ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιαννόπουλος: “Ο Άρης εφάρμοσε τους νόμους του κράτους, αμφιλεγόμενη η στάση της ΕΠΟ”

Ο δικηγόρος Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους «κιτρινόμαυρους» στο CAS, επισήμανε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες γρήγορα ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των συμβολαίων τονίζοντας πως ο Άρης πρέπει να προσέξει να μην μείνει εκτεθειμένος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Τα δικαστήριο λειτουργούν κανονικά;

Έχουν ξεκινήσει σε κάποιες διαδικασίες, εκκρεμεί ακόμη το οριστικό «άνοιγμα» το οποίο θεωρώ ότι θα ολοκληρωθεί και με την πάροδο του Ιουνίου.

Είστε κοντά και γνωρίζετε τα πράγματα και κυρίως τα προβλήματα του Άρη.

Νομίζω ότι αν δεν έχουμε προβλήματα ένα καλοκαίρι θα είναι εξαιρετική πρωτοτυπία και δεν θα μας αρέσει κιόλας (γέλια). Εύχομαι κάποια στιγμή να το αφήσουμε αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά, θα δούμε.

Θα θέλαμε την δική σας τοποθέτηση διότι γίνεται λόγος για την εφαρμογή της νομιμότητας κυρίως στον ποδοσφαιρικό Άρη. Ο Άρης ακολούθησε τον νόμο και τώρα είναι «αγκαλιά» με ένα απύθμενο βάρος.

Κοιτάξτε, θα πρέπει να διαχωρίσουμε το εξής. Ένα σκέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το τυπικό και ένα άλλο το ουσιαστικό. Προφανώς ο Άρης αυτή την στιγμή, μη έχοντας προβεί σε κάποιες διαδικασίες εγκαίρως κατά τον χρόνο που έπρεπε όταν προέκυψε το θέμα της επέλασης της δικαστικής απόφασης του Σιστόν και των άλλων παικτών, είναι εκτεθειμένος ως προς το γεγονός ότι δεν το έθεσε εγκαίρως στο αρμόδιο δικαστήριο και κατά συνέπεια τώρα ίσταται το ζήτημα του να έχει μεν δίκιο ουσιαστικά αλλά ενδεχομένως αυτό να μην μπορεί να εξεταστεί σε αυτό το χρονικό σημείο. Το άλλο σημείο στο οποίο έρχομαι, είναι φυσικά το ουσιαστικό. Θεωρώ ότι ο Άρης έχει δίκιο. Μένει τώρα να αποτυπωθεί με επάρκεια το εάν αυτό το δίκιο θα εξεταστεί σε αυτό το χρονικό σημείο και από το CAS.

Η οικογένεια του Άρη εκφράζει την άποψη ότι θέλει να δοθεί μια πολιτική λύση για να αναγνωρίσει και η κυβέρνηση τα λάθη της με μια «ένοχη» παρουσία της ΕΠΟ στην προκειμένη περίπτωση.

Είναι πραγματικά πολύ αμφιλεγόμενη αυτή η στάση της ΕΠΟ, θα πρέπει να εξεταστεί και να αποτυπωθεί με ακρίβεια για το ποιος είναι ο ρόλος της σε αυτή την διαδικασία. Είναι κρίσιμο και επί τοις πράγμασι και για τα επιχειρήματα τα οποία θα κομίσει ο Άρης στο CAS δεδομένου ότι όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι είναι τελείως διαφορετικό το να επικαλεστεί ότι δεν είχε εγκαίρως γνώση των συγκεκριμένων ενεργειών μέσω της εμπλεκόμενης αθλητικής ομοσπονδίας ή είχε. Στην περίπτωση που μπορεί να αποδείξει ότι δεν έλαβε εγκαίρως γνώση ή έλαβε γνώση με αμφιλεγόμενο τρόπο, θα τεθεί υπό διαφορετικό πρίσμα και οπτική γωνία ακόμη και η ουσιαστική εξέταση του επιχειρήματος του. Το «κλειδί» είναι ο Άρης να πετύχει την εξέταση του νομικού ζητήματος κατά την γνώμη μου που είναι βέβαια ότι η νέα ΠΑΕ είναι διακριτό πρόσωπο σε σχέση με την παλαιά.

Αυτό είναι ξεκάθαρο έτσι;

Θεωρώ πως δεν επιδέχεται ουδεμίας αμφιβολίας. Ακόμη και με την εκδοχή ότι το Αθλητικό Δικαστήριο θα εξετάσει πρώτα το Εθνικό Δίκαιο, νομίζω ότι είναι προς την κατεύθυνση της αποδοχής της διαδικασίες υπέρ του Άρη. Βέβαια, επαναλαμβάνω με την επιφύλαξη που έχει να κάνει με την απώλεια ενδεχομένου δικαιώματος ως εκ της μη έγκαιρης προβολής του στο CAS κατά της απόφασης όταν είχε πρωτοκοινοποιηθεί.

Ο Άρης λοιπόν θα μπορούσε να συμπεριλάβει ότι παραπλανήθηκε ή ότι παρασύρθηκε;

Δεν μπορώ να το πιστοποιήσω αυτό στο μέτρο που δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά αλλά ασφαλώς όλο αυτό το ζήτημα τελεί υπό έλεγχο, υπό έρευνα υπό διερεύνηση και είναι θέμα του Άρη αν μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Θα πρέπει δηλαδή να το ψάξει καλύτερα και ο ίδιος ο Άρης χωρίς φυσικά να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα κάτι ή ότι αυτό συντρέχει.

Αν δικαιωθεί ο Άρης αλλά αποδειχθεί ότι συμπαρασύρθηκε από τις ενέργειες της ΕΠΟ, θα μπορούσε να κινηθεί νομικά μια ΠΑΕ σε βάρος της ομοσπονδίας;

Εδώ είναι ένα ζήτημα το οποίο εν πάση περιπτώσει εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες που αποτρέπουν τις ΠΑΕ από το να διεκδικούν το δίκαιο τους στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια έναντι της ΕΠΟ ή των οργάνων της. Είναι βέβαια ένα ζήτημα που θεωρώ πως δεν έχει απασχολήσει παλιότερα σε αντίστοιχο επίπεδο, το δείγμα της αδικοπραξίας σε αυτό το επίπεδο εις βάρος της ΕΠΟ, είναι υπό διερεύνηση. Πάντως, υπάρχει το θέμα του ρίσκου του να θεωρηθεί ότι ο Άρης κάνει ενέργειες που είναι αποτρεπτικές από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της ομοσπονδίας και της σχέσης της με τους αθλητικούς συλλόγους.

Έχει φτάσει ο φάκελος του Άρη στα χέρια του Γιώργου Γεραπετρίτη και υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης ότι θα μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα μνημόνιο συμφωνίας το οποίο φυσικά θα προσυπογράψει φυσικά και η FIFA.

Είναι σαφές ότι θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθεί το σύνολο της συγκεκριμένης διαφοράς. Εδώ η διαφορά είναι σαφής και έχει να κάνει με την αποδοχή εκ της νέας ΠΑΕ του χρέους που έχει η παλαιότερη ΠΑΕ προς τους συγκεκριμένους αθλητές και το δεύτερο σκέλος είναι το ζήτημα της μη εκτέλεσης της απόφασης αυτής, όπως αποτυπώθηκε μέσω της μη έκδοσης δελτίου στον αθλητή Ντουρμισάι και της προσφυγής του Άρη στο Αθλητικό Δικαστήριο για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικά ως προς το δεύτερο ζήτημα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Άρης έκανε όποια νόμιμη ενέργεια είχε στην «φαρέτρα» του για να πετύχει το δίκαιο του και το δεύτερο ζήτημα είναι χωρίς αμφιβολία παρακολουθηματικό του πρώτου. Δεν θα υπήρχε το δεύτερο ζήτημα εάν είχε επιλυθεί το πρώτο και είχε κριθεί η νομιμότητα της νέας ΠΑΕ σε σχέση με την παλαιότερη. Με αυτή την εκδοχή, συμφωνώ πως ως «πακέτο» η συγκεκριμένη διαδικασία, ασφαλώς και μπορεί να συμπεριληφθεί στο μνημόνιο ρυθμίζοντας φυσικά το θέμα της οφειλής του Άρη σε σχέση με τον Σιστόν και τους υπόλοιπους αθλητές και επομένως καθίσταται μάλλον αναγκαίο να συμπεριληφθεί και η δεύτερη περίπτωση που είναι παρακολουθηματική της πρώτης και εννοώ το θέμα Ντουρμισάι.

Άρα η υπόθεση Ντουρμισάι μπορεί να έχει θετικές προεκτάσεις;

Ασφαλώς! Νομίζω ότι το ζήτημα Ντουρμισάι προέκυψε μόνο σε συνέχεια της κύριας υπόθεσης. Βέβαια πρέπει να τονίσω ότι αυτό το ζήτημα ασφαλώς μπορεί να εξεταστεί στο CAS υπό την εκδοχή ότι ο Άρης προσέβαλε on time την σωστή απόφαση αυτή δηλαδή που λέει πως έγινε παραβίαση των κανονισμών που έθεσε ο Άρης. Στην προκείμενη περίπτωση δε, είναι ξεκάθαρο το δίκιο του Άρη. Ο Άρης τι έκανε; Ακολούθησε τις εντολές της Εθνικής Νομοθεσίας, προσέφυγε στο αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο, το Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή του και η ΕΠΟ εξέδωσε το δελτίο. Αν θα μπορούσε να εγκαλέσει κανείς για παραβίαση κανονισμών κάποιον, αυτός θα ήταν η ΕΠΟ και όχι ο Άρης.

Επομένως υπό αυτή την εκδοχή και με το δεδομένο ότι δεν θα υφίστατο τέτοια περίπτωση αν είναι εγκριθεί το δίκιο του Άρη στην πρώτη περίπτωση, νομίζω ότι ως πακέτο μπορεί να συμπεριληφθεί όλο αυτό το ζήτημα στο μνημόνιο και βέβαια θα ήταν ευχής έργον διότι δεν ξέρω τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την εκδίκαση στο CAS, πόσο θα τραβήξουν, μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα εάν η δικαστική διαδικασία (την οποία δεν πρέπει να φοβάται ο Άρης) «τραβήξει» σε βάθος χρόνου.

Ο Κωνσταντίνος Ζέμπερης επικεφαλής του νομικού επιτελείου του Άρη, είχε σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν.

Έχουμε γνωριστεί και στο παρελθόν. Βεβαίως είχε σημαντικές επιτυχίες και είναι ένας άνθρωπος που εξειδικεύεται απόλυτα στο συγκεκριμένο κομμάτι!

Το CAS όπως έγινε γνωστό δεν θα εκδικάσει καμία ελληνική υπόθεση μέχρι τις 24 Αυγούστου ωστόσο, επίσημη πηγή διευκρίνισε ότι μπορεί εφόσον ολοκληρωθούν κάποια στάδια, μπορεί να συμπεριληφθεί κάποια υπόθεση εμβόλιμα, δηλαδή πριν τις 24 Αυγούστου.

Ασφαλώς και είναι κάτι που θα πρέπει να ζητήσει κα ο Άρης με την κατάθεση της προσφυγής του, πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε την επίσπευση της διαδικασίας διότι σαφώς και υπάρχει θέμα εννόμως να συζητηθεί η υπόθεση του νωρίτερα γιατί είναι προφανές πως αν δεν συζητηθεί η υπόθεση του μέσα στο καλοκαίρι, ο Άρης θα χάσει την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα ουσιώδη αποτελέσματα που θα έχει η εκτέλεση αυτής της απόφαση στον σύλλογο.

Επομένως εάν υπάρχει και η πολιτική βούληση και ακολουθηθεί η ουσία των νόμων, ο Άρης θα δικαιωθεί;

Ασφαλώς ο Άρης εφήρμοσε την Εθνική Νομοθεσία. Είναι εκπληκτικό τώρα το να συζητάμε για το εάν ο Άρης έπραξε ορθώς, για το εάν παραβίασε κανονισμούς ή οτιδήποτε άλλο. Είναι συζητήσεις που δεν έχουν κανένα νόημα. Διαχώρισα όπως είδατε και παραπάνω το ζήτημα της έγκαιρης προσκόμισης αυτών των επιχειρημάτων στα αρμόδια αθλητικά όργανα, το οποίο νομίζω ότι είναι και το βασικό πρόβλημα του Άρη αυτή την στιγμή.

Έχετε κάποια γνώση σε θέματα μπάσκετ; Γνωρίζουμε ότι είχατε και μια συνεργασία εκτός Άρη με τον κύριο Γουλιέλμο.

Δεν έχω καμία γνώση για το θέμα μπάσκετ, πραγματικά και δεν ξέρω και τι γίνεται σε αυτό το κομμάτι του αθλητισμού στην χώρα μας, είναι πολύ «θολά» τα πράγματα. Αυτό που θέλω είναι να εκφράσω και εγώ όπως και όλος ο κόσμος της αγωνία μου για τον σύλλογο γιατί ό,τι πρέπει να γίνει, σαφώς πρέπει να γίνει γρήγορα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και όσο ακόμη η κατάσταση είναι θολή και μη επεξεργασμένη σε σχέση με την επόμενη μέρα της.

Φαντάζομαι αναφέρεστε στο θέμα των μετοχών.

Ασφαλώς, θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των μεγαλομετόχων και των υπόλοιπων που ενδιαφέρονται για να «τρέξουν» απ’ότι έχω αντιληφθεί τον σύλλογο, να υπάρξει συμφωνία και ομόνοια και ενδεχομένως και συνεργασία. Αλλά ξεκάθαρα δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ό,τι είναι να γίνει, να γίνει για το καλό του συλλόγου.

Θα πρέπει άμεσα να γίνει μια γενική συνέλευση για να ανακοινωθεί και το πλάνο σωστά;

Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να προταθεί η κίνηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για να προχωρήσει η επόμενη μέρα με την απόλυτη συνεννόηση και ομόνοια και του μεγαλομετόχου και των υπολοίπων που θέλουν να εμπλακούν στην συγκεκριμένη διαδικασία. Και αυτό που ζητάει ο κύριος Γουλιέλμος σε σχέση με το πλάνο και την διαχείριση των μετοχών είναι εύλογο και νομικά και ουσιαστικά.

Βλέπετε «φως στο τούνελ»; Ποιο είναι το ένστικτο σας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το μέλλον δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Αυτό που μπορούμε κάθε φορά να κοιτάμε είναι το παρελθόν και να βλέπουμε τι λάθη έχουν γίνει, να είναι στην διακριτική μας ευχέρεια ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Προσωπική μου άποψη, ο σύλλογος δεν θα πρέπει να αναμένει τις διαδικασίες ούτε στο CAS ούτε το μνημονίου. Θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την επόμενη μέρα διότι δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια το χρονικό περίγραμμα όλων αυτών των διαδικασιών και ο Άρης δεν θα πρέπει να βρεθεί προ εκπλήξεως. Έχω την αίσθηση ότι έως τις 30 Ιουνίου είναι το θέμα της ανανέωσης των συμβολαίων. Εφόσον αυτό το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί και είναι διατυπωμένο εγγράφως, νομίζω ότι ο Άρης πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει αυτές τις διαδικασίες που είναι καίριας σημασίας για τον σύλλογο. Θα πρέπει να διασφαλίσει το μίνιμουν του μέλλοντος του που θεωρώ πως περνά από αυτή την διαδικασία των ανανεώσεων.

Αντιλαμβάνεστε ότι το ρίσκο του να περάσει η 30η Ιουνίου και να μην έχει την δυνατότητα ο Άρης να υλοποιήσει κάτι ως plan C, θα είναι πραγματικά τραγικό. Γιατί αν πούμε ότι ο Άρης κάποια στιγμή ολοκληρώνει αυτές τις διαδικασίες και δικαιώνεται μετά ή κοντά στο πέρας της μεταγραφικής περιόδου, δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να κινηθεί.

Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος ο Άρης θα δικαιωθεί αλλά το ζητούμενο είναι αυτή η δικαίωση να μπορεί να μετουσιωθεί σε ουσιαστική πράξη!

To Top