Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Το πρώτο διάγγελμα στο λαό της Βρετανίας (video)

Η 9η Σεπτεμβρίου 2022 είναι ακόμα μία ημερομηνία που γράφεται στην παγκόσμια Ιστορία, καθώς ο Κάρολος Γ’ απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο λαό της Βρετανίας ως βασιλιάς, μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο βασιλιάς Κάρολος δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, να τον υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Ελισάβετ.

«Στη διάρκεια της υπηρεσίας της βασίλισσας Ελισάβετ είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά της προόδου που μας κάνει σπουδαίους ως έθνη.

Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν σήμα κατατεθέν της βασιλείας της. Αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη της μητέρας μου και τιμώ τη ζωή της υπηρεσίας της. Ξέρω ότι ο θάνατός της φέρνει μεγάλη θλίψη σε τόσους πολλούς από εσάς. Και μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απεριόριστης απώλειας με όλους σας.

Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών. Τα τελευταία 70 χρόνια είδαμε την κοινωνία μας να αλλάζει.

Οι θεσμοί του κράτους άλλαξαν με τη σειρά τους. Όμως, μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων – για τα ταλέντα, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα των οποίων είμαι τόσο ανέκφραστα περήφανος – έχουν ευημερήσει και ακμάσει.

Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας παραμένουν επίσης, όπως και η ιδιαίτερη σχέση και ευθύνη του Κυρίαρχου απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας – την Εκκλησία στην οποία η πίστη μου είναι τόσο βαθιά ριζωμένη.

Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ», ανέφερε ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας ο Ουίλιαμ και η Κέιτ
«Με την Κάθριν δίπλα του, ο νέος μας πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας, ξέρω, θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τις εθνικές μας συνομιλίες, βοηθώντας να φέρουμε τους περιθωριακούς στο κεντρικό σημείο όπου μπορεί να δοθεί ζωτική βοήθεια. Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό.

Εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου, μπορώ μόνο να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και ειλικρινείς ευχαριστίες για τα συλλυπητήρια και την υποστήριξή σας. Σημαίνουν για μένα περισσότερα από όσα μπορώ ποτέ να εκφράσω.

Και στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου μεγάλο ταξίδι για να ενωθείς με τον αείμνηστο μπαμπά μου, θέλω απλώς να πω το εξής: ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την αφοσίωσή σας στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρετήσατε τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια. Μακάρι οι πτήσεις των Αγγέλων να σε τραγουδήσουν στην ανάπαυσή σου».

 

To Top