ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Η Μ. Βρετανία έσπασε κατάρα 37 χρόνων με την σπουδαία νίκη της κόντρα στην Ελλάδα!

Η Εθνική Ανδρών δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα των προκριματικών για το παγκόσμιο κύπελλο του 2023 καθώς ηττήθηκε 78-69 από την Μ. Βρετανία, σε μια ιστορική βραδιά για το βρετανικό μπάσκετ.

Η αναμέτρηση στο Νιουκαστλ εξελίχθηκε σε μια ιστορική εμφάνιση για την Μ. Βρετανία, η οποία με τη νίκη της κόντρα στην «επίσημη αγαπημένη» όχι μόνο ξεκίνησε δυναμικά ενόψει της συνέχειας των «παραθύρων» αλλά και κατάφερε να ρίξει στο «καναβάτσο» την Ελλάδα έπειτα από το μακρινό 1984.

Ήταν 20 Μαΐου του 1984 όταν η Εθνική των Γκάλη-Γιαννάκη-Φιλίππου και των άλλων παιδιών (Φασούλα-Κατσούλη- Ανδρίτσο-Σταυρόπουλο) αντιμετώπισε για πρώτη φορά την Μ. Βρετανία σε επίσημο ματς. Η αναμέτρηση έγινε στα πλαίσια του προολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, με την Ελλάδα να ηττάται από την Μ. Βρετανία 104-106 με «δήμιους» τον Καρλ Τάθαμ και τον Μάρτιν Κλαρκ. Για την ομάδα του Κώστα Πολίτη κορυφαίοι ήταν οι Γκάλης (45π.)- Κατσούλης (20π.)-Γιαννάκης (12π.) και Φασούλας (12π.).

Αυτή ήταν και η μοναδική νίκη των Βρετανών κόντρα στην Ελλάδα σε 11 αναμετρήσεις, μέχρι η χθεσινή βραδιά να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του βρετανικού μπάσκετ.

Βασικός πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους ήταν ο παλιός μας γνώριμος Τέντι Οκερέαφορ, που «σκότωσε» την Ελλάδα με 19 πόντους, 4/4 3-π. και ποσοστό ευστοχίας στα σουτ 77.8%! Δημήτρης Αγραβάνης (19π.) και Νίκος Γκίκας (14π.) ήταν οι μοναδικοί διασωθέντες για την ομάδα του κόουτς Καμπερίδη, σε μια άσχημη βραδιά για την ιστορία της Εθνικής Ανδρών.

To Top