Γρόλλιος: «Έτσι ξεπεράσαμε την απαγόρευση μεταγραφών, δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της πολυμετοχικότητας»

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ Άρης και του Α.Σ. Άρης, Χρήστος Γρόλλιος, μίλησε στο Yellow Radio για τα νομικά θέματα που ταλανίζουν τους κιτρινόμαυρους το τελευταίο διάστημα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη για την απαγόρευση μεταγραφών, είπε τι ισχύει με την πολυμετοχικότητα και τις μετοχές και τόνισε την επικρατούσα κατάσταση με το Παλέ.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Πριν πούμε το οτιδήποτε θα μου επιτρέψετε να συλλυπηθώ στην οικογένεια του Γιάννη Βρούσγου. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και τη στεναχώρια μου για την απώλεια. Ο Γιάννης έφυγε πολύ νέος, είμαι συγκλονισμένος».

Αρχικά ένα σχόλιο για το ότι ο Άρης κατάφερε να ξεπεράσει την απαγόρευση των μεταγραφών. Μία επιτυχία που φέρει την υπογραφή τη δική σας.

Ήταν συντονισμένες οι ενέργειες. Τόσο οι δικές μου, όσο και του Λευτέρη Αρβανίτη. Η μετάβασή μας στη Γενεύη έπαιξε σημαντικό ρόλο για να καταθέσουμε τις θέσεις της ΚΑΕ Άρης, τη διάθεση που έχει να αποπληρώσει τις οφειλές. Πλην όμως την αδυναμία η οποία είναι πρόσκαιρη. Ο μπασκετικός Άρης θα πρέπει να υπάρχει, για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές. Σημαντικό στοιχείο είναι πως, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην πανδημία κορωνοϊού, όπου υπάρχει ανασφάλεια όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Τώρα ξεκινάνε να γίνουν κάποιες χορηγίες μέσω του ΕΣΑΚΕ. Όταν μιλούσαμε δεν υπήρχε καν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Δεν μπορούσε κανείς να υποσχεθεί για το πότε θα πληρώσει. Το γεγονός αυτό το αντιλήφθηκε η αρμόδια επιτροπή της FIBA και για αυτό το λόγο έδωσε το «πράσινο φως».

Η νυν διοίκηση πρέπει να πορευτεί με το δεδομένο ότι η ομάδα που θα δημιουργήσει, θα πρόκειται για μια ομάδα που θα τα δίνει όλα μέσα στο γήπεδο. Θα πρόκειται για αθλητές με φιλότιμο, που όμως θα είναι οικονομικές λύσεις. Να γίνει ένα πάντρεμα αξίας και τιμής, με το οποίο βέβαια θα πρέπει να συμβαδίζει ο Άρης.

Ο Άρης καλείται να πληρώσει τα τρέχοντα, να τακτοποιήσει τα περσινά, τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, να καλύψει τις παλιές οφειλές, αυτές για τις οποίες είχαν επιβληθεί τα ban. Όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που βιώνουμε που δεν υπάρχουν αντίστοιχα έσοδα. Ο Άρης είναι μια ομάδα που βασίζεται στα εισιτήρια του και στα διαρκείας. Κάθε καλοκαίρι ο Άρης από την πώληση των διαρκείας είχε ένα σεβαστό ποσό, το οποίο λείπει φέτος. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε ο Άρης να καταθέσει ένα πλάνο, όταν μας ζητούνταν αρκετούς μήνες πριν από τη FIBA, γιατί δεν θέλαμε η ομάδα να είναι ασυνεπής.

Υπήρχε το κακό προηγούμενο της σεζόν 2019-20, όπου προκειμένου να αρθούν τα ban καταβλήθηκε μία δόση της αρχικής συμφωνίας και στη συνέχεια τίποτα. Αυτό ήταν πρόβλημα στο να καταφέρουμε να κάνουμε μια νέα συμφωνία. Είμαι της άποψης ότι όταν οφείλεις σε κάποιον θα πρέπει να είσαι παρών και να δηλώνεις την αδυναμία σου. Ταυτόχρονα όμως του λες, ότι με την πρώτη ευκαιρία θα βρεις τα κονδύλια για καλύψεις την οφειλή. Ούτε να εξαφανίζεσαι πρέπει, ούτε και να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Μόνο εκνευρισμό προκαλείς. Είναι κάτι που δυστυχώς ο Άρης το έκανε ή αναγκάστηκε να το κάνει.

Κρατήσατε τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τον κ. Γουλιέλμο και περιμένετε να πληρωθούν κάποιες οφειλές;

Αυτό που υποσχεθήκαμε είναι ότι μόλις δούμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, θα κάνουμε μία πρόταση που θα ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το κακό είναι λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό αναβάλλονται παιχνίδια και δεν υπάρχει μια ροή στο πρωτάθλημα για να επιδιώξεις χορηγίες. Θέλει συνετές κινήσεις και φυσικά να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο αγωνιστικό κομμάτι. Όλοι χαρήκαμε με το σθένος που έδειξε η ομάδα την προηγούμενη αγωνιστική. Η ομάδα έδωσε τα πάντα. Πολλοί έλεγαν ότι το ρόστερ του Ηρακλή είναι ποιοτικότερο. Το θέμα είναι ότι αν επιδεικνύεις αυτό το ζήλο, αυτή τη θέληση, αυτό το πάθος, μπορείς να κερδίσεις και το καλύτερο ρόστερ. Αθλητισμός είναι. Αυτός που θα βγάλει τη ψυχή, θα πάρει το κάτι παραπάνω. Δεν υπάρχει ο κόσμος φέτος για να δώσει την ώθηση στο Παλέ, όμως φαίνεται πως το γήπεδο έχει μια βαρύτητα και δίνει κάτι στους παίκτες που αγωνίζονται.

Η παρουσία του κ. Ζαγκλή στη FIBA Europe έπαιξε ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία με τον Άρη;

Ο Ανδρέας Ζαγκλής είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα, τις σταθερές του απόψεις και κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους. Αυτό το οποίο είπε ο Ζαγκλής είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή πρέπει να δει αντικειμενικά το πρόβλημα που υπάρχει για να βρεθεί μία λύση. Λύση δεν μπορεί να είναι ο αφανισμός μιας ομάδας. Το ban επιβάλλεται προκειμένου να ασκηθεί μία πίεση για να πληρωθούν οι αθλητές. Δεν επιβάλλεται για να καταστραφεί μία ομάδα. Δεν ήταν μόνο ο Άρης. Υπήρχαν 5-6 ευρωπαϊκές ομάδες με αντίστοιχο θέμα.

Τελείωσε το «πρώτο ημίχρονο». Το «δεύτερο ημίχρονο» που θα ξανασυζητήσετε είναι κοντά στα Χριστούγεννα;

Όπως σας είπα και πριν θα πρέπει να δούμε τί συνθήκες θα επικρατούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Με τους αγώνες θα έρθουν και οι χορηγίες.

Υπάρχει μία εκκρεμότητα, το θέμα της πολυμετοχικότητας. Δεν μπορείς να καλέσεις κάποιον όταν δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα. Πάρα πολλές φορές ο κόσμος του Άρη έχει σταθεί και όποτε κλήθηκε, ήταν δίπλα στην ομάδα. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να επαιτείς συνέχεια. Θα πρέπει να υπάρχει και το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Αν βοηθήσει λίγο η ομάδα θα είναι πιο εύκολο να κάνεις το άνοιγμα. Ίσως, ένα ποσό έναντι του επόμενου διαρκείας. Είναι δύσκολοι οι καιροί για όλους. Σε λοκντάουν βρισκόμαστε.

Αναφερθήκατε στη πολυμετοχικότητα. Έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία, προκειμένου όταν χρειαστεί να βγουν οι μετοχές, να αρχίσει να αγοράζει ο κόσμος;

Σήμερα που μιλάμε δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως ο Άρης γύρισε μια σελίδα. Όταν είχε έρθει ο Λάσκαρης είχε ζητήσει να συγκεντρώσει το απόλυτο των μετοχών, το 90% διότι το 10% ανήκει στον Α.Σ. Παρότι είχε μεσολαβήσει το άρθρο 99 και η προηγούμενη εκκαθάριση, η ΚΑΕ Άρης είναι συνέχεια του ερασιτέχνη Άρη, καθώς δεν πήρε ούτε άλλο ΑΦΜ, ούτε υπήρξε άλλη ομάδα που ονομάστηκε Άρης. Ο Λάσκαρης λοιπόν ήθελε να έχει το απόλυτο, να κινείται σαν μεγαλομέτοχος. Τώρα γυρνάμε σελίδα και πάμε πάλι στον κόσμο. Ο μπασκετικός Άρης ανήκει στον κόσμο του. Είναι πολύ σωστό για εμένα αυτός ο κόσμος να συμμετέχει, να μπορεί να έχει λόγο μέσα στην ομάδα και να επιλέγει διοικήσεις.

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άλλη λύση. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ούτε κρατικές χορηγίες υπάρχουν, όπως υπήρχαν στον παρελθόν.

Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα; Θα έπρεπε να κυκλοφορούν οι μετοχές.

Αν έβγαινε κάποιος μετά την ήττα της πρώτης αγωνιστικής και έλεγε: «Ελάτε να πάρετε τις μετοχές», θα έρχονταν αρκετοί, αλλά δεν θα ήταν ο ίδιος αριθμός που θα ερχόταν μετά τον παιχνίδι με τον Ηρακλή. Χρειάζεται ο σωστός χρόνος. Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η επόμενη αγωνιστική. Αναβλήθηκαν δύο αγώνες. Μάλλον δεν θα παίξουμε τον Νοέμβριο. Είναι μια δύσκολη περίοδος. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις κάτι.

Μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε 1-2 μήνες;

Θέλω να πιστεύω πως στο νέο έτος θα βγουν οι μετοχές. Να ευχηθώ να λήξει και το θέμα του λοκντάουν, για να μπούμε σε έναν κανονικό ρυθμό για να μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Ο κ. Πετράτος εκπροσωπεί κάποιους μπασκετμπολίστες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 και τους οφείλονται τελευταίες δόσεις, κοντά στα 15.000. Δεν πληρώθηκαν αυτοί οι αθλητές από τον Γουλιέλμο και τον Μάιο προσέφυγαν στην Ε.Ε.Α και ζήτησαν την κατάπτωση της εγγυητικής και αναβίωσε ένα νέο χρέος.

Αν είχε καταβάλει ο Άρης περί τις 14.000 δεν θα είχε αυτό το πρόβλημα. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε αυτό το ποσό. Πλην όμως το πέναλτι ήταν επιπλέον 100.000.

Αυτό το πέναλτι πώς προέκυψε;

Το κούρεμα θα ισχύει εφόσον θα καταβληθούν κάποιες δόσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Εφόσον καταγγελθεί η συμφωνία, οφείλεις το σύνολο του ποσού. Υπάρχει μια διαφωνία από την πλευρά της ΚΑΕ Άρης, καθαρά νομικού περιεχομένου, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός, πως αυτές οι οφειλές είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 99. Είναι ένα λεπτό νομικό θέμα, για το οποίο εκκρεμεί δικαστήριο.

Η επιτροπή της Ε.Ε.Α δεν το δέχθηκε αυτό. Στην συνέχεια προσφύγαμε στα πολιτικά δικαστήρια και υπήρξαν δύο αντιφατικές αποφάσεις. Αρχικά, ανακλήθηκε η κατάπτωση της εγγυητικής. Στη συνέχεια, έγινε εκ νέου ανάκληση της ανάκλησης και έλαβε χώρα η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, την οποία η ΚΑΕ Άρης την κάλυψε για τρίτη φορά το Σεπτέμβριο. Έτσι, πήραμε και την αδειοδότηση, γιατί ήταν μια από τις προϋποθέσεις.

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Νίκο Πετράτο. Θα είμαστε συνεπείς στην χρονική προθεσμία που μας έχει δοθεί από την άλλη πλευρά. Ο Νίκος Πετράτος είναι ένας συνάδελφος, για τον οποίον έχουν γραφεί πολλά για τον ίδιο. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος, που αν δώσει τον λόγο του, τον τηρεί.

Έχετε πετύχει το «ψαλίδισμα» των 119.000, το οποίο επιδικάστηκε στον Πετράτο;

Είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια επωφελέστατη συμφωνία για την ΚΑΕ Άρης. Όμως δεν είναι το μόνο μέτωπο που έχουμε με τον Νίκο Πετράτο. Υπάρχουν κι άλλοι αθλητές, με τους οποίους θέλουμε να έρθουμε σε συμφωνία. Θα πρέπει να έχουμε την ίδια στάση έναντι όλων. Κρατάμε χαμηλούς τόνους, γιατί πρώτα θέλουμε να υλοποιούμε τις συμφωνίες και μετά να τις ανακοινώνουμε.

Με τους υπόλοιπους έχετε πετύχει διακανονισμούς ή συμφωνίες;

Είμαστε σε ένα στάδιο, που πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες συναντήσεις, για να βρούμε λύσεις. Κάθε παίκτης που έχει ιδρώσει την φανέλα του για αυτή την ομάδα, μπορεί να καταλάβει κάποια δεδομένα και να βάλει λίγο και το φιλότιμο. Όταν δίνεις κάπου, μπορείς να την δεις διαφορετικά την ομάδα. Αρκεί να μην τον εκνευρίσεις τον άλλον. Πρέπει να είσαι συνεπής απέναντί του.

Έχετε κάποια νεότερη ενημέρωση πάνω στα χρήματα που θα πάρει κάθε ομάδα μπάσκετ από εταιρείες στοιχήματος; Ο Άρης είναι να πάρει 250.000.

Δεν γνωρίζω για συγκεκριμένο ποσό. Θέλουμε να δούμε όλες αυτές τις περιπτώσεις, για να καθορίσουμε τί μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους οποίους οφείλουμε. Ας περιμένουμε και θα δούμε αν είναι το ποσό που λέτε. Τυπικά δεν έχει υπογραφεί ακόμη ούτε τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα στην ομάδα, οι οποίοι βοηθούνε οικονομικά. Είναι γνωστοί, δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Στο φιλότιμο και στην αρειανοσύνη κάποιων βασίζεται αυτή τη στιγμή η ομάδα. Αυτοί βοηθούνε και κλείνουμε τις τρύπες. Έχουν γίνει πολλά βήματα μέχρι τώρα, όμως είναι δύσκολη η κατάσταση.

Οι υποχρεώσεις της ΚΑΕ προς εφορία, ΕΦΚΑ είναι υπαγόμενες σε ρυθμίσεις;

Προσκομίστηκε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την αδειοδότηση της ΚΑΕ Άρης, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές στην εφορία και στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές είναι ρυθμισμένες, αλλά υπάρχει μηνιαία αγωνία για να καλυφθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

Με το Παλέ τι γίνεται ακριβώς;

Μεγάλο κεφάλαιο. Έχει κατατεθεί συγκεκριμένο επαγγελματικό πλάνο, το οποίο εμπλουτίστηκε μάλιστα τρίτη φορά. Περιμένουμε απάντηση από την πολιτεία. Πιστεύω ότι επιτέλους θα σταθεί στο ύψος της και αυτό που υποσχέθηκαν δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, να το κάνουν και πράξη. Το Παλέ θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει την ΚΑΕ Άρης. Είμαστε εν αναμονή αποφάσεων.

To Top