ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Γιατί FIBA και Τσάμπιονς Λιγκ; Οι απαντήσεις του Γάλλου προέδρου της ομοσπονδίας είναι μέρος των “πιστεύω” του Λάσκαρη

Γιατί Τσάμπιονς Λιγκ; Γιατί FIBA; Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Ζαν Πιέρ Σιουράτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Equipe εξήγησε ακριβώς για ποιους λόγους θα πρέπει οι ομάδες να επιλέξουν τη νεοσύστατη διοργάνωση και πολλά από αυτά που είπε βρίσκονται στην επιχειρηματολογία του Νίκου Λάσκαρη.

Ο Γάλλος παράγοντας τόνισε αρχικά: “Υπερασπίζομαι ένα πρότζεκτ το οποίο υποστηρίζει τις σωστές αθλητικές αξίες και στόχους στο αναπτυσσόμενο γαλλικό μπάσκετ. Δεν είμαστε οι κακοί τύποι. Αν στην Ευρωλίγκα θέλουν να ζήσουν μόνοι τους, μακριά από όλους και με μία κλειστή λίγκα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα τους αφήσουμε όμως να επιχειρήσουν να εξαγοράσουν όλα τις ευρωπαϊκές ομάδες”.

Ο Ζαν Πιέρ Σιουράτ εξήγησε πως “θέλουμε να χτίσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όχι να το διαιρέσουμε. Αν αποδεχθούμε να ακολουθήσουμε τον κύριο Μπερτομέου τι θα συμβεί; Κι αν επιλέξει να αλλάξει τους κανόνες του αθλήματος; Τις διαστάσεις του γηπέδου; Αν θέλει οι αγώνες να παίζονται τα σαββατοκύριακα; Θα επιτρέψει τους παίκτες από τις διοργανώσεις του να ελευθερώνονται για να συμμετέχουν στις Εθνικές ομάδες μεσούσης της περιόδου; Υπό το νέο σύστημα της FIBA, θα πρέπει να προκριθείς στο Μουντομπάσκετ και μόνο έτσι θα μπορείς να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαφορετικά είσαι εκτός για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι της Ευρωλίγκας, που δεν θα αφομοιώσει το νέο καλεντάρι. Υπάρχει λογική σε αυτό που κάνει η FIBA για την μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή. Και υπάρχει χώρος για όλους”.

jean_pierre_siutat_france

Για τον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας που μίλησε ξεκάθαρα και με επιχειρήματα αθλητικά και όχι οικονομικά τα εγγυημένα συμβόλαια που δίνει η Ευρωλίγκα πληγώνουν το μπάσκετ. “Σήμερα, η Ευρωλίγκα προτείνει στις ομάδες από όλη την Ευρώπη εγγύηση για τρία χρόνια συμμετοχής στο Γιούροκαπ, ανεξαρτήτως της κατάταξής τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Άρα δεν υπάρχουν πλέον αθλητικά κριτήρια. Πώς οι ομάδες θα παραμείνουν φιλόδοξες να αγωνίζονται καλά αν δεν υπάρχει επιβράβευση; Φανταστείτε να είχαμε δώσει αυτά τα εισιτήρια στην Παρί (στα προημιτελικά του Γιούροκαπ πέρσι, αλλά στην 16η θέση φέτος στο γαλλικό πρωτάθλημα), τη Λιμόζ (έπαιξε στην Ευρωλίγκα φέτος, είναι 10η στο γαλλικό πρωτάθλημα) και τη Νανσί (έπαιξε στην Ευρωλίγκα, είναι 15η στο γαλλικό πρωτάθλημα). Τι θα λέγαμε σήμερα στους άλλους; Υπογράφοντας σε ένα τέτοιο σύστημα, αποδυναμώνεται και χάνεται η αξία των εθνικών πρωταθλημάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την πρόοδο και ανάπτυξη των μικρών εθνικών ομάδων και κατ’ επέκταση των Εθνικών ομάδων. Η Ευρωλίγκα σαν πρότζεκτ είναι αξιοσέβαστη, αλλά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Οδηγείται και έχει κίνητρο βασισμένη στις μπίζνες και το χρήμα. Οι νέοι, η ανάπτυξη και η πρόοδος των νεαρών παικτών δεν είναι προβλήματά της. Παρόλ’ αυτά στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στον σωστό δρόμο τα πράγματα και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο… οικοσύστημα το οποίο θα προσαρμοστεί για το μέλλον”.

To Top