ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Γιατί απειλεί με “λουκέτο” ο ΕΣΑΚΕ, ποιο είναι το καθαρό ποσό που προβλέπεται για τον Άρη από το στοίχημα

Μέχρι τα άκρα είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στον ΕΣΑΚΕ, αν δεν ισχύσουν όσα ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, σχετικά με την κατανομή των χρημάτων από τη φορολόγηση του στοιχήματος. Στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και το “λουκέτο” στη Basket League, όπως ειπώθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, που έγινε, μέσω τηλεδιάσκεψης.  

Τη Δευτέρα (23/01) ανακοινώθηκε ότι τα 62 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία των κερδών τυχερών παίγνιων στον αθλητισμό θα μοιραστούν ισόποσα. Δηλαδή 31 εκατομμύρια στον επαγγελματικό και άλλα τόσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από τα 31 εκατομμύρια για τις τέσσερις επαγγελματικές λίγκες η Super League 1 θα λάμβανε 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Super League 2 5,27 εκατομμύρια ευρώ, η Basket League 4,65 και η Volley League 2,48 εκατομμύρια ευρώ.

Η Super League 1, ωστόσο, η οποία απουσίασε από τη συνάντηση, με επιστολή της προς τον κ. Αυγενάκη ζήτησε οι ομάδες της να λάβουν το ίδιο ποσό, που είχαν εισπράξει, πριν από δυο χρόνια,  δηλαδή 1,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστη άρα συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ, 4,5 περισσότερα από αυτά που της δίνει αυτή τη στιγμή το κράτος τα οποία χρήματα και ζητάει είτε να αφαιρεθούν από τα χρήματα, που έχει λαμβάνειν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, είτε να μειωθούν από τις άλλες λίγκες! Ο κ.Αυγενάκης όμως υπεραμύνθηκε της απόφασης του για ισόποση κατανομή των χρημάτων σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Μετά όμως από πιέσεις που δέχθηκε από παράγοντες ομάδων της Super League κάλεσε σε συνάντηση τους προέδρους των τεσσάρων λιγκών, συνάντηση η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, απουσία, όμως του εκπροσώπου της Super League, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τη Super League να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας, ενημερώνοντας για τις αδιαπραγμάτευτες, όπως ανέφερε θέσεις της.

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνάντηση των τριών εκ των τεσσάρων προέδρων λιγκών δεν βρέθηκε η χρυσή τομή, με τον κ.Αυγενάκη να ζητάει από τους παράγοντες να συναντηθούν μεταξύ τους και να τα… βρουν και ενημερώνοντας πως αν προκύψει αδιέξοδο θα ζητήσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση!

Στον ΕΣΑΚΕ φυσικά άρχισαν να τους ζώνουν… φίδια πως ερήμην τους θα γίνει ανακατανομή προς όφελος του ποδοσφαίρου και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα χθες, αποφασίστηκε να τηρηθεί σκληρή στάση, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όσα εξ αρχής ανακοινώθηκαν από τον κ.Αυγενάκη. Και σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση των χρημάτων των ομάδων, που έχει λαμβάνειν κάθε ομάδα της Basket League να φτάσουν μέχρι και στο “λουκέτο” στο πρωτάθλημα, ως έσχατη λύση.

Χθες το βράδυ, μάλιστα η λίγκα του μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως “οι ομάδες της Basket League, κατά κοινή παραδοχή όλων, αδικήθηκαν από την πρώτη εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούσαν βάση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Έχοντας λοιπόν ήδη αδικηθεί δεν θα δείξουν καμία ανοχή σε νέα αδικία, δεν θα μπουν σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά θα απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται” και καταλήγει αναφέροντας: “άλλωστε,  σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΓΓΑ, σκοπός είναι «η δίκαιη κατανομή» και όχι πάλι να ευνοηθούν κάποιοι εις βάρος του μπάσκετ”.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το bnsports, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της λίγκας κ. Γαλατσόπουλος τις 12 ομάδες του πρωταθλήματος στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, ο ΕΣΑΚΕ, βάσει της κατανομής των 4.650.000 ευρώ, θα λάβουν: 

Από περίπου 510.000 ευρώ οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, λόγω της παρουσίας τους στην Ευρωλίγκα, από 435.000 έως 455.000 ευρώ  Προμηθέας, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Περιστέρι, που έπαιξαν ή παίζουν ακόμη στην Ευρώπη και από 381.000 οι υπόλοιπες έξι ομάδες. Από τα παραπάνω χρήματα θα γίνει παρακράτηση 7%, επομένως τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι ομάδες είναι τα εξής:

Ολυμπιακός 479.099 ευρώ
Παναθηναϊκός 471.150 ευρώ
Προμηθέας 423.455 ευρώ
ΑΕΚ 418.155 ευρώ
ΠΑΟΚ 404.907 ευρώ
Περιστέρι 404.907 ευρώ
Άρης, Κολοσσός, Λαύριο, Απόλλων Πάτρας, Ιωνικός Νίκαιας και Καρδίτσα από 354.562 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως από τα χρήματα αυτά, αν και όποτε μοιραστούν θα εξαιρεθούν, μέχρι να βγει οριστικό πόρισμα, ομάδες που εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων, στην προκειμένη περίπτωση Κολοσσός Ρόδου και Ιωνικός Νίκαιας, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του μεταξύ τους αγώνα που έφτασε μέχρι την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Ο κ. Γαλατσόπουλος ενημέρωσε τις ενδιαφερόμενες ομάδες όταν ρωτήθηκε σχετικά πως σύμφωνα με την πληροφόρησή του θα υπάρξει εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

To Top