Γιατί οι ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη «βάφτηκαν» πορτοκαλί (video)

Οι εμβληματικές ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, αλλά και το μνημείο των γυναικών του Ζαλόγγου λούστηκαν σε τόνους φωτεινού πορτοκαλί χρώματος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με την UNESCO, η παγκόσμια ημέρα που καθιερώθηκε με αφορμή την στυγνή δολοφονία τριών γυναικών από το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας στις αρχές του ‘80, έχει ως σύμβολο την ομπρέλα και ως βασικό χρώμα το πορτοκαλί.

Ήταν λοιπόν επόμενο, το εντυπωσιακό έργο τέχνης που δεσπόζει στην παραλία Θεσσαλονίκης, οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου να πάρουν για την 25η Νοεμβρίου πορτοκαλί απόχρωση. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλησε να στείλει με αυτόν τον τρόπο το δικό του μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Οι ομπρέλες αποτελούν κεντρικό σύμβολο στις τελετές μνήμης και ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η UNESCO, κάτω από μια ομπρέλα, όλοι ενωμένοι, για να καταπολεμήσουμε τη σωματική, λεκτική και συναισθηματική βία, τόσο ψηφιακά όσο και εκτός διαδικτύου και να πούμε «όχι» στη βία κατά των γυναικών.

Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ, για μια συμβολική κίνηση του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

To Top