Γκολιδάκης: “Καρδιολογικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά του Άρη”

O καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία με τον Ερασιτέχνη Άρη για τις καρδιολογικές εξετάσεις στους μικρούς αθλητές του συλλόγου.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Για τις καρδιολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι μικροί αθλητές:

Οι εξετάσεις ποικίλουν. Είναι το απλό καρδιογράφημα μαζί με την κλινική εξέταση κι αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να εξεταστεί και υπερηχογραφικά στο ιατρείο. Το σημαντικό είναι ότι ο σύνολο των παιδιών πρέπει να εξετάζεται, κάτι για το οποίο υπάρχει η πρωτοβουλία και από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου, από τα λίγα θετικά που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και υποχρεώνει με την κάρτα υγείας τον αθλητή, βάσει νόμου, όλα τα παιδιά να εξετάζονται από καρδιολόγο. Γιατί δυστυχώς έχουμε αυτά τα αιφνίδια συμβάντα τα οποία όλοι μας ακούμε και είναι δραματικά όταν συμβαίνουν.

-Πόσο σημαντικό είναι για έναν αθλητή να κάνει αυτές τις εξετάσεις;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εξαρτάται βέβαια αν έχει ξαναελεγχθεί κι αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο θα μπορούμε να “πατήσουμε” ή κάτι το οποίο πρέπει να παρακολουθούμε. Η πρώτη φορά που ο αθλητής εξετάζεται είναι πολύ σημαντική γιατί το παιδί πολλές φορές ακόμη και στους γονείς του ή στον προπονητή του, με τους οποίους έχει μια πολύ στενή σχέση, δεν αναφέρει συμπτώματα τα οποία αναφέρει στον γιατρό και είναι κάτι ο οποίο γίνεται συχνά και πολλές φορές βλέπουμε την έκπληξη στα μάτια των γονιών, όταν ακούν ο παιδί τους να λέει πράγματα στον γιατρό που δεν τα λέει στους ίδιους. Οπότε είναι σημαντικό όλα τα παιδιά να ελέγχονται. Οι καρδιολογικές οδηγίες είναι πολύ αυστηρές και πρέπει όλοι να ελέγχονται με καρδιογράφημα. Δεν πρέπει να βλέπουμε ως “αγγαρεία” το χαρτί αυτό.

-Είναι δηλαδή ένα ουσιαστικό όπλο, εργαλείο. Ήδη ξεκινήσατε με την πυγμαχία και το βόλεϊ. Θα τους αναλάβετε όλους;

Θα τους αναλάβουμε όλους με πολύ αγάπη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα ξεχωριστό περιστατικό που συνέβη στην πυγμαχία όταν βλέπαμε τα μικρά παιδιά όπου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα υπάρχει και οπτικό υλικό, που ένα δυο παιδιά ήθελαν να μάθουν πως γίνεται το καρδιογράφημα και πώς θα γίνουν αυριανοί γιατροί.

Ο Αρης παράγει αθλητισμό, πολιτισμό και επιστήμη, δηλαδή. Η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα περιλαμβάνει όλους τους μικρούς αθλητές;

Ναι, θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά και θα πρέπει να σας πω ότι είμαι υπεύθυνος γιατρός στο πρόγραμμα αγωγή υγείας που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, οπότε έχουμε και μια δεύτερη ευκαιρία να μιλάμε στα παιδιά μπαίνοντας στα σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενημερώνοντάς τα για τα προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουν με τη διατροφή τους. Ξέρετε ότι έχουμε από τα πιο παχύσαρκα αγοράκια στην Ευρώπη, κάτι το οποίο βαίνει καλύτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα και σ’ αυτό κάνουμε έναν αγώνα και βέβαια να τα σπρώξουμε στον αθλητισμό. Δεν υπάρχει πιο υγιές πράγμα από τα αθλητισμό αρκεί βέβαια να γίνεται με ασφάλεια.

Η καρδιά του Άρη χτυπάει δυνατά;

Η καρδιά του Αρη χτυπάει πολύ δυνατά, επομένως θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

-Τι να προσέχει ο φίλαθλος την ώρα του αγώνα;

Μια ταχυκαρδία λόγω της αδρεναλίνης που εκκρίνεται είναι φυσιολογική. Από εκεί και πέρα ό,τι άλλο νιώσει, έναν πόνο στο στήθος ή στο αριστερό χέρι, μια ζάλη, ένα μούδιασμα στη γνάθο, αν έχει δύσπνοια, πρέπει αμέσως να καλέσει γιατρό ή το ΕΚΑΒ ή τους διασώστες που πηγαίνουν εθελοντικά και βοηθούν, να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

To Top