ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Γκόρντον όπως λέμε… Σανικίτζε!

Στην επαγγελματική καριέρα του ο Τζαμόν Γκόρντον από το Μαρούσι και μετά, όταν αγωνίστηκε σε ανταγωνιστικές λίγκες, δεν είχε διψήφιο αριθμό πόντων μέσο όρο. Κι όμως είχε πάντοτε δουλειά και εξαιρετικά συμβόλαια, διότι έκανε πολλά πράγματα καλά μέσα σε ένα παιχνίδι.

Είναι ο ορισμός του παίκτη ομάδας στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης. Είναι ο παίκτης που δίπλα του οι άλλοι γίνονται καλύτεροι. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που τον επέλεξε ο Δημήτρης Πρίφτης, σε μια προσπάθεια να βρει την… κλωστή για να συνδέσει την ομάδα του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει, κάτι για το οποίο είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι ο Βίκτορ Σανικίτζε.

Ο Γκόρντον έχει στοιχεία Σανικίτζε. Είναι άκρως μπασκετικός, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι, έχει πολύ καλή πάσα, παίζει άμυνα, νοιάζεται για τον συμπαίκτη περισσότερο από το “εγώ” του.

Με μονοψήφιο αριθμό πόντων σε Μαρούσι, Ολυμπιακό, Γαλατασαράι, Εφές Αναντολού και Νταρουσάφακα ο Γκόρντον έκανε πλούσια καριέρα στην Ευρωλίγκα, γιατί έπαιζε για την ομάδα.

Πρώτος σε κλεψίματα δύο χρονιές στην Ευρωλίγκα (2011-12 και 2013-14), σταθερά πάνω από 3-3,5 ασίστ μέσο όρο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Γκόρντον κέρδισε εκατομμύρια δολάρια γιατί ήξερε πώς να θυσιάσει το “εγώ” για το “εμείς”.

Αν προσθέσει κανείς και την διάκρισή του στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όταν αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός στην απαιτητική ACC (Atlantic Coast Conference) την σεζόν 2006-07, ενώ ήταν δύο φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας και παράλληλα είναι δεύτερος στην ιστορία του Βιρτζίνια Τεκ σε ασίστ και κλεψίματα, μπορεί να αντιληφθεί την χρησιμότητά του.

Αυτό καλείται να κάνει και στον Άρη. Να βοηθήσει τον “homie” του Γουίλ Κάμινγκς (κατάγονται από το Τζάκσονβιλ και οι δύο) να μάθει πιο σωστά τον τρόπο που παίζεται η θέση “1” στην Ευρώπη. Να βοηθήσει τον Μάικλ Τζένκινς να είναι πιο… παρών στα κρίσιμα παιχνίδια, να συνδέσει την περιφέρεια με την ρακέτα, να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τον Βασίλη Καββαδά ή τον Τζάστιν Τζάκσον.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάποιον μάγο που θα τα αλλάξει όλα μονομιάς. Αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι να αλλάξει νοοτροπία και χαρακτήρα η ομάδα στα ενδότερά της…

To Top