-2 και τον Άρη να κερδίζει στη συνέχεια κατά κράτος με 5-2, αποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς για το ποιος είναι πιο δυνατός…

Τα δύο μεγαλύτερα αποτελέσματα

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Αρης μετράει για το πρωτάθλημα 19 νίκες επί του ΠΑΟΚ. Οι δύο μεγαλύτερες (από άποψη διαφοράς τερμάτων) νίκες των «κιτρίνων» εντός έδρας ήταν οι εξής: Πρώτη το 5-1 στις 17/02/1966 και δεύτερη το αλησμόνητο 4-0 στις 01/11/2000. Στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια, Άρης αγνοούσε τι εστί νίκη στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής που συστάθηκε το 1959 επί του αιωνίου αντιπάλου, αλλά πήρε το αίμα του πίσω το Φεβρουάριο του 1966. Αλεξιάδης και Ψηφίδης άνοιξαν το σκορ, μείωσε προς στιγμήν ο Κούδας σε 2-1 αλλά μέσα σε δέκα λεπτά οι κίτρινοι καθάρισαν το παιχνίδι πετυχαίνοντας τρία γκολ (δυο ο Συρόπουλος και ένα ο Χατζηκώστας). Στο μεταγενέστερο παιχνίδι οι «κίτρινοι» έβρισκαν απέναντι τους με προπονητή τον Γιώργο Φοιρό, τον ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη. Ο Θωμάς Κυπαρίσης άνοιξε το σκορ στο 39’ με αριστερό πλασέ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Κυζερίδης «έσπασε» την μπάλα και ο Κούτσης με αριστερό πλασέ έκανε το 2-0. Στο δεύτερο μέρος ο Άρης πέτυχε άλλα δύο γκολ. Ο Γιώργος Κολτσίδας θύμισε… Ρομπέρτο Μπάτζιο στο 49’ και σαν σε προπόνηση έκανε το 3-0. Για να ολοκληρώσει το θρίαμβο στο 71’ ο Άγγελος Χαριστέας δείχνοντας τα τέσσερα δάχτυλα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Πραγματικό πανδαιμόνιο στο Χαριλάου…

Η μεγαλύτερη ήττα 

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1994, ο Άρης υπέστη μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες της ιστορίας του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Αρη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν νωρίς με δύο τέρματα του Γιώργου Τουρσουνίδη (22′ & 57′), ενώ ένα του Κώστα Λαγωνίδη (61′) και ένα ακόμα στο φινάλε του αγώνα (90′) από τον Πολωνό Κρζιστόφ Μπότσιεκ, διαμόρφωσαν το τελικό 0-4.

Η ματσάρα… 

Ίσως το πιο συναρπαστικό παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων στην έδρα του Αρη, έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου του 1972. Οι «κίτρινοι» οποίος προηγήθηκαν τρεις φορές με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν ισάριθμες, η τελευταία με τον Γιάννη Γούναρη στο 88ο λεπτό. Από το 36ο λεπτό ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Παρίδη, ενώ στο 46′ έχασε πέναλτι για τους φιλοξενούμενους ο Μαντζουράκης!

Οι γκολτζήδες

Τρεις ποδοσφαιριστές του Άρη μοιράζονται την άτυπη πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αλέκος Αλεξιάδης, Κώστας Παπαιωάννου και ο αείμνηστος Βαγγέλης Συρόπουλος έχουν βρει δίχτυα τέσσερις φορές, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν με δυο γκολ οι Πάλλας, Μπιμπισίδης, Ζελιλίδης, Δημητριάδης, Χαριστέας και Ντέμπα Νιρέν. Από την άλλη πλευρά κανείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει περισσότερα από δυο γκολ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Γιακουμής, Φουντουκίδης, Παρίδης, Κωστίκος, Τουρσουνίδης, Λαγωνίδης, Σπάσιτς και Μίετσελ.

Τα… πάρτι του 1970

Ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ ήταν ο τελικός Κυπέλλου που έγινε το 1970 στο «Καυταντζόγλειο». Ο Άρης με πρόεδρο τον αείμνηστο και ανυπέρβλητο Νίκο Καμπάνη, αντιμετώπιζε τον αιώνιο αντίπαλο, σε ένα γήπεδο που θύμιζε… Χαριλάου. Οι δύο ομάδες είχαν στις τάξεις τους πολλούς και σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Ο Άρης τους Ραπτόπουλο, Κεραμιδά, Χρηστίδη, Ναλμπάντη, Σπυρίδων και Αλεξιάδη. Ο ΠΑΟΚ τους  Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Παρίδη, Κούδα και Σαράφη. Εν τέλει το γκολ του Μανώλη Κεραμιδά στο όγδοο λεπτό χάρισε στον Άρη το τρόπαιο. Κάποιες λεπτομέρειες όμως αξίζουν να αναφερθούν. Ο «δικέφαλος» είχε κερδίσει την ένσταση που είχε κάνει, ώστε να μην αγωνιστεί για τον Άρη ο Τάκης Λουκανίδης, με τον τότε δυναμικό -αν μη τι άλλο- πρόεδρο της ομάδας, Νικόλαο Καμπάνη να χαρακτηρίζει «μαμές» τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ! Να θυμίσουμε πως σε εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει πέναλτι. Ο Άγγελος Σπυρίδων προκειμένου να αγχώσει τον Γιώργο Κούδα (σπεσιαλίστα στις εκτελέσεις) πέρασε τρεις φορές (!) από μπροστά του πριν αυτός εκτελέσει. Εν τέλει το «10» του «δικεφάλου» σούταρε ψηλά άουτ και ο Άρης πήρε το Κύπελλο.

Ντεμπά, Κόκε, Κάμπορα

Πιο πρόσφατες εντός έδρας επικρατήσεις του Άρη θα θυμάται έντονα ένας οπαδός του τρεις και μάλιστα οι δύο με το ίδιο σκορ και πολλές ομοιότητες. Το 2-0 στις 15/12/2002 (χρονιά που οι δύο αγωνίστηκαν στον τελικό της Τούμπας), είχε σφραγιστεί από τα δύο γκολ του Ντεμπά Νιρέν, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι και σκόραρε προς το τέλος. Μία φορά στο 86’ με κεφαλιά από σέντρα του Κνόπερ και στο 91’ με δεξί σουτ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 2-0, για την ομάδα τον Άρη του Γιώργου Φοιρού. Πέρασαν πέντε περίπου χρόνια για να συμβεί ένα σχεδόν ίδιο παιχνίδι. Στις 21 Οκτωβρίου του 2007 ο Άρης του Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδεχόταν την Πέμπτη αγωνιστική τον ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος. Ο Σέρχιο Κόκε άνοιξε το σκορ με τη συμπλήρωση ενός τέταρτου, όμως ο Μπαλάφας ισοφάρισε στη μοναδική ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο ματς. Ο Κόκε όμως το πήρε προσωπικά και με δεξί σουτ στο 57’ έκανε το 2-1, για να διαμορφώσει ο Νάτσο Γκαρσία το τελικό 3-1 στο 76ο λεπτό. Στις 14 Μαρτίου του 2010 οι «κίτρινοι» με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο υποδέχθηκαν τον αιώνιο αντίπαλο και στην ουσία τον υπέταξαν αγωνιστικά. Ο Χαβιέρ Κάμπορα αστόχησε στο 19’ από το σημείο του πέναλτι (το κέρδισε ο Κόκε από τον Κοντρέρας), όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη… Ο Αργεντινός στο 22’ γύρισε μετά από τη συνεργασία των Μεριέμ και Ναφτί και με αριστερό σουτ –με πλάτη στην εστία- άνοιξε το σκορ. Ο επιθετικός του Άρη όμως δεν είχε τελειώσει με τον Χαλκιά και στο 64’ εκτέλεσε τον γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, με ένα ασύλληπτο βολέ βάζοντας κυριολεκτικά φωτιά στο γήπεδο. Τελικό αποτέλεσμα 2-0, με τον Άρη να κάνει fair play μετά το 70’…

Η κόντρα που θα μας λείψει

Οι δύο Γκαρσία είναι αδιαμφισβήτητο πως θα λείψουν σε όλους. Οι δύο τους ο Νάτσο του Άρη κι ο Πάμπλο του ΠΑΟΚ, έχουν αναπτύξει μία έντονη κόντρα προσωπικού επιπέδου, όμως λόγω τραυματισμού θα απουσιάσουν από το παιχνίδι κι έτσι μάλλον θα αφήσουν τον διαιτητή με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

To Top