«Γίνεται… παζάρι γύρω από τα στημένα»

Τα μειωμένα αντανακλαστικά των ελληνικών αρχών στο θέμα της αντιμετώπισης των στημένων αγώνων, καυτηρίασε ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Λέσχης Φίλων Άρη, Γιώργος Μποτζώρης, ο οποίος μίλησε στον «ΑΡΗΣ FM 92,8» με αφορμή την συμμετοχή της Λέσχης στην πρόσφατη Ημερίδα που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η FARE (Football Against Racism in Europe).

Η Ημερίδα, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, είχε ως θέμα «Fighting Fraud and Discrimination in Sport», δηλαδή την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και των διακρίσεων στον αθλητισμό. Η Λέσχη διένειμε στους ομιλητές και σε όλους τους προσκεκλημένους της Ημερίδας μια Συνοπτική Έκθεση των συμβάντων και των εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τους στημένους αγώνες το τελευταίο τετράμηνο στην Ελλάδα, καθώς και την αντιμετώπιση που επιδεικνύουν στο εκφυλιστικό αυτό φαινόμενο οι φορείς του ελληνικού ποδόσφαιρου, οι φορείς της ελληνικής πολιτείας, οι δικαστικές και λοιπές αρχές.

«Δε θα μπορούσαμε να λείψουμε από αυτή την εκδήλωση. Θα θέλαμε, βέβαια, να πούμε πόσο σωστά και έγκαιρα αντιμετώπισε το θέμα η χώρα μας το πρόβλημα των στημένων αγώνων, αλλά δυστυχώς είπαμε την αλήθεια, που είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά και δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε βάθος, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των ομάδων που θίγονται από τα στημένα παιχνίδια», είπε αρχικά ο κ. Μποτζώρης και συνέχισε:

«Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν φυσικά η Ελλάδα και η Τουρκία, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στη γειτονική χώρα βλέπουμε να υπάρχει ξεκάθαρη βούληση απέναντι στο θέμα. Εδώ, στο μυαλό ενός φιλάθλου μάλλον επικρατεί η εντύπωση ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το θέμα. Η Πολιτεία δεν έχει δείξει τι θέλει να κάνει με το θέμα των στημένων αγώνων. Η μοναδική ποινή που επιβλήθηκε γι’ αυτό το θέμα ήταν η αφαίρεση κάποιων βαθμών. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς για να προφυλάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, το έκανε η ΟΥΕΦΑ, αποβάλλοντας τον Ολυμπιακό Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προσβλέπουμε στο να πιέσει και στην συνέχεια, ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις και στη χώρα μας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπεύθυνος ανάπτυξης της Λέσχης Φίλων Άρη συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο κάποιοι να στήνουν αγώνες και να περιφέρονται ελεύθεροι, απαξιώνοντας τους θεσμούς και το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο ως προϊόν. Αν εμείς γελάμε μία φορά με αυτά που γίνονται, στην Ευρώπη γελάνε δέκα φορές μαζί μας, επειδή τα μαθαίνουν όλα. Δεν είναι δύσκολο να αποκτήσεις ‘σούπερ κοριό’, το δύσκολο είναι να εφαρμόσεις τις ποινές για τα αδικήματα που θα αποκαλύψει και θα επιβεβαιώσει ο ‘σούπερ κοριός’. Εδώ, αυτό που βλέπουμε είναι ένα… παζάρι γύρω από τις τιμωρίες των εμπλεκόμενων ομάδων. ‘Τι να κάνουμε, πώς να το κάνουμε και πώς να μη θίξουμε την άλλη ομάδα. που έρχεται από πίσω’. Όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται…».

Επιπλέον, σχολίασε τον τραγέλαφο με την «ομάδα Α» και «ομάδα Β», που υποχρέωσε τον Άρη σε αγωνιστική αποχή τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα: «Υπάρχουν επιπτώσεις αγωνιστικές, αλλά και οικονομικές, αφού οι ομάδες βγαίνουν εκτός προγραμματισμού όταν αναβάλλονται οι εντός έδρας αγώνες τους, από τους οποίους θα είχαν έσοδα».

Ο εκπρόσωπος της Λέσχης τόνισε επίσης ότι το περιβόητο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να επικρατεί η ατιμωρησία: «Είναι λάθος η αντίληψη ότι οι φορείς του ποδοσφαίρου έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να επιβάλουν την αυτοκάθαρση. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνά το θέμα και να επιδιώκει να θεσπίσει κανόνες, αλλά εμείς να μιλάμε για το αυτοδιοίκητο και την αυτοπροστασία ποδοσφαίρου. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση συγκρότησης μιας ‘λευκής βίβλου’ για τους στημένους αγώνες».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Λέσχη ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ να πριμοδοτούνται οι σύλλογοι που διοικούνται με δημοκρατικό, διαφανή τρόπο: «Ζητήσαμε να επιβραβευθούν οι ομάδες που έχουν συμμετοχική διοίκηση, ώστε στο κοντινό μέλλον να λαμβάνουν μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση από την ΟΥΕΦΑ. Να πριμοδοτούνται μέσω μιας ειδικής βαθμολογίας για το μοντέλο διοίκησης που έχουν επιλέξει. Είναι διαφορετικό να κουβαλούν έναν σύλλογο στις πλάτες τους οι οπαδοί και διαφορετικό να διοικείται από ένα μεγιστάνα που μπορεί να έχει ύποπτο παρελθόν».

Τέλος, ο κ. Μποτζώρης μίλησε για την σκέψη διοργάνωσης εκδηλώσεων από τη Λέσχη στο προσεχές μέλλον, με στόχο την ενημέρωση των φίλων της ομάδας: «Έχουμε στην σκέψη μας να να κατέβουμε νότια, στην Αθήνα, ίσως στην Κρήτη, αλλά αυτό θα συμβεί όταν θα γίνουν εντονότερες οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Άρη, ώστε να είναι μεγαλύτερο και το ενδιαφέρον του κόσμου».


To Top