ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γι’ αυτό δεν υπογράφουν νέα συλλογική σύμβαση οι παίκτες του ΝΒΑ

Ας μιλήσουμε για χρήματα. Μερικά δισεκατομμύρια από δαύτα. Τούτη την περίοδο στο ΝΒΑ υπάρχει μία πελώρια «πίτα». Τόσο λαχταριστή. Με γέμιση… καταπράσινη, στην απόχρωση του «ισχυρού δολαρίου». Ενα κομμάτι δεν είναι αρκετό. Ολοι ζητούν κι άλλο. Κι άλλο…

Βλέπετε, η συμφωνία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του ΝΒΑ και στην Ενωση των παικτών ολοκληρώνεται μέσα στο 2017. Οι συζητήσεις για τη σύναψη νέας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Και μάλιστα βρίσκονται σε δρόμο που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ή περίπου κάτι τέτοιο.

Την προηγούμενη φορά που οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, το ΝΒΑ βροντοφώναξε «λουκέτο» και… κατάπιε το κλειδί, αρνούμενο να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες των… εργαζομένων του. Η Λίγκα πέρασε σε στάδιο «lock out» μέχρι να βρεθεί η λύση.

Στη νέα επικείμενη συμφωνία η πιθανότητα μιας νέας επαναστατικής κίνησης έχει εξανεμιστεί. Τα νέα και μεγάλα οικονομικά δεδομένα έχουν ήδη μοιραστεί. Με ποσοστά και τραπεζικούς λογαριασμούς που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Μόνο που οι υπογραφές θα αργήσουν να μπουν στα συμβόλαια. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ένας εκ των έξι αντιπροέδρων της Ενωσης, ο Καρμέλο Αντονι, δήλωνε πως οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία μέχρι την αρχική καταληκτική ημερομηνία ανανέωσης της 15ης Δεκεμβρίου είναι ελάχιστες.

Οι παίκτες θέλουν να πληρωθούν κάτι παραπάνω. Η νέα γενιά παικτών δεν επιθυμεί να αφήνει τίποτα στην τύχη του. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Κρις Πολ, ο πρώτος αντιπρόεδρος ΛεΜπρον Τζέιμς και οι… υπαρχηγοί Καρμέλο Αντονι, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Αντονι Τόλιβερ, Στέφεν Κάρι και Κάιλ Κόρβερ έχουν θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του NFL (αμερικάνικο φούτμπολ), οι παίκτες του ΝΒΑ ζητούν την αύξηση όσων χρημάτων έχει λαμβάνειν η Ενωση από όσες εφαρμογές βρίσκει η χρησιμοποίηση των ονομάτων και των φυσιογνωμιών των αθλητών.

Για να το θέσουμε αλλιώς, προκειμένου οι παίκτες να εμφανίζονται σε κάθε λογής παιχνίδια σε διάφορες κονσόλες, ζητούν όχι μόνο αύξηση αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο!

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Μόνο η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας είναι 400 (!) σελίδες και οι δικηγόροι των δύο πλευρών αναλύουν το κείμενο λέξη προς λέξη. Μία από τις δύο πλευρές πρόκειται να αποχωρήσει από την κουβέντα.

Μόνο και μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι ξανά κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον. Ετσι κι αλλιώς, η υπάρχουσα σύμβαση θα ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου.

To Top