Γκολιδάκης: “Με εξόργισε η απώλεια του Άλκη, να μην υπάρξει άλλη”

Ο γιατρός Διαμαντής Γκολιδάκης μίλησε για τη βία στα γήπεδα με αφορμή της ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την οπαδική βία και την καμπάνια που έχει ξεκινήσει, αλλά και για την εξωτερική πολιτική.

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης, καρδιολόγος – Διδάκτορας Ιατρικής, καρδιολόγος (και) των κιτρινόμαυρων και υποψήφιος Βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές μίλησε στο protothema.gr.

Αναλυτικά:

Είστε γιατρός σε πολλά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Τι μήνυμα στέλνετε στα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά μετά το τραγικό συμβάν με τον 19χρονο που έχασε την ζωή του στην Θεσσαλονίκη;

Ασχολούμαι με τον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης αρκετά χρόνια ως γιατρός σε πολλές μεγάλες ομάδες και αθλητικά Σωματεία. Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με το υγιέστερο και αγνότερο κομμάτι του αθλητισμού, τους ίδιους τους αθλητές. Η χαρά τους όταν αγωνίζονται είναι τεράστια. Δεν κρύβουν κανένα μίσος μέσα τους για τον αντίπαλο αθλητή, αλλά μόνο πάθος για το παιχνίδι.

Ο αθλητισμός -σας το λέω μετά λόγου γνώσης- έχει αποτρέψει πολλά νέα παιδιά να εμπλακούν στην μάστιγα των ναρκωτικών, την βία και τον χουλιγκανισμό. Με άλλα λόγια ο αγνός αθλητισμός προσφέρει πολλά στην νέα γενιά, χωρίς αυτό να είναι αντιληπτό στο πολύ κόσμο.

Όταν είσαι αθλητής μπαίνεις σε ένα κόσμο που αντιλαμβάνεται την ομορφιά της ζωής και τη ματαιότητα των κακών συνηθειών. Δυστυχώς, μια μειοψηφία στις κερκίδες, αλλά και έξω από τα γήπεδα, κηλιδώνει αυτήν την ομορφιά και ευγενή άμιλλα που εκπέμπει ο αθλητισμός.

Το περιστατικό με τον Άλκη με εξόργισε, με θύμωσε και με στεναχώρησε πάρα πολύ. Δεν μπορώ να διανοηθώ, πως επιτρέψαμε ως κοινωνία να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να φεύγει ένα παιδί μόλις 19 ετών, χωρίς κανένα λόγο, εντελώς άδικα. Πιστεύω ότι η περίπτωση αυτή του Άλκη θα είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει άλλη ανάλογη που θα αμαυρώσει τον αθλητισμό και θα εξοργίσει την κοινωνία.

Δυστυχώς, ο χουλιγκανισμός είναι ένα διαρκές φαινόμενο στα ελληνικά γήπεδα. Εδώ και κάποια χρόνια έχω ξεκινήσει μια καμπάνια: «Η υγεία δεν έχει φανέλα». Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσω όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού και τους φιλάθλους προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα ενώνουν πολλά. Η καμπάνια αυτή έχει απήχηση κυρίως στους εφήβους και την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο με αυξημένη συμμετοχή και ενδιαφέρον. Δυστυχώς, δεν φτάσαμε έως το σημείο να αποτρέπουμε βίαια ομαδικά περιστατικά. Πάντως, βλέπω, την κυβέρνηση να κινητοποιείται στη σωστή κατεύθυνση. Ανήγγειλε ήδη την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τους παραβάτες της αθλητικής νομοθεσίας, με βασικό άξονα την μη αναστολή των επιβαλλόμενων ποινών.

Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό όμως. Όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού, ασφαλώς και σε επίπεδο σωματείων, πλέον έχουν έναν κρίσιμο ρόλο σε σχέση με την πρόληψη φαινομένων βίας και οφείλουν από την πλευρά τους να προστατεύσουν την πλειοψηφία των φιλάθλων.

Ο Τύπος σας αποκαλεί «γιατρό των φτωχών», πως προέκυψε αυτό και κατά πόσο σας εκφράζει;

Ποτέ δεν είδα την ιατρική σαν επάγγελμα, αν και βιοπορίζομαι από αυτήν, καθώς χρειάζεται να εργαστώ για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Δεν βλέπω τους ασθενείς σαν πελάτες, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι: Συνάνθρωποί μου που χρειάζονται βοήθεια. Δεν αντιμετωπίζεις έναν ασθενή ανάλογα με το πορτοφόλι του. Για αυτό το λόγο δεν είμαι «ο γιατρός των φτωχών», αν και ο τίτλος είναι πολύ τιμητικός, αλλά είμαι γιατρός όλων όσων αντιμετωπίζουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Φτωχοί και πλούσιοι, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που είναι ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της κοινωνίας περνάει καθημερινά από το ιατρείο μου. Όλοι όσοι μου κάνουν την τιμή να με εμπιστευτούν ως το γιατρό τους έχουν τον απέραντο σεβασμό μου και κάνω το παν για να σταθώ αντάξιος της επιλογής τους. Ξέρετε, δεν είναι λίγο πράγμα να σου εμπιστεύεται κάποιος, ό,τι πιο πολύτιμο έχει στον κόσμο: την υγεία και την ζωή του.

Η πόλη που γεννηθήκατε, ζείτε και εργάζεστε είναι η Θεσσαλονίκη, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης σας που πρέπει να λυθεί άμεσα;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μεγάλωσα, σπούδασα και στην οποία εργάζομαι. Αποφάσισα να μην κόψω τον «ομφάλιο λώρο» μαζί της αλλά να μείνω και να παλέψω για ένα καλύτερο αύριο για την ίδια και όλους όσοι επιλέξαμε να συνδεθούμε μαζί της δια παντός! Αυτό ήταν ρίσκο γιατί πάνω στο επαγγελματικό μου ξεκίνημα, ξέσπασε η κρίση και ήρθαν τα πάνω κάτω.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, αλλά δεν το έχει κάνει, καθώς τις έλειπαν οι υποδομές. Ευτυχώς, πλέον, οι υποδομές δημιουργούνται, όχι μακέτες, αλλά αληθινά έργα και σύντομα θα τελειώσουν. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο που έρχονται να επενδύσουν στην πόλη (Microsoft, Pfizer, Cisco, Αmazon, Fraport , κ.λπ.) και να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει: την ανεργία των νέων.

Ήδη έχει μειωθεί η ανεργία, αλλά όχι στο επιθυμητό ποσοστό. Αυτό γίνεται σταδιακά και είμαι σίγουρος ότι μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζονται να φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό ή ακόμα και στην Αθήνα.

Γιατί, εσείς ένας νέος επιτυχημένος γιατρός αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ο λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική είναι ο ίδιος που με ώθησε να ασχοληθώ και με την ιατρική: η προσφορά στο συνάνθρωπό μου. Μεγάλωσα με τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς, που η οικογένειά μου τις είχε πάντα πολύ ψηλά. Η ικανοποίηση που νιώθω όταν μπορώ να φανώ χρήσιμος δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα. Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, αλλά είναι η αλήθεια.

Μέσω της ιατρικής μπορείς να βοηθήσεις τον συμπολίτη σου στο σημαντικότερο τομέα, αυτόν της υγείας. Όμως, καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της υγείας, που μπορεί να λύσει μόνο η πολιτική. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, άρχισα να ασχολούμαι με την πολιτική.

Στην ουσία η πολιτική συμπληρώνει την ιατρική μου ιδιότητα, όσον αφορά την προσφορά. Φυσικά, το να λύσεις προβλήματα των συμπολιτών σου γίνεται πιο εύκολο, όταν είσαι εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου. Ως βουλευτής, αν πραγματικά νοιάζεσαι και το θέλεις, μπορείς να συμβάλλεις στην επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων. Έχεις τις δυνατότητες και τα μέσα για να το πετύχεις. Τόσο στην ιατρική, όσο και στην πολιτική η ευθύνη είναι τεράστια. Στην ιατρική ο πολίτης σε επιλέγει για να θεραπεύσεις τον ίδιο ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο και στην πολιτική για να τον εκπροσωπήσεις. Δεν μπορείς να αποτύχεις σε κανένα από τα δύο.

To Top