Βουλή: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για την πρόταση μομφής

Η βαθύτατη πόλωση που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας, σημαδεύει από χθες το απόγευμα στη Βουλή τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο, πέραν των γνωστών κατηγοριών περί διαφθοράς ή και κακής διαχείρισης, είναι ότι ακόμα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της πανδημίας τώρα, εντάσσονται στη ρητορική αντιπαράθεση. «Κάθε μέρα χάνουμε και ένα Μάτι», είπε νωρίτερα σήμερα το πρωί από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη, συγκρίνοντας τον αριθμό των θανάτων ανθρώπων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, με τους θανάτους ημερησίως, τώρα, εξαιτίας της πανδημίας. Το θέμα των θανάτων δεν είναι η πρώτη φορά που με τρόπο επιθετικό μπαίνει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνιστά τώρα, ωστόσο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στις αιχμές των κυβερνητικών στελεχών που απαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας, υπενθυμίζει σκοτεινές στιγμές της προηγούμενης πολιτικής περιόδου. Αρχικώς αναφορά σε εκείνη την πυρκαγιά είχε κάνει ο πρώτος εκ των γαλάζιων ομιλητής κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης Ι. Μπουγάς, σήμερα το πρωί τη σκυτάλη πήρε πρώτος από την ΝΔ ο κ. Χρ. Κέλλας, ενώ και αργότερα το βράδυ χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, έλεγε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή σας στο Μάτι και στη Μάντρα με τους εκατόν είκοσι τέσσερις νεκρούς».

 

Διπολισμός και «απομόνωση»

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ με την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που δρομολόγησε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, στόχο έχει να διαμορφώσει συνθήκες μακράς προεκλογικής σύγκρουσης, εμφανίζοντας εαυτόν ως κύριο πυλώνα ενός διπολισμού απέναντι στη σημερινή κυβερνών παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «διμέτωπη» πίεση που ασκεί εμφανέστατα πλέον αφενός προς την ΝΔ και αφετέρου κυρίως στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σε αυτή την τακτική η απάντηση της ΝΔ είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση του που θα το φέρει «πίσω» από το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και οι άλλοι «θεωρητικώς» αποδέκτες της «επίθεσης φιλίας» ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, επί της ουσίας απαντούν αρνητικά στο κόμμα του κ. Τσίπρα. Έτσι, ενώ σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρουσιάσει απομονωμένη την ΝΔ στη Βουλή, διαμορφώνεται περιβάλλον «απομόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις στων οποίων τη συμπόρευση προσδοκά ο κ. Τσίπρας.

Πρώτος ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για την «διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Αμέσως μετά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Να υπάρξει μία ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Η πρώτη άρνηση ήρθε από τον κ. Κ. Σκανδαλίδη (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ): «Ο αντίπαλος του μικρού δικομματισμού που φθίνει, ο τροφοδότης μιας ανατροπής στους κατεστημένους τα τελευταία χρόνια συσχετισμούς είναι το Κίνημα Αλλαγής, είναι το ΠΑΣΟΚ. Και να ξέρετε, εν κατακλείδι, και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, και εσείς, κύριε Τσίπρα: Δεν επιστρέφουμε απλά από το παρελθόν, του οποίου σήμερα αναγνωρίζεται ξανά η αξία του και η προσφορά του από ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, αλλά ερχόμαστε από το μέλλον».

Στη συνέχεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την πρόταση δυσπιστίας ως τη μοναδική λύση, ως διέξοδο σε αυτήν την κατάσταση. Αυτή η πρόταση όμως εγκλωβίζει τη λαϊκή αγανάκτηση και να παραμείνει απλά και μόνο ο λαός ως παρατηρητής Θυμηθείτε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, “Η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται”. Και τι ήρθε; Το τρίτο και το πιο βάρβαρο μνημόνιο. Γιατί είναι δοκιμασμένες οι δυνάμεις και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Αλλά από κοντά είναι και άλλα κόμματα, διάττοντες αστέρες, κόμματα μιας χρήσης που καλλιεργούν αυταπάτες».

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η κυρία Σοφία Σακοράφα: «Καμία εναλλακτική, λοιπόν, καμία διέξοδος. Μία προσομοίωση πολιτικής μάχης, χωρίς πυρομαχικά, με ψεύτικα όπλα στα χαρακώματα της εξουσίας. Αυτή η ψευτοαντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, κανέναν εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, ο τρόπος ή η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής διαχείρισης. Το πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα είναι η πολιτική που εφαρμόζετε και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλει καμία ουσιαστική ή ριζική διαφοροποίηση».

Όπως προαναφέρθηκε, εκ μέρους της πλειοψηφίας, η απάντηση στις σφοδρές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπενθύμιση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας είπε: «Η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης είναι η “πρώτη φορά Αριστερά” κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Έπαιξε στα ζάρια τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Έκλεισε τις τράπεζες. Επέβαλε capital controls. Υπέγραψε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Υποθήκευσε την περιουσία της χώρας στους δανειστές για έναν αιώνα και φόρτωσε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες που θα πληρώνουν αυτή την ανεκδιήγητη κυβέρνηση για δεκαετίες».

Στη σημερινή συνεδρίαση που άρχισε στις 9 πμ. Πρώτος από την κυβέρνηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, σημείωσε μεταξύ άλλων; «Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος. Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ».

Πηγή: kathimerini.gr

To Top