ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Βαρβούνης: “Σαν να… περίμενε ο Κέλι να ενταχθεί στον Άρη! Θείο δώρο η διακοπή”!

Ο βοηθός του κόουτς Γιάννη Καστρίτη, Δημήτρης Βαρβούνης, μίλησε στο Yellow Radio 101,7 για τον εξαιρετικό αγώνα απέναντι στον Ηρακλή, καθώς και για την σύσταση της ομάδας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Όπως είπε και ο κόουτς στις δηλώσεις του, δεν ξέρεις που να μοιράσεις πρώτα τα συγχαρητήρια. Να τα μοιράσεις στους παίκτες που πραγματικά από τον πρώτο αγώνα μέχρι και τώρα, πάντα παλεύουν με λύσεις σε κάθε αγώνα, σε κάθε προπόνηση. Στο σταφ, που από τον φροντιστή μέχρι και τον προπονητή, έχουν καλύψει τις «τρύπες» και είναι 100% επαγγελματίες. Στην διοίκηση που είναι δίπλα μας σε όλο αυτό και μας στηρίζει ανά πάσα στιγμή. Ειλικρινά, από την προετοιμασία μπορεί να έχουμε μία κακοτυχία, αλλά θα την ξεπεράσουμε όσον αφορά τους τραυματισμούς. Με αυτούς, το έργο μας γίνεται πιο δύσκολο. Αλλά, αν δεν είχαμε και αυτούς, δεν θα ήταν και ωραίο το παιχνίδι.

Για την επιτυχία της τεχνικής ομάδας, να κρύψει τις αδυναμίες της ομάδας: Επειδή θεωρητικά είχαμε μόνο έναν χειριστή στην μπάλα, διότι ο Στέλιος είχε μόλις γυρίσει, ο Πουλιανίτης είχε κορωνοϊό, ο Κλόμπουτσαρ είχε έρθει στην ομάδα μόλις δύο μέρες πριν, τα άλλα παιδιά δεν είναι τόσο καλοί χειριστές της μπάλας ώστε να παίξουν πικ εν ρολ μαζί με τον Κέλι, έτσι στην άμυνα προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε κυρίως τον Κάουαν, για αυτό και κάναμε και διάφορες άμυνες κατά την διάρκεια, ώστε να είναι όσο το περισσότερο μέσα στο παιχνίδι. Όταν χρεώθηκε με δύο φάουλ, άλλαξε και κάπως η χημεία της ομάδας, που ήταν και απόλυτα φυσιολογικό. Χρειάστηκαν να παίξουν παίκτες σε άλλες θέσεις.

Στην επίθεση, είναι δύο παίκτες που είναι οι τοπ σκόρερ της ομάδας, μαζί με τον Χάνλαν, οπότε πήραν και την μεγαλύτερη βάση στην επίθεση, που παρ’ όλα αυτά, έχει πολύ μεγάλη σημασία, ότι αν δεν δούλευαν οι άλλοι τρεις, μαζί με τα δύο βασικά παιδιά, δεν θα υπήρχαν αποτελέσματα. Οι άλλοι τρεις παίκτες που βρίσκονται στο παρκέ, είναι πιο σημαντικοί και από αυτούς που κουβαλάνε την μπάλα.

Για τις σύνθετες άμυνες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν: Είμαι σίγουρος, πως έχουμε ισορροπήσει την εμπειρία με την τρομερή διάθεση που έχουν τα παιδιά. Ειλικρινά, μπορεί σε προπόνηση εντός της εβδομάδας, να καταλήξουμε να κάνουμε προπόνηση με 8 παιδιά. Να παίζουμε 4v4, αλλά έχουν τόση διάθεση και ενέργεια, που οποιαδήποτε μη εμπειρία δεν έχουν μέσα στο παρκέ, την ισορροπούν με αυτό. Έχουν τρομερή διάθεση να μάθουν, να προσπαθήσουν και να κάνουν λάθη. Όπως έχουν πει και οι ίδιοι πολλές φορές, «εμείς λάθη θέλουμε». Όχι τα ίδια λάθη, πάνω από 2 φορές, αλλά λάθη θέλουμε. Μέσα από αυτά, μαθαίνουν και εκείνοι, μαθαίνουμε και εμείς. Το βασικό αυτών των παιδιών, είναι η διάθεση που έχουν.

Περιμένατε την αμφίρροπη εξέλιξη του αγώνα ενάντια στον Ηρακλή; Είναι κάτι που περιμένουμε να γίνεται σε κάθε αγώνα. Πρώτον γιατί δεν υπάρχει η εμπειρία να διαχειριστούν καταστάσεις, πόσο μάλλον όταν παίζεις ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι με τον Ηρακλή, όταν βλέπεις τον κόσμο να του δίνει ενέργεια, αλλά σε έναν παίκτη που δεν έχει την εμπειρία, είναι κάτι που τον αγχώνει. Οπότε, έχεις να διαχειριστείς μία κατάσταση στην οποία, πάντα έχεις να διαχειριστείς λιγότερους παίκτες σε σχέση με τον αντίπαλο σου, οπότε είσαι σίγουρος ότι το σκορ θα πάει έτσι, μία θα ανεβαίνει, μία θα κατεβαίνει. Αλλά, επειδή έτσι είναι και η προπόνηση μας, ανάλογα με το πόσα άτομα παίζουμε εν τέλει, κάθε φορά περιμένουμε ότι θα δώσουν και κάτι παραπάνω. Ενώ είναι κουρασμένοι, θα δώσουν από το 100%, το 200%. Το περιμένουμε και αυτό, όπως περιμένουμε να είναι το σκορ αμφίρροπο. Πάντα περιμένουμε ότι οι παίκτες θα είναι εκεί να τα δώσουν όλα.

Για το «πρόσωπο» του παιχνιδιού, Τζέιμς Κέλι: Ο κόουτς Καστρίτης, όλο τον καιρό αναζήτησης ψηλού, χρησιμοποιούσε μία πολύ ωραία έκφραση ότι «κάπου εκεί έξω, είναι κάποιος που περιμένει να έρθει στην ομάδα μας» και πραγματικά, έγινε αυτό ακριβώς. Κάπου εκεί έξω ήταν ο Κέλι και ήταν σαν να περιμένει να ενταχθεί στην ομάδα μας. Τον ήξερε ο κόουτς λίγα χρόνια πριν λόγω του Ισραήλ, είναι ένα πολύ ποιοτικό παιδί και σαν άνθρωπος και σαν παίκτης. Για αυτό και βρήκε πολύ γρήγορα χημεία με τους παίκτες, δεν είναι εδώ παραπάνω από 2 βδομάδες, ενώ στον πρώτο αγώνα δεν ήταν στην πόλη για πάνω από 2 μέρες. Ένα ποιοτικό παιδί που ξέρει ότι πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και πως να το κάνει αυτό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνει κάθε φορά 30 φάσεις και να βάζει καλάθι. Είναι πολύ καλός πασέρ, είναι πολύ καλός να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του, είναι πολύ καλός κατά την διάρκεια των τάιμ άουτ, είναι γενικά ένας ποιοτικός παίκτης που έχει όλο το πακέτο για μία ομάδα.

Για το αν «έφυγε» το άγχος με την νίκη και το πως ο φόβος της τιμωρίας επηρεάζει την ομάδα: Ένα ωραίο «ρητό» που είχαμε γράψει στο γραφείο μας, είναι «παιχνίδι με παιχνίδι». Οπότε πραγματικά, όλο το σταφ, αυτό έχουμε περάσει και στους παίκτες, πηγαίνουμε και βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι, σιγά σιγά θα το χτίσουμε. Διότι αν σκεφτόμαστε τι θα γίνει με την τιμωρία, ότι παίζουμε στην πρώτη αγωνιστική και δεν σκεφτόμαστε τις υπόλοιπες, το μυαλό μας θα είναι μπερδεμένο σε κάθε παιχνίδι και θα περνάμε την ίδια ψυχολογία και στους παίκτες. Οπότε, εμείς σαν σταφ, θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργούμε έτσι.

Τέλος, για την διακοπή διάρκειας τριών εβδομάδων: Ήταν θείο δώρο για όλη την ομάδα, ήταν ότι έπρεπε. Ήταν μετά από νίκη, αλλά τώρα θα γυρίσει ο Χάνλαν υγιής, να γυρίσει ο Σιδηροηλίας, να είμαστε όλοι επιτέλους στο 100% ύστερα από εβδομαδιαίους τραυματισμούς της ομάδας, γιατί και ο Κάουαν έχει γυρίσει το πόδι του πολλές φορές, ο Κέλι επίσης, κάποια από τα παιδιά που είναι από την αρχή εδώ όπως είναι ο Γουίλιαμς είναι από την αρχή της προετοιμασίας και είναι κουρασμένα, ο Όμηρος έχει γυρίσει το πόδι του και δεν είναι απόλυτα έτοιμος. Κι άλλα παιδιά έχουν πρόβλημα και η διακοπή ήταν ότι καλύτερο να ανασυνταχθούμε και εγκεφαλικά και σωματικά.

To Top