ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκανέα: Έτσι κατάφερε και έπαιξε ο Ρουμάνος στην Αθλέτικ Μπιλμπάο!

Ένας Ρουμάνος στην Αθλέτικ Μπιλμπάο; Είδηση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά πίσω στο 2018, όταν η Μπιλμπάο ανακοίνωνε την μεταγραφή του Κριστιάν Γκανέα (ενδιαφέρει τώρα τον Άρη) από την Βιτορούλ της Ρουμανίας, έναντι του 1.000.000 ευρώ!

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν είναι μία συνηθισμένη ομάδα. Κανείς από την “οικογένεια” του συλλόγου δεν θέλει παίκτες που δεν έχουν σχέση με τη Χώρα των Βάσκων. Μόνο Βάσκοι από τις 7 επαρχίες (από Βόρεια Ισπανία μέχρι… Γαλλία) ή παίκτες που μεγάλωσαν στην περιοχή και έμαθαν εκεί ποδόσφαιρο, έχουν δικαίωμα να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας. Η παράδοση τηρείται εδώ και 121 χρόνια και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παικτών, που δεν έχουν καταγωγή από την Χώρα των Βάσκων και έπαιξαν στην Μπιλμπάο. Ένας εξ΄αυτών και ο Γκανέα…

Ναι μεν γεννήθηκε στην Ρουμανία, αλλά οι γονείς του, μετανάστευσαν στην Ισπανία, όταν ο ίδιος ήταν ακόμα αρκετά μικρός, το 2004. Στο Μπασάουρι, ένα προάστιο 40.000 κατοίκων του Μπιλμπάο.

Γράφτηκε στην θυγατρική της Αθλέτικ, την Ντεμπορτίβο Μπασκόνια, όπου έμεινε τρία χρόνια, πριν μετακινηθεί στην Ιντάρσου και την Εουσκάδι U18, την μικρή… εθνική ομάδα των Βάσκων.

Η Μπιλμπάο δεν αντιλήφθηκε τις δυνατότητές του κι έτσι το 2010 συμφώνησε να ενταχθεί στις ακαδημίες της Μαγιόρκα. Από εκεί έφυγε το 2013 για να παίξει σε 4 ομάδες της χώρας του, μέχρι να καταλήξει στην Βιτορούλ το 2015. Ο θρύλος του ρουμανικού ποδοσφαίρου, Γκεόργκε Χάτζι, που ήταν τότε ιδιοκτήτης και προπονητής της Βιτορούλ, του άλλαξε θέση, καθώς από εξτρέμ τον έβαλε μπακ. Κι έτσι, όχι μόνο έγινε διεθνής με την Ρουμανία, αλλά ανάγκασε την Μπιλμπάο να δώσει 1.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο Κριστιάν Γκανέα (στον κύκλο) με τα χρώματα της Χώρας των Βάσκων

 

 

 

 

 

 

 

To Top