ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Γόγολος: «Δίκαια κορυφαίος του Άρη ο ‘Φέτφα’, αξίζει ανανέωση ο Γκάμα»

Ο Σπύρος Γόγολος, πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη, αναφέρθηκε στο ματς του Σαββάτου χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «το καλύτερο της 1ης αγωνιστικής», σχολίασε τους Μπρούνο Γκάμα, Γιάννη Φετφατζίδη και την προσφορά τους στην φετινή ομάδα ενώ τέλος φυσικά δεν παρέλειψε το θέμα ανανέωσης Ένινγκ που και για τον ίδιο ήταν μια θετική εξέλιξη στα πράγματα της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Μετά από τρεις μήνες επιστροφή στην δράση..

Πράγματα ήταν πρωτοφανές για όλους μας, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα περάσουμε τέτοια κατάσταση. Στην ζωή όμως όλα είναι μέσα, πολλά απρόβλεπτα, ελπίζω να είναι και το τελευταίο που συνέβη στον κόσμο, να φύγει ο φόβος και όλοι μας να ζήσουμε όπως θέλει ο καθένας μας.

Πως είδες το παιχνίδι του Σαββάτου;

Καταρχήν αυτό που έχω να πω είναι πως το ματς του Σαββάτου, ήταν το καλύτερο αυτής της 1ης αγωνιστικής. Ένα παιχνίδι που και εμείς οι ίδιοι δεν περιμέναμε να δούμε, δύο ομάδες σε αυτή την κατάσταση και μάλιστα με όλα όσα είχαν προηγηθεί. Δύο από τις καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος και ο Άρης και ο ΟΦΗ, έχουν παίκτες με πολύ καλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα παίξουν όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο με συνεργασίες, με ποιότητα, ταχύτητα, κάτι που είδαμε στο παιχνίδι του Σαββάτου και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς κόσμο στις κερκίδες. Ήταν πράγματι κάτι θετικό για την πορεία του πρωταθλήματος. Δύο ομάδες που έβγαλαν υγεία μέσα στην χρονιά, το ξεκίνημα τους ήταν πολύ καλό ασχέτως αν ο ΟΦΗ εν τέλει έχασε γιατί ο Άρης ήταν πιο αποτελεσματικός στις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και πήρε ένα παιχνίδι που ήθελε πολύ.

Αξιοσημείωτο θα έλεγα και η παρουσία του Μπρούνο Γκάμα, ενός ποδοσφαιριστή που ταλαιπωρήθηκε τον προηγούμενο χρόνο με τον σοβαρό τραυματισμό που είχε και ήταν όντως μια μεγάλη απώλεια για τον Άρη η αγωνιστική του κατάσταση. Βλέπουμε όμως τώρα ότι πατάει πάρα πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο, με αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει ανάγκη ο Άρης για το υπόλοιπο της χρονιάς και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος στόχος της ομάδας φέτος είναι ο επαναληπτικός ημιτελικός Κυπέλλου στο Βικελίδης με την ΑΕΚ που θέλει να παρουσιαστεί όσο γίνεται καλύτερος προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό και να κατακτήσει το Κύπελλο. Επίσης και ο Γιάννης Φετφατζίδης, έχει βοηθήσει στα μέγιστα την ομάδα φέτος, έχει αναγεννηθεί στον Άρη και εύχομαι αυτοί οι παίκτες να συνεχίσουν σε αυτό ακόμη και σε καλύτερο επίπεδο. Θεωρώ πως ο Άρης είναι σε πολύ καλό δρόμο ασχέτως με αυτά που ακούγονται, έχω την αίσθηση ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει κάθε πρόβλημα και να συνεχίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως θα εμφανιστούν οι ομάδες αλλά με το «καλημέρα» ο Άρης έδειξε ότι πατάει καλά στα πόδια του και ήταν μια θετική επιστροφή ενόψει της 24ης Ιουνίου.

Έτσι ακριβώς και εγώ προσωπικά δεν περίμενα η ομάδα να παρουσιαστεί σε αυτή την κατάσταση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν όντως πολύ θετικό. Αυτό δείχνει ότι λειτούργησαν σωστά πολλά πράγματα, άλλωστε τα παιδιά είναι επαγγελματίες, μπορεί να μην γυμνάζονταν με την ομάδα αλλά ακριβώς επειδή είναι το επάγγελμα τους αυτό έδειξαν ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας και προπονήθηκαν και προετοιμάστηκαν για να δείξουν ένα πρόσωπο θετικό για την ομάδα. Αυτή η εικόνα δίνει ελπίδες και στον κόσμο που παρακολουθεί την ομάδα. Για εμάς που είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου, το ματς αυτό πραγματικά μας άρεσε, το μόνο που δεν μας άρεσε ήταν οι άδειες κερκίδες.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζει ένας ποδοσφαιριστής σε άδειες κερκίδες και πόσο πιστεύεις ότι «χάνει» ο Άρης από αυτό;

Σε κανέναν ποδοσφαιριστή είτε πρόκειται για γηπεδούχο είτε για φιλοξενούμενο, δεν αρέσει να παίζει σε άδειες κερκίδες παρά το γεγονός ότι σε εμάς όταν το Χαριλάου είναι γεμάτο είναι πολύ δύσκολο για τον κάθε αντίπαλο να πάρει κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο και ο αντίπαλος χαίρεται να παίζει σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, αυτό είναι άλλωστε το ποδόσφαιρο, ένα φαινόμενο που προσελκύει πολύ κόσμο, αλλιώς δεν αρέσει σε κανέναν παίκτη. Κακά τα ψέμματα όμως, κάποιες φορές ένα άδειο γήπεδο μπορεί να βοηθήσει τον φιλοξενούμενο. Είναι διαφορετικό να έρθει ο αντίπαλος σε ένα γεμάτο «Κλεάνθης Βικελίδης» που ο κόσμος «σπρώχνει» πάρα πολύ τους παίκτες και τους οδηγεί στην νίκη και εντελώς διαφορετικό να είναι άδειο το γήπεδο, συνήθως έχουμε… εκπλήξεις όταν τα παιχνίδια είναι κεκλεισμένων των θυρών. Σε γενικό όμως πλαίσιο θα πω, είναι ότι οι παίκτες δεν θέλουν καθόλου να παίζουν σε άδεια γήπεδα.

Μοιάζει με προπόνηση; Είναι κάτι πιο «κρύο»;

Νομίζεις ότι παίζεις ένα φιλικό παιχνίδι του καλοκαιριού, αυτή η ένταση που υπάρχει όταν είναι παρών ο κόσμος, χάνεται όταν οι κερκίδες είναι άδειες. Μπράβο σε όλους του παίκτες και του Άρη αλλά και του ΟΦΗ που παρά την κατάσταση, κατάφεραν και έβγαλαν ποιότητα και διάθεση στον αγωνιστικό χώρο.

Συμφωνείς με την άποψη ότι ο Άρης πρέπει να κάνει focus στον ημιτελικό του Κυπέλλου και να διαχειριστεί αναλόγως τα ματς του πρωταθλήματος με Ολυμπιακό και ΑΕΚ;

Από την στιγμή που ο στόχος της Ευρώπης έχει επιτευχθεί, είμαι σίγουρος ότι το προπονητικό τιμ μαζί με τους ποδοσφαιριστές και τους γυμναστές, σίγουρα θα κοιτάξουν να έχουν την ομάδα σε πολύ καλή κατάσταση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που είναι εκείνο το παιχνίδι με την ΑΕΚ που είναι ο δεύτερος μεγάλος στόχος για την φετινή χρονιά. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο Άρης έχει φτάσει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, βλέποντας τώρα και την ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στο ματς της Κυριακής, θεωρώ πως ο Άρης έχει πολλές πιθανότητες να περάσει στην επόμενη φάση. Σίγουρα η απουσία του κόσμου σε ένα τέτοιο παιχνίδι μόνο θετικό δεν είναι, αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες του Άρη θα έχουν «δίψα» για κάτι πολύ μεγάλο για την φετινή σεζόν και θα το δείξουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν αποκλείεται πάντως μετά την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής, να υπάρχει ένα 20% των φιλάθλων στα γήπεδα, άρα και στο ματς του Κυπέλλου. Πως το σχολιάζεις αυτό;

Μακάρι να υπάρχει διότι σε αυτό το γήπεδο που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, έστω και το 20% είναι μια βοήθεια, από το να είναι πλήρως άδειο. Μακάρι να συμβεί αυτό, να υπάρξει αυτό το ποσοστό φιλάθλων και αυτοί με την σειρά τους να κοιτάξουν να «σπρώξουν» και να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να περάσει η ομάδα στον τελικό! Το εμπόδιο της ΑΕΚ μόνο εύκολο δεν είναι, θέλει φυσικά προσπάθεια, το γκολ που έβαλε ο Άρης στο ΟΑΚΑ είναι πολύ σημαντικό και θεωρείται καλό αβαντάζ γιατί έστω και με 1-0 περνά στον τελικό. Ο Άρης έχει καλή ψυχολογία αυτή την στιγμή που θεωρώ ότι και με λίγη τύχη θα μπορέσει να φτάσει τελικό.

Αθλητισμός, ποδόσφαιρο και άδεια γήπεδα χωρίς κόσμο δεν συμβαδίζουν, δεν συμφωνείς;

Έτσι είναι, πάνω απ’όλα φυσικά η υγεία των ανθρώπων και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αλλά όχι, δεν συνάδουν αυτά. Ποδόσφαιρο χωρίς την παρουσία κόσμου δεν αρέσει σε κανέναν. Και εγώ που βλέπω παιχνίδια από την τηλεόραση και Ευρωπαϊκα, είναι ένα «κρύο» πράγμα που δεν ξέρεις τι θέαμα θα δεις, γι’αυτό ακριβώς μου έκανε εντύπωση το ματς του Σαββάτου, ήταν με διαφορά το καλύτερο ματς της αγωνιστικής.

Όπως είπες και πριν για τον Μπρούνο Γκάμα, νομίζουμε όλοι πως «φωνάζει» ηχηρά ότι δικαιούται ένα νέο συμβόλαιο με τον Άρη.

Άμα υπολογίσουμε την παρουσία του την φετινή χρονιά, ήταν ένας παίκτης που κατάφερε να βάλει δέκα γκολ στην σεζόν μέχρι τώρα, ένας παίκτης που χρόνο με τον χρόνο και μάλιστα ερχόμενος από την κατάσταση τραυματισμού έδινε ποιότητα στην ομάδα του Άρη και στην δημιουργία παιχνιδιού από τους ακραίους που ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Απ’ότι ξέρω επίσης του αρέσει πολύ εδώ και περνά καλά στην ομάδα του Άρη γιατί είναι και αυτό κάτι πολύ σημαντικό, θεωρώ ότι η ανανέωση του συμβολαίου με την ομάδα είναι κάτι που ξεκάθαρα το δικαιούται.

Μίλησες και για τον Γιάννη Φετφατζίδη που πριν λίγες μέρες αναδείχθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας, ο πολυτιμότερος παίκτης του Άρη για φέτος. Πιστεύεις δικαιολογημένα;

Βλέποντας την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια και ξέροντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει αυτός ο ποδοσφαιριστής τα οποία δεν βρίσκεις εύκολα σε Έλληνα, θεωρώ ότι την φετινή χρονιά έβγαλε πολλά από τα προσόντα που διαθέτει ο ίδιος στον αγωνιστικό χώρο, έδειξε και ο ίδιος ότι δέθηκε με την ομάδα και είδαμε ότι έβγαλε έναν εαυτό που δεν είναι βγάλει σε άλλες ομάδες που αγωνίστηκε. Είναι πολύ σημαντικό να σε ανακηρύσσουν καλύτερο παίκτη της χρονιάς, σίγουρα του δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει ακόμα καλύτερα και κακά τα ψέμματα ήταν ένας παίκτης βαρόμετρο για την ομάδα την χρονιά που μας πέρασε.

Θα θέλαμε το δικό σου σχόλιο στο θέμα ανανέωσης του Μιχαελ Ένινγκ;

Θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο, βάσει της εικόνας που είχε η ομάδα. Δηλαδή, έχει επιτευχθεί ο στόχος της Ευρώπης, η υγεία που βγάζει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, η προσπάθεια να φτάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου. Για να φτάνει λοιπόν μια ομάδα και οι άνθρωποι γύρω από αυτήν, η διοίκηση κτλ να ανανεώνουν έναν προπονητή που ζουν καθημερινά, σημαίνει πως έχουν δει θετικά πράγματα σε εκείνον και θεωρώ πως και ο Ένινγκ δικαίως κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ένας προπονητής ερχόμενος στα μέσα την σεζόν, την επόμενη θα δημιουργήσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί, θα παίζει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο και να καταφέρνει κάθε χρόνο όσο γίνεται να πηγαίνει όλο και πιο ψηλά. Και ο Άγγελος Χαριστέας δικαιώθηκε με την επιλογή του, για να το έκανε αυτό ξέρει κάποια παραπάνω πράγματα.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα έχουν τόση σημασία αν δεν αρθούν τα ban που είναι «θεμέλιος λίθος».

Σίγουρα είναι ένα μεγάλο «αγκάθι». Από αυτά που ακούω και διαβάζω μακάρι να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, τώρα δεν είναι ώρα να μιλάμε για τα λάθη του παρελθόντος, τις κακοδιαχειρίσεις που είχε η ομάδα και τα «πέτρινα χρόνια», δεν κοιτάμε πίσω. Ο Άρης τώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να δημιουργήσει μια ομάδα που το ελληνικό πρωτάθλημα θα την έχει ανάγκη, έναν Άρη δυνατό, ανταγωνιστικό και γιατί όχι χρόνο με τον χρόνο να διεκδικεί όλο και περισσότερα πράγματα.

To Top