ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βεζένκοφ στο PRESSARIS σε μια… άλλη συνέντευξη: “Oι δύο μεγάλες νίκες, η παγίδα και το… ξύλο”

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία των κλασσικών ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, είναι ελάχιστες οι φορές που ένας 19χρονος έκρινε ένα παιχνίδι, πραγματοποιώντας μια τόσο σπουδαία και ώριμη εμφάνιση.

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ κέρδισε ένα προσωπικό στοίχημα το Σάββατο στην Πυλαία. Ήθελε να οδηγήσει τον Άρη σε μια νίκη επί του συμπολίτη και τα κατάφερε. Έκανε το παιχνίδι της ζωής του μέχρι το επόμενο αφού έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για τον θαυματουργό φόργουορντ των κίτρινων να σπάει το ατομικό ρεκόρ πόντων του.

Αυτό βέβαια λίγη σημασία έχει για τον ίδιο αφού η επιθυμία του είναι να κερδίζουν οι κίτρινοι ανεξάρτητα από τι θα κάνει ο ίδιος μέσα στο παρκέ. Όπως εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο PRESSARIS είναι διπλά χαρούμενος γιατί η ομάδα προσέφερε μεγάλη χαρά στον κόσμο της την τελευταία βδομάδα με τις δυο επιτυχίες επί του συμπολίτη.

To PRESSARIS συνάντησε τον πρώτο σκόρερ της φετινής Α1 λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο της Πυλαίας και λίγο πριν δειπνήσει μαζί με τον πατέρα του, τους εκπροσώπους του και τους συμπαίκτες του Νέιμικ και Πουλιανίτη. 

Ο Βεζένκοφ είπε αρκετά. Μίλησε για τον εαυτό του, το ΝΒΑ, τον Νέιμικ, αποκάλυψε τι συμβαίνει στις προπονήσεις που τον κάνει καλύτερο ενώ τόνισε ότι οι καλύτερες μέρες δε έχουν έρθει ακόμη για τον Άρη.

Έχετε αντιληφθεί τη χαρά που έχετε δώσει στον κόσμο με αυτές τις δυο νίκες επί του ΠΑΟΚ σε διάστημα έξι ημερών;

“Το να παίζεις στο Άρης-ΠΑΟΚ είναι κάτι το ιδιαίτερο και για μας τους αθλητές και για τον κόσμο. Είναι ξεχωριστό το συναίσθημα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο ντέρμπι και είναι πολύ ωραίο να το ζεις.

Ο δικός μας κόσμος τώρα που δεν υπάρχουν αυτά τα ντέρμπι στο ποδόσφαιρο απ΄αυτό ζει και χαίρεται πολύ όταν κερδίζουμε τον ΠΑΟΚ. Ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των αναμετρήσεων και τη σημασία που έχουν για τη Θεσσαλονίκη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που του δώσαμε χαρά.

Γνωρίζουμε πως έχουμε να παίξουμε 26 αγώνες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και κοιτάμε κάθε αναμέτρηση ξεχωριστά αλλά για τον κόσμο είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν μιλάμε γι΄αυτά τα δυο παιχνίδια”.

Πόσο ανεβάζουν τη ψυχολογία και τονώνουν την αυτοπεποίθηση σας αυτές οι δυο νίκες;

“Είναι δυο μεγάλες νίκες αλλά δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα. Εμείς έχουμε κερδίσει αρκετά παιχνίδια μέχρι τώρα και έχουμε χάσει από δυο ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά. Σίγουρα μας δίνουν αυτοπεποίθηση αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Ο προπονητής μας μάς μιλάει κάθε μερά γι΄αυτό και μόνο έτσι θα πετύχουμε”.

Ο Άρης κέρδισε τον ΠΑΟΚ δυο φορές στην κανονική διάρκεια της περιόδου για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2008-09. Πώς ηχεί αυτό στα δικά σου αυτιά;

“Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και ευχάριστο να αποτελείς μέρος της ιστορίας των αγώνων αυτών και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Τα φετινά Άρης-ΠΑΟΚ επειδή έγιναν τόσο κοντά χρονικά έδωσαν στον κόσμο ακόμη μεγαλύτερη χαρά. Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον πολύ ωραίο και οικείο. Ξέρουμε ότι η διοίκηση δουλεύει και προσπαθεί πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες για τον Άρη δεν έχουν έρθει ακόμη….”

Πώς ζήσατε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία με δυο ντέρμπι σε διάστημα σε έξι ημερών σε μια κατάσταση που θυμίζει πλέι οφ;

“Στο πρώτο ματς ήμασταν πολύ αγχωμένοι γιατί έπρεπε να το κερδίσουμε οπωσδήποτε. Ήταν ένα παιχνίδι, το οποίο θα μπορούσαμε να το χάσουμε. Στο δεύτερο δεν υπήρχε άγχος. Θέλαμε να παίξουμε καλά, να το ευχαριστηθούμε και ό,τι γίνει.

Ξέραμε πως θα αντιμετωπίσουμε εχθρικό περιβάλλον αλλά τα καταφέραμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η “δοκιμασία” ολοκληρώθημε με ιδανικό τρόπο για μας”.

Αισθάνεσαι καθόλου σαν τον αθλητή ομαδικού σπορ που κάθε βδομάδα “σπάει” το προηγούμενο ρεκόρ όπως συμβαίνει με σένα με τους πόντους που πετυχαίνεις; Τελικά είναι θέμα δουλειάς, συγκέντρωσης, νοοτροπίας;

“Πάνω απ΄όλα είναι ομαδική δουλειά. Το λέω για πρώτη φορά αλλά προπονούμαι με έναν παίκτη σαν τον Βασίλη Σίμτσακ, με τον οποίον παίζουμε πολύ ξύλο στην προπόνηση, πολλές φορές σε σημείο που απορεί και ο προπονητής!

Έτσι βελτιώνομαι και φυσικά μέσα από την ομαδική προσπάθεια. Εγώ προσπαθώ να δίνω ό,τι καλύτερο έχω για την ομάδα για να κερδίζουμε. Αυτό μετράει πάνω απ΄όλα είτε βάλω έναν είτε 20 πόντους. Το μόνο που θέλω είναι να κερδίζουμε και αφού τα καταφέρνουμε είμαστε χαρούμενοι και προχωράμε…”

Γιατί δήλωσες μετά το τέλος του αγώνα πως μια πολύ καλή εμφάνιση σε ένα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ ήταν για σένα κάτι σαν απωθημένο ή σαν προσωπικό στοίχημα;

“Γιατί δεν το είχα καταφέρει μέχρι τώρα. Γιατί σε πέντε Άρης-ΠΑΟΚ που είχα παίξει μέχρι τώρα είχα μείνει στα ρηχά. Σε αυτά τα παιχνίδια, στα οποία συμμετείχα κερδίσαμε μόνο μια φορά την περυσινή σεζόν στο Κύπελλο. Δεν είχα μπορέσει να συνδυάσω μια καλή εμφάνιση με μια νίκη ώστε να είμαι κι εγώ χαρούμενος και οι δίπλα μου”.

Έκανες ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Νέιμικ στην νίκη επί του ΠΑΟΚ. Για ποιον λόγο;

“Ο Ντρου κάνει πάντα τη “βρωμική” δουλειά και δεν τον ενδιαφέρει αν θα σκοράρει. Παίρνει ριμπάουντ, κάνει κοψίματα, παίζει ξύλο κάτω από τα καλάθια. Είναι πραγματικά κάτι το απίστευτο και το αξιοζήλευτο το πόσο δουλεύει αυτό το παιδί και πόσο φιλότιμο είναι τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Πιστεύω ότι μας έχει βοηθήσει πολύ όλους στην ομάδα”.

Πόσο δύσκολο είναι να μην επηρεάζεσαι από την παρουσία σχεδόν σε κάθε εντός έδρας αναμέτρηση του Άρη “απεσταλμένων” και σκάουτ ομάδων ΝΒΑ που έχουν καρφωμένο το βλέμμα τους πάνω σου;

“Δεν το γνωρίζω την ώρα του αγώνα και σ΄αυτό κάνει πολύ καλή δουλειά το γραφείο τύπου της ΚΑΕ αλλά και οι δημοσιογράφοι που δεν διαρρέουν την είδηση της παρουσίας κάποιων ανθρώπων από το ΝΒΑ στο γήπεδο. Δεν υπάρχει άλλωστε κάποιος λόγος να βγει αυτό προς τα έξω πριν το παιχνίδι.

Σκάουτ πάνε και έρχονται σε όλη την Ευρώπη. Με κολακεύει βέβαια αλλά αυτός είναι ένας μακρινός στόχος, τον οποίο θα κυνηγήσω αλλά τούτη τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ομάδα μου, ο Άρης, το περιβάλλον.

Αυτοί οι 18-19 που δουλεύουμε μαζί και σπαταλάμε καθημερινά τέσσερις-πέντε ώρες μαζί, μακριά από τις οικογένειες μας. Πραγματικά όταν κάτσεις να σκεφτείς το Σάββατο, μετά το παιχνίδι πόσο δύσκολο είναι να είσαι μακριά από την οικογένεια σου και την πατρίδα σου, όπως συμβαίνει με τους ξένους μας, συνειδητοποιείς πως τους αξίζει ένα τεράστιο μπράβο.

Όμως ακόμη δεν έχουμε κάνει τίποτα. Έχουμε παίξει 15 παιχνίδια και απομένουν άλλα 11. Πρέπει να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να είμαστε στο τέλος χαρούμενοι. Κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά με σοβαρότητα και συγκέντρωση”.

Κανείς δεν μιλάει από την αρχή της χρονιάς για στόχους ούτε προπονητής ούτε παίκτες. Ο Άρης εδραιώνεται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και βρίσκεται σε απόσταση ενός βαθμού από την τρίτη…

“Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να γινόμαστε καλύτεροι όλοι. Παίκτες και προπονητές. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλον πολλά πράγματα. Οι πιο έμπειροι μας συμβουλεύουν και μας μαθαίνουν πολλά. Εμείς θέλουμε να κερδίζουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι. Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο…”

Ο πατέρας σου που είναι μεγάλος παίκτης του παρελθόντος, τι σε συμβουλεύει;

“Τα άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος αναζητούν πάντα τα λάθη όσο καλό παιχνίδι κι αν κάνω με σκοπό να τα διορθώσω και να γίνω καλύτερος. Αυτό με κάνει περήφανο και με βοηθάει να καταλάβω ότι κάναμε ένα παιχνίδι καλό, εγώ και η ομάδα μου.

Το διασκεδάζουμε και το απολαμβάνουμε για μερικές μέρες και από την επόμενη μέρα ξεκινάμε προπόνηση. Τους ευχαριστώ πολύ που είναι στο πλευρό μου και με ανέχονται όπως συμβαίνει με όλους τους δικούς μου ανθρώπους. Τους ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτούς και τους φίλους μου δεν θα βρισκόμουν σε αυτό το σημείο”.

Πώς βλέπεις τον επόμενο αγώνα με τον Απόλλωνα, στην Πάτρα;

“Ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα με πολύ καυτή έδρα. Πρέπει να προσέξουμε πολύ γιατί είναι μια ομάδα που συχνά παίζει άναρχο μπάσκετ. Βασίζονται πολύ στα αθλητικά τους προσόντα και παίζουν πολύ το ένας εναντίον ενός. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να αναλύσουμε τον αντίπαλο, να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να πάμε στην Πάτρα για τη νίκη”.

To Top