ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δίκη για δολοφονία Άλκη Καμπανού: “Τον απείλησα πως αν δεν μιλήσει θα σκοτωθώ” – Τι κατέθεσαν γονείς και φίλοι των 12 κατηγορουμένων

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται και σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, στην περιοχή της Χαριλάου, από οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση της μητέρας του 1ου κατηγορούμενου, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του Άλκη Καμπανού, οι οποίοι είναι παρόντες στην αίθουσα. Η 48χρονη μητέρα αναφέρθηκε στην οικογένειά της, στον τρόπο που μεγάλωσε το παιδί της αλλά και στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της, με αποτέλεσμα η ίδια να είναι και μάνα και πατέρας για το παιδί της. «Ο γιος μου ήταν το δεξί μου χέρι», ανέφερε.

Όπως είπε, για την υπόθεση δεν γνωρίζει κάποια στοιχεία και πρόσθεσε πως «δεν είμαι στη θέση των γονιών του Άλκη για να μιλάω. Είμαι σε κατάσταση σοκ εδώ και μήνες». Μετά από ερώτηση της εισαγγελέως, η μητέρα του 1ου κατηγορούμενου περιέγραψε τι συνέβη το βράδυ πριν τη δολοφονία του 19χρονου.

«Κοιτούσε τηλεόραση και κάποια στιγμή σηκώθηκε και ετοιμάστηκε. Τον ρώτησα πού θα πας; Μου είπε θα πάω να δω αγώνα. Μου είπε ότι δεν θα αργήσω. Γύρισε πιθανόν να ξημερώματα, δεν τον κατάλαβα. Στα ρούχα του δεν είδα τίποτα το περίεργο. Στις 8 τον ξύπνησα. Κατάλαβα ότι δεν είχε κοιμηθεί όλο το βράδυ. Ήταν ανήσυχος. Μπερδεύτηκε στον δρόμο για τη δουλειά. Δεν μιλούσαμε, ενώ άλλες μέρες κάναμε κουβέντα, με έκανε να γελάω. Ήθελα σαν μάνα να ξέρω αν το χέρι του παιδιού μου χτύπησε τον Άλκη. Για την άλλη υπόθεση που εμπλέκεται δεν ήξερα τίποτα. Ήμουν πολύ αυστηρή μαζί του και έχω την ευθύνη για αυτό. Κάπου έφταιξα κι εγώ», σημείωσε.

Η 48χρονη μητέρα αναφέρθηκε και στο πώς έμαθε ότι ο γιος της συνελήφθη, αλλά και τη στιγμή που η Αστυνομία ήρθε στο σπίτι της και όπως είπε, τους αντιμετώπισαν οικογενειακώς με κακό τρόπο.

«Κάποια στιγμή άνοιξα την πόρτα και είδα την Αστυνομία. Παρακαλούσα την Αστυνομία να μου πουν σε ποια θέση ήταν το παιδί μου. Μου είπε με κλάματα “μαμά δεν τον χτύπησα”. Ήταν δύσκολη η μέρα για μας. Η Αστυνομία μας φέρθηκε με άσχημο τρόπο. Πήρα τηλέφωνο τον γιο μου, αλλά δεν το σήκωνε. Τον πήρε η αδερφή μου και το σήκωσε. Τον είχε συλλάβει η Αστυνομία. Μου είπε ότι δήθεν γύρισε να πάρει κάτι από τη δουλειά που είχε ξεχάσει. Δεν πήγε το μυαλό μου εκεί».

Μάλιστα, όπως κατέθεσε, ένας αστυνομικός τη ρώτησε: «Ποιος πληρώνει τον δικηγόρο σας, ο ΠΑΟΚ;». Αντίθετα, άλλος αστυνομικός, όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της είπε ότι «το παιδί σας δεν είναι ο δολοφόνος, είναι ο βλάκας της παρέας».

Η μητέρα πρόσθεσε πως «αν είχε χτυπήσει τον Άλκη, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Δεν ξέρω πώς έμπλεξε το παιδί μου, έκανα δύο δουλειές για να τον μεγαλώσω».

Κληθείσα να απαντήσει στην ερώτηση του συνηγόρου της οικογένειας του Άλκη Καμπανού, για το ποια ήταν η σχέση του γιου της με τον ΠΑΟΚ, η ίδια απάντησε πως γνώριζε μόνο ότι πήγαινε να δει αγώνες.

Στη συνέχεια μίλησε για την πρώτη συνάντηση που είχε με το παιδί της μετά τη σύλληψη. «Τον απείλησα ότι αν δε μιλήσει θα σκοτωθώ εγώ, ο πατέρας και η αδερφή του γιατί δεν το αντέχω. Αισθάνθηκε τύψεις για το κακό που έκανε. Ήταν χάλια ψυχολογικά».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της 48χρονης μητέρας του 1ου κατηγορούμενου, ένας εκ των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη, έβαλε τα κλάματα.

«Πήρε μαχαίρι από τον σύνδεσμο, το έβαλε στην τσέπη του και χτύπησε ένα παιδί, που τον  χτύπησε με κράνος»

Αμέσως μετά, ενώπιον της έδρας βρέθηκε η μεγάλη αδερφή του 2ου κατηγορούμενου, η οποία τον ανέθρεψε, καθώς οι γονείς της αναγκαζόταν να δουλεύουν πολλές ώρες. Η ίδια, εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε χάσει και εμείς τη γη κάτω από τα πόδια του. Όσες συγγνώμες και να ζητήσουμε είναι ανώφελο. Μακάρι να γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω και να το αποτρέψουμε. Η μητέρα μου δεν μπορεί να αντικρίσει τους γονείς του Άλκη. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι το παιδί που μεγάλωσα εγώ εμπλέκεται σε ένα τέτοιο συμβάν. Ήμουν πολύ θυμωμένη μαζί του».

Στη συνέχεια της κατάθεσής της, η αδερφή του περιέγραψε στην έδρα την πρώτη επικοινωνία που είχε μαζί του, μετά τη σύλληψη. «Με πήρε τηλέφωνο μετά από αρκετές μέρες και μου είπε ότι πήρε ένα μαχαίρι από τον σύνδεσμο, το έβαλε στην τσέπη του και χτύπησε ένα παιδί, που τον χτύπησε με κράνος. Τον ρώτησα αν χτύπησε τον Άλκη και μου ορκίστηκε ότι δεν άγγιξε ούτε τρίχα από τα μαλλιά του».

Η μεγάλη του αδερφή πρόσθεσε πως επιθυμία της οικογένειας είναι το παιδί τους να τιμωρηθεί για αυτό που έκανε. «Δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί το έκανε».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της αδερφής του, ο 2ος κατηγορούμενος δεν σταμάτησε να κλαίει.

Το κινητό του 4ου κατηγορούμενου, το βίντεο και η ερώτηση της Εισαγγελέως στη μητέρα του

Η μητέρα του 4ου κατηγορούμενου ήταν η επόμενη μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Η ίδια περιέγραψε τον χαρακτήρα του παιδιού της, αφού πρώτα ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη. «Ήταν καλός μαθητής, πάντα ήμασταν δίπλα του», σημείωσε.

Όπως κατέθεσε, όταν γύρισε στο σπίτι ο γιος της, το βράδυ της δολοφονίας του 19χρονου, τον ρώτησε γιατί άργησε «και μου είπε δεν είμαι καλά. Δεν ήθελε ούτε να φάει, δεν ήταν καλά».

Η Εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τη μητέρα για ποιο λόγο, ενώ εντοπίστηκε η συσκευή του κινητού τηλεφώνου του κατηγορούμενου, δεν βρέθηκαν πουθενά οι δύο κάρτες που παίρνει η συσκευή. «Ήταν παλιό κινητό του και έπαιζε ο 4χρονος γιος μου», είπε.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελέας τη ρώτησε για το βίντεο που δείχνει τον γιο της στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στα σκαλάκια της οδούς Θ. Γαζή. Η μητέρα απάντησε λέγοντας: «Ρώτησα το παιδί μου για το βίντεο που τον δείχνει να είναι κάτω από τα σκαλάκια και δεξιά, εκεί όπου ήταν και ο Άλκης. Δεν ξέρω ποιος είναι δεξιά και αριστερά, μου απάντησε. Μου είπε ότι δεν πείραξε ούτε τρίχα από τον Άλκη. Φώναζε στον 2ο κατέβα να φύγουνε».

«Δεν μπορούσα να καταλάβω τι βρίσκεται πίσω από τη λέξη ΠΑΟΚ»

Ενώπιον της έδρας βρέθηκε και η μητέρα του 11ου κατηγορούμενου για την επίθεση στη Χαριλάου που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 19χρονου.

Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε η ίδια επιθυμία, να ζητηθεί συγγνώμη από τις οικογένειες όλων των θυμάτων. «Λυπάμαι πολύ για αυτό που έγινε. Είναι σαν να έπεσε βόμβα μέσα στο σπίτι. Ο γιος μου ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα. Ήταν ήσυχο παιδί».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο, τις επόμενες τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία, ο 11ος κατηγορούμενος έφυγε από το σπίτι του και έμενε σε φίλο του. «Ο μικρός μου ο γιος μου είπε τι συνέβη. Δεν μπορούσε να καταλάβω τι βρίσκεται πίσω από τη λέξη ΠΑΟΚ».

Η μητέρα, όπως είπε, ρώτησε το παιδί της τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ και αν χτύπησε τον Άλκη. «Μου είπε κρατούσα ξύλο, χτύπησα τον φίλο του Άλκη. Τον ρώτησα γιατί ήταν εκεί; “Απλώς βρέθηκα”, μου είπε. Το κινητό του ήταν μέσα στο συρτάρι του. Ρώτησα ποιός χτύπησε τον Άλκη;, είπε δεν ξέρω μαμά».

Η δίκη διεκόπη και αναμένεται να συνεχιστεί σε λίγη ώρα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, κυρίως γονείς, λοιποί συγγενείς και φίλοι των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου, στην οποία βρήκε φρικτό θάνατο ο 19χρονος Άλκης Καμπανός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο φίλοι του.

πηγή: Thestival

To Top