Γιατί είναι κρίσιμα τα ραντεβού στην Αθήνα – Ποιο είναι το κλειδί για το άρθρο 99

Η… εξόρμηση στην Αθήνα για την υπόθεση του άρθρου 99 βρίσκεται σε εξέλιξη. Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και τις επόμενες δέκα μέρες θα δοθεί μια σκληρή μάχη στην πρωτεύουσα, με μια σειρά από κρίσιμα ραντεβού.

Σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα η πρώτη κιτρινόμαυρη «αποστολή», την ώρα που κλείστηκε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή παράγοντες του Άρη (Κατσιαούνης, Ζαμπέτας και Γρόλλιος) με την παρουσία του νομικού Αργύρη Αργυριάδη, ο οποίος είναι πλέον ο βασικός συντονιστής της προσπάθειας για το άρθρο 99, δίνουν την πρώτη μάχη στην πρωτεύουσα προκειμένου να ξεκινήσουν την προεργασία για να «κλειδώσει» το θέμα των χρεών προς την πολιτεία. Στόχος να ανάψει το φως για τις ρυθμίσεις των 90 και 60 δόσεων προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ αντίστοιχα.

Θα είναι η πρώτη πράξη από μια σειρά ενεργειών, οι οποίες θα κορυφωθούν με την συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Με τον Μαυραγάνη κλείστηκε ραντεβού για τις 19 Οκτωβρίου, όπου θα συζητήσουν για όλα τα θέματα (οικονομικής φύσεως) που τους απασχολούν. Από τις οφειλές της ΠΑΕ προς το δημόσιο, μέχρι την υπαγωγή στο άρθρο 99.

Οι κίτρινοι επεδίωξαν αρχικά να συναντηθούν απ’ ευθείας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, λόγω της παρουσίας στην Αθήνα της Τρόϊκας.

Το κλειδί για το άρθρο 99 είναι τα χρέη προς την πολιτεία. Η μεγάλη προσπάθεια της ΠΑΕ Άρης και των νομικών που έχουν επιφορτιστεί την πλήρη υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα επικεντρώνεται κυρίως στις οφειλές προς το δημόσιο, από τη στιγμή που αυτές αγγίζουν το 55% του συνολικού χρέους.

Για τον λόγο αυτό η πορεία των συναντήσεων με την πολιτεία, εφόσον ανοίξει τον δρόμο για τον διακανονισμό των χρεών θα «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις για το άρθρο 99.

Όπως σημειώνουμε σε άλλο ρεπορτάζ οι κίτρινοι δεν παύει όμως, να εργάζονται και προς την κατεύθυνση συμφωνίας-διακανονισμών με μια σειρά από τους δεκάδες πιστωτές που έχουν λαμβάνειν από την ΠΑΕ.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 15 υπογραφές σε διακανονισμούς με πιστωτές, μέσα σε λίγες μέρες. «Φυσικά δεν αρκούν, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα που μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια» σχολίασαν στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με τη δύσκολη και μακροχρόνια αποστολή.

Στην παρούσα φάση προτιμότερο είναι να γίνουν πράξεις. Τα λόγια περισσεύουν…

 

 

To Top