ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δέκα μετεγγραφικές “βόμβες” στο Νησί που δεν έγιναν ποτέ

Ο Ζιντάν στην Μπλάκμπερν, ο Καντονά στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ο Μαραντόνα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και αρκετά ακόμη μετεγγραφικά deals που θα προκαλούσαν πάταγο στην Αγγλία, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Πώς θα σας φαινόταν ο Ζινεντίν Ζιντάν με την φανέλα της Μπλάκμπερν; Φαντάζεστε τον Ερίκ Καντονά με την φανέλα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ; Τι τροπή θα είχε πάρει η καριέρα του Γκάρεθ Μπέιλ, αν είχε αγωνιστεί στη Μπέρμιγχαμ; Πόσο θα είχε ανέβει η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αν είχε καταφέρει να κάνει δικό της τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα;

Αν ξύνετε το κεφάλι σας με απορία και αναρωτιέστε τι εννοεί ο ποιητής και πώς προέκυψαν αυτά τα ερωτήματα, δεν είναι βγαλμένα από το κεφάλι μας, ούτε της φαντασίας μας. Πολύ απλά, είναι μετεγγραφικά deals που αν είχαν πραγματοποιηθεί, ίσως ο ποδοσφαιρικός χάρτης στην Αγγλία να ήταν αρκετά διαφορετικός σήμερα. Βέβαια, με τα “αν” δεν γράφεται ιστορία, όμως έχουν το ενδιαφέρον τους.

Η “Dailymail” φέρνει στο προσκήνιο υποθέσεις που απασχόλησαν το μετεγγραφικό παζάρι του Νησιού κατά το παρελθόν, κινήσεις που αν είχαν ολοκληρωθεί, θα επρόκειτο για “βόμβες ολκής”, όμως έμειναν στα λόγια και δεν έπεσαν ποτέ οι υπογραφές. Διαβάστε και θα καταλάβετε…

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ ΣΤΗ ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ (1995)

Ως πρωταθλήτρια Αγγλίας, η Μπλάκμπερν έβαλε στο… μάτι τον Ζινεντίν Ζιντάν την περίοδο που έπαιζε στη Μπορντό. Πράγματι, οι Ρόβερς βρέθηκαν κοντά στο να τον κάνουν δικό τους, είχαν τα χρήματα για να τον πάρουν από τους “Γιρονδίνους” και ο Κένι Νταλγκλίς τον ήθελε πολύ.

Ο τότε ισχυρός άνδρας της ομάδας, Τζακ Γουόκερ, αναρωτήθηκε “τι να τον κάνεις τον Ζιντάν, όταν έχεις τον Τιμ Σέργουντ;” και το deal δεν προχώρησε ποτέ. Ο “Ζιζού” πήγε στη Γιουβέντους, μετά στη Ρεάλ Μαδρίτης και αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους παίκτες της εποχής του. Οι φίλοι της Μπλάκμπερν μόνο μελαγχολία μπορούν να αισθάνονται…

ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ ΣΤΗ ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΟΥΕΝΣΝΤΕΪ (1991)

Το 1991, η Νιμ ήθελε απεγνωσμένα να ξεφορτωθεί τον Ερίκ Καντονά, ο οποίος ήταν “κακό παιδί” από τότε. Είχε πετάξει μπάλα στη μούρη διαιτητή, τιμωρήθηκε με ένα μήνα αποκλεισμό, άρχισε να αποκαλεί ηλίθιο κάθε μέλος της γαλλικής πειθαρχικής επιτροπής που τον τιμώρησε και με λίγα λόγια η συμπεριφορά του ήταν ολίγον τι… προβληματική και αποτελούσε “persona non grata” στην χώρα του.

Μάλιστα, ο Γάλλος απειλούσε ότι θα σταματήσει και την μπάλα, όμως του δόθηκε η ευκαιρία να πάει στην Αγγλία και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ τον πήρε για δοκιμή μιας εβδομάδας, όμως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι προπονήσεις γίνονταν σε κλειστό χώρο. Ο Τρέβορ Φράνσις ζήτησε από τον παίκτη να δοκιμαστεί μια εβδομάδα ακόμη στο χορτάρι, προκειμένου να τον δει καλύτερα, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τελικά, πήγε στη Λιντς, πήρε πρωτάθλημα μαζί της και μετά ακολούθησε η μυθική πορεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΪΛ ΣΤΗ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ (2009)

Τα πράγματα πήγαιναν πολύ άσχημα για τον Γκάρεθ Μπέιλ στην Τότεναμ το 2009. Δεν μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στο Λονδίνο μετά τη μετακόμισή του από την Σαουθάμπτον και σκεφτόταν πολύ την αποχώρησή του από το “Γουάιτ Χαρτ Λέιν”. Η Μπέρμιγχαμ είχε τα χρήματα για να τον αγοράσει και ενδιαφέρθηκε για τον Ουαλό εξτρέμ.

Όμως, το deal δεν προχώρησε, ο Μπέιλ έμεινε στην Τότεναμ και έκανε… παπάδες με την φανέλα της. Μετέπειτα, ακολούθησε η εκτόξευση με την πώλησή του στη Ρεάλ Μαδρίτης με ποσό-ρεκόρ που έφτανε τα 100.000.000 ευρώ το 2013. Δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ και έφτασε ως την 4άδα του Euro με την εθνική του ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΣΤΗ ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (1978)

Ήταν το 1978, όταν ο προπονητής της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Χάρι Χάσλαμ, εντόπιζε ένα 17χρονο παλικάρι που έπαιζε στην Αργεντινή και ξεχώριζε από τότε. Το όνομά του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και τον εντυπωσίασε τόσο πολύ, που προσέφερε 200.000 λίρες στην ομάδα του, την Αρχεντίνος Τζούνιορς. Αυτή απαίτησε περισσότερα χρήματα, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Σέφιλντ δεν συναίνεσε και αποφάσισε να φέρει τον Αλεχάντρο Σαμπέλα.

Αυτός πέρασε μερικά χρόνια στην ομάδα του Νότιου Γιορκσάιρ και το ερώτημα “τι θα μπορούσε να συμβεί;” αν έπαιρνε τον Μαραντόνα, παραμένει αναπάντητο. Το τι έκανε στη μετέπειτα πορεία του ο Ντιεγκίτο, δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους όλων των εποχών…

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ ΣΤΗ ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ (2010)

Όταν η “Μητέρα Φύση” επεμβαίνει, τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, αποδεχόμενος τη μοίρα σου. Το 2010, η Μπλάκμπερν είχε αποφασίσει να φέρει στο “Ewood Park” τον Πολωνό στράικερ της Λεχ Πόζναν, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Ο Σαμ Αλαρντάις είχε συμφωνήσει μαζί του και όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Ένα… ηφαίστειο άλλαξε τα πάντα…

Το ηφαίστειο Eyjafjallajokull που εξερράγη στην Ισλανδία και… σκέπασε όλη την Ευρώπη, έκανε αδύνατη τη μετάβαση του παίκτη στην Αγγλία, αφού δεν γίνονταν πτήσεις για την Αγγλία. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και έκλεψε τον “Λέβα”, ο οποίος μαζί της κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και έπαιξε τελικό Champions League. Πλέον, οργιάζει με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΣΤΗ ΛΙΝΤΣ (2000)

Το 2000, ο Ντέιβιντ Ο’ Λίρι είχε  φτιάξει μια εκπληκτική νεανική ομάδα στη Λιντς που πάλευε για τον τίτλο στην Premier League και πρωταγωνιστούσε και στο Champions Leagye. Εκείνη την χρονιά, η ομάδα βρέθηκε κοντά στο να υπογράψει τον 19χρονο Βραζιλιάνο, Ροναλντίνιο, ο οποίος έπαιζε στην χώρα του για λογαριασμό της Γκρέμιο.

Τελικά, το deal δεν προχώρησε και ο “Ρόνι” κατέληξε στην Παρί σεν Ζερμέν και μετέπειτα ακολούθησε η μετεγγραφή του στην Μπαρτσελόνα, ενώ κατέκτησε και το Μουντιάλ του 2002. Η πορεία του Ροναλντίνιο θα μπορούσε να είναι διαφορετική, ενώ είναι να σε πιάνει μελαγχολία αν σκεφτείς που ήταν τα “παγώνια” και που βρίσκονται τώρα.

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ (2000)

Ο Σουηδός επιθετικός βρέθηκε στο στόχαστρο της Άρσεναλ, αφού τον είχε εντοπίσει ο Αρσέν Βενγκέρ. Μάλιστα, είχε παρουσιαστεί και με την φανέλα της ομάδας, όμως όταν ο Αλσατός κόουτς πρότεινε στον “Ίμπρα” να δοθεί ανταλλαγή για να πάρει παιχνίδια και να δείξει την αξία του, όλα άλλαξαν και ο παίκτης δεν έπαιξε ποτέ στους “κανονιέρηδες”.

Ο ίδιος έχει μιλήσει γι’ αυτό το περιστατικό, ανέφερε πως ήταν ενθουσιασμένος με την προοπτική της Άρσεναλ, όμως δεν θα πήγαινε δανεικός. “Ο Ζλάταν δεν πάει για… οντισιόν. Δεν υπάρχει περίπτωση”, ήταν η απάντησή του και εντέλει κατέκτησε τίτλους με τον Άγιαξ, την Γιουβέντους, την Ίντερ, την Μπαρτσελόνα, τη Μίλαν και την Παρί, ενώ πλέον αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ (2003)

Όπως δεν έπαιξε ο Ιμπραχίμοβιτς στην Άρσεναλ, έτσι δεν αγωνίστηκε ποτέ στους “κανονιέρηδες” ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον δοκίμαζε για μια εβδομάδα, είχε εντυπωσιαστεί μαζί του και είχε αποφασίσει να τον υπογράψει και να τον φέρει στο Χάιμπουρι, προσφέροντάς του την φανέλα με το Νο9 στην πλάτη. Αμ δε…

Ο Κάρλος Κεϊρόζ έκανε την κίνηση-ματ και εξασφάλισε την υπογραφή του “CR7” για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Πορτογάλος έφτιαξε το όνομά του στη Γιουνάιτεντ, πήρε εγχώριους τίτλους, το Champions League του 2008 και μετέπειτα πήρε μετεγγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι τέσσερις φορές κάτοχος της “Χρυσής Μπάλας”.

ΑΛΑΝ ΣΙΡΕΡ ΣΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (1992)

Είναι ο Νο1 σκόρερ στην ιστορία της Premier League και ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που έβγαλε το Νησί. Το 1992 θα μπορούσε να φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πειστεί απ’ όσα έβλεπε να κάνει στη Σαουθάμπτον, όμως οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολύ και όταν κάτι τραβάει σε μάκρος, συνήθως χαλάει.

Η Μπλάκμπερν δεν έχασε χρόνο, μπήκε… σφήνα και εξασφάλισε την υπογραφή του. Οι “κόκκινοι διάβολοι” ξεκινούσαν την κυριαρχία τους τότε, αν και με τους Ρόβερς πήρε πρωτάθλημα το 1994. Δυο χρόνια μετά, δεν πήγε ξανά στη Γιουνάιτεντ για λογαριασμό της Νιούκαστλ. Ίσως η καριέρα του να είχε εμπλουτιστεί με περισσότερα τρόπαια, αν είχε επιλέξει να πάει στο “Ολντ Τράφορντ”.

ΑΝΤΡΕΪ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ (1995)

Η ιστορία έγινε 21 χρόνια πριν και ο τότε προπονητής της Γουέστ Χαμ, Χάρι Ρέντναμπ είχε πει: “Ήμουν τότε στη Γουέστ Χαμ και με προσέγγισαν μαζί με τον Φρανκ Λάμπαρντ τον πρεσβύτερο δυο άνθρωποι που έκαναν δουλειές στην Ουκρανία. Τους φοβηθήκαμε τόσο πολύ και δεχτήκαμε να δούμε κάποια παιδιά που έπαιζαν στην χώρα.

Ένας απ’ αυτούς έπαιξε κόντρα στις ρεζέρβες της Μπαρνέτ και πέτυχε το νικητήριο γκολ. Μου είπαν ότι ήθελαν ένα εκατομμύριο λίρες για να μας τον δώσουν και ο Φρανκ είπε πως ήταν πολλά. Κατηγορώ τον Φρανκ, διότι τον αφήσαμε να φύγει. Το όνομά του ήταν Αντρέι Σεβτσένκο”.

Πηγή: sport24.gr

To Top